SLADKÉ A VESELÉ + 5 RECEPTŮ DO SBÍRKY

RŮŽOVÝ ROSOL ANEB JEDLÝ DÁREK Z VÁNOČNÍ KUCHYNĚ
29.11.2021
KOŘENÍ, PO NĚMŽ VONÍ VÁNOCE
1.12.2021

I když jste letos prohlásili, že cukroví péct nebudete, možná vás někdo nakazí svým nadšením. 

Většinu cukroví není těžké připravit, a když se vyhnete pracnému zdobení, napečete levou zadní, jak by řekl náš mlsný redakční jezevčík Robin. Příliv rad ‚jak rychle napéct, a co nejlepšího upéct’ - je v tuto chvíli tak veliký, že časem se i odpůrci pečení nadchnou vůní vanilky a rozhodnou se provonět vánočním cukrovím celý domov. Dobrotám se těžko odolává a kdo si ze svátečních příprav udělá radost a ne povinnost, užije si krásné Vánoce...


 

  • napečte malé dávky a cukroví si vyberte hodně rozmanité, aby chutě nesplývaly
  • nezapomeňte, že téměř všechno napečené cukroví potřebuje dokončit, tedy slepit a nazdobit; čím víc cukroví vyrobíte, tím více se v závěru uštvete
  • k pečení si vyhraďte třeba jeden volný den, abyste pracovali s chutí a bez únavy; noční akce vedou k vyčerpání i k nechuti v tak hezké činnosti pokračovat
  • pozvěte kamarádku/y a vezměte pečení útokem; každého baví něco jiného, takže si rozdělte jednotlivé recepty a nakonec i krabice s cukrovím
  • s dětmi pečte ještě před generálním úklidem kuchyně; zbytečně byste je usměrňovali, ať dávají na všechno pozor
  • napečte si perníčky ve tvaru vánočních ozdob na stromeček - máme na ně speciální formu (viz níže) a bude to u vás doma nádherně vonět
  • máte-li pocit, že s napečeným cukrovím jen ztloustnete, zkuste letos cukroví se sladidlem Irbis z rostliny stévie; sypká směs je stabilní i při teplotách potřebných k pečení - více na vitar.cz
  • péct začněte právě teď, kolem svatého Mikuláše (6. 12.) začněte s perníčky, tlapkami a zázvorkami, které potřebují rozležet a okolo svaté Lucie (13. 12.) přijdou na řadu křehké kousky cukroví, jako vanilkové rohlíčky, ořechy a spol.; cukroví, které budete slepovat máslovými krémy, naplňte až těsně před svátky a vše uložte do chladu
  • Jak dlouho cukroví vydrží? - zmíněné krémové cukroví snězte hned, ostatní cukroví (i se zavařeninou) vydrží 5 - 8 týdnů; klasické čajové pečivo můžete zamrazit a sníst do 2 měsíců

Formičky na vytvoření tohoto oblíbeného nepečeného cukroví jsou různé. Vánoční andílky jsem vytvořila z klasického bombičkového tvaru, ale pořídíte-li si letos rozevírací formičky ve tvaru stromečku (viz galerie pod článkem), vytvoříte z nich třeba i sněhuláky. Detaily jsou z marcipánu a neporušených plátků mandlí. Receptů je velká spousta - znám kokosová, marcipánová i ořechová hnízda, a všechna jsou moc dobrá. Figurky si vyrobte až krátce před svátky a uchovejte je v chladničce.

Arašídy se řadí k suchým skořápkovým plodům. Ačkoli jim často říkáme burské oříšky, s ořechy nemají společného naprosto nic a v těstě mají docela jinou chuť, než očekáváte. Inu, pracujete s luštěninou! Arašídy obsahují vysoké množství tuků, cukrů a bílkovin, vedle toho řadu vitaminů skupiny B, antioxidanty i koenzym Q10. Těsto na cukroví bude díky tuku vláčné a krásně se s ním pracuje. Pohodové pečení vám usnadní silikonové plato, z něhož získáte hned talíř cukroví na jedno naplnění. Péct můžete doslova na poslední chvíli, protože tvary jsou okamžitě měkké.

Pravé pařížské rohlíčky tvoří ořechové těsto a na plech je nastříkáte pomocí sáčku. Po upečení je další trubicí nazdobíte krémem a dokončíte čokoládou. Chcete-li si práci hodně usnadnit, můžete si rohlíčky vyrobit i způsobem, který nabízím - použijte kvalitní cukrářské piškoty Savoiardy (Savojské piškoty). Jsou-li čerstvé a křehké, rychle přijmou vlhkost z krému a cukroví bude vynikající. Pařížanky dokončete den před podáváním, aby se piškoty provlhčily a chuťově spojily s krémem. Cukroví podávejte vychlazené, rozplyne se vám na jazyku.

Formy a formičky na drobné vánoční cukroví vám výrazným způsobem ušetří čas. Zvláště celá plata na ořechy nebo vanilkové rohlíčky, z nichž se vyloupne třeba i třicet kousků cukroví naráz, oceníte každý rok, jakmile je vyndáte ze šuplíku. Letos patří k silikonovým novinkám forma na výrobu pečených nebo čokoládových ozdob na stromeček. Zvolila jsem pomerančový perník, který je vynikající a ihned měkký. Pokud si budete perník vyrábět pravidelně, doporučuji pořídit formy dvě, aby bylo pečení ekonomičtější. V jednotlivých tvarech formy je připravený otvor umožňující zavěšení jedlé dekorace na větvičku. 

Milujete-li máslové linecké těsto, obohaťte ho o porci lískových oříšků a místo drobných kousků cukroví upečte celý koláč. Hodí se na štědrovečerní stůl, stejně tak jako pro hosty, kteří přijdou přát k novému roku. Těsto ve skleněné formě krásně vyskočí, a dekor s hvězdami můžete během roku libovolně obměňovat. Koláč je dobrý vychlazený, kdy se odleží, provlhčí a zvláční. Úplně stejně, jako vánoční cukroví.

Užijte si radostné pečení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *