TIPY NA ZPRACOVÁNÍ SLADKÉHO ZELÍ: JAK HO ZKVASIT ČI ZAVAŘIT?

10 NEJVĚTŠÍCH LÁKADEL: DEKORACE, DÁRKY I NĚCO NA ZAHŘÁTÍ
14.10.2024
VYROBTE SI TABLETY DO MYČKY, JE TO SNADNÉ
17.10.2024

Zelí je pro českou kotlinu víc než typickou zeleninou a upravuje ve své sladké i kysané podobě. Právě teď v obchodech najdete letošní čerstvou sklizeň, kterou stojí za to uchovat na zimu.

Zelí pochází ze Středomoří, dnes se ale různé jeho podoby pěstují téměř po celém světě. Je to brukvovitá rostlina, mezi jeho příbuzné patří nejen kapusta, ale i květák nebo kedlubna. Do typických českých pokrmů patří hlávkové zelí, velmi populární je zelí ale i v Asii, kde se pěstuje hlavně zelí pekingské (často se mu nesprávně říká čínské) a čínské (to se označuje často jako pak čoi, taky bok čoi, pozor ale na záměnu s tím čínským-pekingským).

Na pěstování je zelí až překvapivě náročné, proto jej na záhonech u rodinných domků dnes najdeme spíš výjimečně: potřebuje hodně prohnojenou půdu a potřebuje opravdu hodně vody, navíc jeho úrodu velmi rád spásají housenky běláska a dřepčíci. My se dnes ale samozřejmě budeme věnovat hlavně jeho zpracování.

Právě teď je totiž ta doba, kdy v zahradnictvích a zelinářstvích nakoupíte i zelí už nakrouhané, což ušetří spoustu práce.

 

Nakrouhané zelí, sůl a kmín – nic víc není na klasické prokysání potřeba, ačkoliv dochutit jej lze určitě dalším kořením. Jak na kysané zelí po domácku krok za krokem, co nepodcenit, na co všechno si dát pozor nebo co do něj třeba ještě přidat vám rádi ukážeme.

Červenou barvu tomuto nálevu propůjčuje červená řepa, nikoliv zelí, ale použít samozřejmě můžete jeho světlou i tmavou variantu. Pickles je vlastně zase další způsob, jak zelí prokvasit, tentokrát ale o něco rychleji. Obdobně se dělá třeba tradiční korejské kimchi nebo okurky kvašáky.

V článku o pickles jste měli detailně popsáno, jak postupovat se zavařovací sklenicí, tady najdete postup s hrncem na kvašení, který patří mezi naše prodejní stálice. Rychle kvašený křupavý salát ze zelí a mrkve rozhodně stojí ochutnání – ať už samostatně nebo jako příloha třeba k pečenému masu nebo uzenině.

Znáte pořekadlo těžko na cvičišti, lehko na bojišti? Tak to platí přesně pro tento recept na vánoční červené zelí s vínem a brusinkami, které rozhodně nemusíte jíst jen o Vánocích. Kdykoliv budete dělat kachnu, husu, pečené maso nebo cokoliv, k čemu se sladké zelí hodí stačí sáhnout po téhle připravené sklence ochuceného zelí a podle chuti ji při ohřívání prostě už jen zahustit.

Papriky už mají dávno po hlavní sezoně, ale možná doma máte pár zavadlejších, pro které hledáte využití a na naplnění budou jako stvořené, případně můžete koupit pár kousků a k zelí je prostě jen přikrájet, nálev z nich udělá lahůdku i v tomto případě. Po jakém koření tedy doporučujeme sáhnout? Čtěte zde.

Tohle se bude ka kvašení a zavařování hodit

Bez čeho se ještě polévka neobejde?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *