Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když se řekne bezlepkové pečení, spoustu lidí polije horko. Zapomeňte ale na to, že byste museli shánět bezlepkovou mouku: poradíte si i úplně bez mouky.
K rozhodnutí stravovat se bezlepkově mohou vést různé důvody: nejčastěji je to celiakie nebo alergie na lepek, stále více lidí se tak ale rozhoduje z jiných pohnutek: ekzémy a další kožní onemocnění, na které pomáhá vyčistit střeva, diety při autoimunitních onemocněních nebo prostě snaha žít zdravě. A když už si pak chcete zahřešit nějakou sladkostí, není od věci omezit aspoň trochu ten lepek.
Kromě níže uvedených receptů tu pro vás mám ještě pár soukromých tipů:
Jednoznačným důkazem, že některé moučníky by navzdory jejich obecnému pojmenování bylo škoda kazit moukou, je makovec. V něm oku nahazuje mletý mák a výsledek je dokonale nadýchaný a křehký výsledek. A pokud byste jej chtěli povýšit na sváteční nóbl zákusek, přidejte k němu vanilkový krém a švestky svařené s cukrem na hustou omáčku, perfektně to jde i s kompotovanými nebo mraženými.
Další z možností, jak se vyvarovat mouky a dosáhnout perfektně nadýchaného korpusu, je škrob, který je i základem pudinkového prášku. Ostatně, abyste měli dokonalý korpus i klasický moučný, doporučuji část mouky nahradit škrobem. Ozdobu tohoto jarního dortíku s vyberte sami, ať už sáhnete po jedlých květech nebo ovoci, chybu neuděláte.
Pokud o bezlepkovém pečení tvrdíte, že to není nic pro vás, protože máte rádi klasiku, tak pokud vás už nepřesvědčil recept na makovec, pak rakvičky už musí. Rakvičky, laskonky a spousta dalších klasických zákusků jsou a vždycky byly bezlepkové, protože jsou prostě bez mouky. A já osobně rakvičky miluju nade vše. Zejména, když jsou s pařížskou šlehačkou.
I v tomto receptu mouku nahradí škrob, resp. pudinkový prášek – tentokrát čokoládový. Jana z těsta připravila nádherný koláč se šlehačkou a malinami, ale znám ze stejného těsta i šlehačkou a ovocem plněnou roládu, kterou kdysi přinesla jedna kolegyně do práce. A to mi připomíná, že už vím, co budu tenhle víkend péct!
Pavlova je na jednu stranu geniálně jednoduchá, na druhou stranu odladit ten správný poměr cukru, resp. cukrového sirupu, a bílků, intenzitu šlehání a délku sušení už chce cvik. Určitě ale víte, že trénink dělá mistry, tak se bez ostychu pusťte do tohohle perfektně zpracovaného receptu, podle kterého se vám určitě povede i napoprvé.
Články, které by vás ještě mohly zaujmout