BOMBARDINO PO ČESKU

KVĚTINÁČOVÁ SPÍŽ
27.1.2017
5 NÁPADŮ PRO USKLADNĚNÁ JABLKA
31.1.2017

stuha_hneda

Mrazíky se nevzdávají a v některých oblastech už to měsíc vypadá, že udeřila doba ledová. Lyžaři se radují a užívají jiskřivých plání v tuzemsku i jinde. A tak není divu, že se u nás zabydlují nové recepty na přípravu teplých nápojů. Sladkou alkoholickou bombou totiž nepohrdnete ani po víkendovém výšlapu…

Také si myslím, že je čas rozšířit okruh známých grogů a punčů o žlutého favorita, který pochází z Itálie. Jmenuje se bombardino a neznám nikoho, komu by nezachutnal. Tím spíše, když si vyfoukaní dáte pod zasněženými štíty originál. Nápoj vznikl v horské oblasti Livigno, a prý to bylo tak, že se jeden z rozjařených hostů horského hotelu dožadoval nějakého nového, chuťově neznámého nápoje. Barman pohotově smíchal dva druhy alkoholických nápojů, zahřál je a přidal smetanu. A byla tu bomba. Host byl nadmíru spokojen a jeho blažené zvolání bombardare! dalo nápoji název.

Bombardino je zářivě žluté po výrazném likéru Advocaat a je doplněno bílou čepicí našlehané smetany. Základ tvoří teplý vaječný koňak a tvrdý alkohol – což bývá brandy, whisky nebo rum, takže ve výsledku skutečně bomba! Nemusíte se držet předepsaných poměrů, prostě si nápoj namíchejte, jak máte chuť. Je opravdu silný. K nejčastějším variacím patří ještě naředění mlékem. Pokud si přejete v nápoji i kávu (espresso), pak se nápoj nazývá calimero, s whisky si objednáte scozzese a s rumem bombardino pirata.

Moje bombardino nemá tu úchvatnou barvu, protože základem je domácí vaječný koňak, který jsem neměla bůhvíjak žluťoučký (ach, kde jsou maminčina domácí vajíčka s oranžovými žloutky). Kvalitní likér však budete potřebovat, protože zvláště u varianty calimero – to je ta pruhovaná sklenice vpravo, musí být vaječňák pěkně hustý, aby nepropustil patro s espressem. Takže, připravte si silnostěnné sklenice, abyste si nápoj užili i očima, a jdeme na to.

stuha_hneda

BOMBARDINO

Pro snadnou přípravu přepočítávám poměry na klasické panáky; 1 panák = 40 ml * Získáte: 1 porci

  • 2 panáky vaječného koňaku
  • 1 panák whisky
  • 1 panák mléka
  • ušlehaná 33% smetana
  • kvalitní kakao na posyp

Do rendlíčku dejte koňak, whisky a mléko a směs prošlehejte. Zahřejte ji na 80 °C, ne víc, protože cukr ve vaječném koňaku začne karamelizovat a alkohol si vyvaříte. Výslednou tekutinu přelijte do nahřáté sklenice a doplňte kopcem ušlehané smetany. Nakonec ji posypejte kakaem.

CALIMERO

  • 1 panák vaječného koňaku
  • 1 panák whisky
  • 1 dvojité espresso
  • ušlehaná 33% smetana
  • kvalitní kakao na posyp

V rendlíčku zahřejte koňak a whisky, mezitím si připravte kávu. Do nahřáté sklenice vlijte alkoholickou směs, přidejte horké espresso a sklenici doplňte smetanou a sprškou kakaa.

001

Oba recepty připravuji bleskově pomocí panáků, které jsou spolehlivou odměrkou. Samozřejmě si můžete obsah alkoholu korigovat podle své chuti. Můj domácí vaječný koňak zdaleka nemá barvu sytě oranžového likéru Advocaat, což je tradiční holandský likér Bols, který stojí kolem 250 Kč. Což samozřejmě ničemu nevadí, jen má výsledný nápoj vanilkovou barvu. Důležité je, aby byl koňak kvalitní a hustý.

Ať už vyzkoušíte kteroukoli variantu, užijte si pak nejen zahřátí, ale i zasloužený odpočinek. Musím si zamentorovat, že alkohol na sjezdovky vážně nepatří. Nezapomeňte, že máte v těle bombu :o)!


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.