Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Něco malého k zakousnutí k vínu chystáme všichni. Stačí chvilka v kuchyni, a hosté můžou přijít...
Poslední den v roce se blíží a s ním i přání, aby ten další rok přinesl jen dobré věci (i když platí, že nejdůležitější věci v životě nejsou věci). Na upřímná přání je třeba si připít, i kdyby jen jedinou sklenkou v roce právě v této noci. A tak srdečně vinšujeme, abyste do nového roku vstoupili střízliví a s pocitem, že dobře zvládnete vše, co vám přinese. Aby vás nic neporazilo, alespoň na Silvestra, tak nezapomeňte, že ke každé sklence je třeba chutné sousto a každou sklenku vína je třeba zapít! Samozřejmě pramenitou vodou :o)
Když v podvečer rozpálíte troubu a vyndáte plát hotového listového těsta, rychle si poradíte se slaným pohoštěním. Pečivo je nejlepší ještě vlažné, takže necháte-li další plech připravených stromečků v chladu, můžete je rozpéct i během večera. Krásně si to užijte!
Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: 13 ks pečiva
Stromečky
Na dokončení
1. Plát listového těsta nechte povolit v pokojové teplotě a rozviňte ho. Přeneste ho na dost pomoučený vál.
2. Na těsto nožem rovnoměrně rozetřete pesto, posypejte ho mletým sýrem a ořechy.
3. Potom plát nožem rozdělte na pruhy široké cca 3 × 25 cm a začněte skládat stromečky. Pruh těsta zvedněte a stromky skládejte od špičky doleva a doprava jako harmoniku vzhůru kolmo k sobě. Vzniklý stromek propíchněte špejlí a odložte na plech opatřený pečicím papírem.
4. Stromečky natřete prošlehaným vejcem, posypejte sezamovými semínky a růžovým pepřem.
5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horkovzduch / 180 °C program horní a dolní ohřev. Pečte dozlatova přibližně 20 - 25 minut. Před podáváním stromky dozdobte růžovým pepřem a půlkami rajčátek.
Jak vidíte, nic složitého vás nečeká - zkrátka těsto namazat tím co máte rádi - a složit. Možná naleznete lepší systém skládání proužků, ale mě se osvědčilo postavit stromek „na hlavu” a skládat od špičky směrem vzhůru. Pruhy těsta se totiž pod váhou náplně v rukách natahují a taky byste se u práce dost upatlali. Tímhle způsobem to jde rychle a elegantně.
Náplň pro ochucení těsta může být lecjaká. Od klasické pizza chuti s hustým rajčatovým sugem až po jemné houbové směsi. Když jsem u pizzy, tady se můžete nejlépe inspirovat, jen je třeba vytvořit základ, který jde na plát těsta namazat. Nakonec můžete zůstat i u různých sýrů doplněných klasicky kmínem, solí a nejrůznějšími semínky. K vínu chutnají výtečně.