RŮŽE V PLNÉM KVĚTU: JAK SI JE UŽÍT CO NEJVÍC?

TŘI NÁPADY PRO UBROUSKY A RYCHLÉ LETNÍ STOLOVÁNÍ
15.7.2024
NEPRAŽENÉ KAKAO, HRUŠKY A ČOKOLÁDA ANEB VYCHLAZENÝ KOLÁČ V HORKÉ ZAHRADĚ
18.7.2024

V posledních týdnech se ze zahrad, parků i dalších, mnohdy nečekaných koutů line nádherná vůně plně nakvetlých růží. Ta nás teď naštěstí bude omamovat až do kraje podzimu, už teď si ji ale můžete začít uchovávat na později.

Růže totiž mají tu báječnou vlastnost, že se podobně jako třeba levandule dají velmi dobře sušit a zároveň si uchovají i svou vůni. Díky tomu se dají velmi dobře zpracovat na nejrůznější potěšení v podobě jedlých i kosmetických drobností, které si zamilujete vy i ti, které drobným rukodělným výrobkem obdarujete.

Pokud chcete z růží vyrábět cokoliv jedlého nebo je použít byť jen jako dekoraci na dort či koláč, pak ale myslete na to, že vždy musíte znát původ květiny. Při jejich komerčním pěstování se totiž používá celá řada hnojiv, ale i pesticidů a konzervačních látek, aby přežily cestu přes půl světa – a nic z toho rozhodně jíst nechcete a je na zvážení, zda je používat do domácí pleťové kosmetiky, když ji obvykle vyrábíme proto, aby nám ani planetě neškodila.

Jestliže růže pěstujete na vlastní zahradě a víte, čím je ošetřujete, nebojte se je použít klidně i do sirupu, třeba cukrářky za tímto účelem kupují živé květy určené přímo pro potravinářské účely – musí se ostatně řídit právními předpisy, které na toto pamatují. Pozor dávejte i na květy sbírané v parcích nebo u silnic: bývají zaprášené, mohou být znečištěné psy atd., sbírané na vhodných, krytých místech ale do mýdel atd. poslouží dobře.

Právě teď je nejvhodnější doba pro výrobu růžovo-levandulového sirupu. Dobrá zpráva je, že všechny růže jsou jedlé, pozor ale na chemii používanou při pěstování. Při použití sirupu ale pozor na množství, tím, že růži i levanduli má většina lidí spojené spíš s kosmetikou, může jim i sirup ve větším množství chutnat trochu „mýdlovitě“. Platí, že čím výraznější barvu růžové okvětní lístky mají, tím výraznější bude i jejich chuť.

Skvělým způsobem, jak využít růžové lístky, je i výroba voňavé domácí koupelové soli. Blahodárné účinky růže při péči o pleť jsou známé už od starověku, její účinné látky i vůně harmonizují celé tělo i duši. Takže až budete hledat originální drobný dárek pro vaše blízké, zásoba růžové soli se bude hodit!

Okrasou každé koupelny budou i mýdla z domácí mýdlárny. Můžete to vzít z gruntu a vyrábět je z původních surovin, nebo si můžete práci trochu ulehčit a pustit se do výroby z už hotového mýdla. V článku sice přímo růžové kvítky nenajdete, jejich použití je ale stejné jako u zmiňovaných květů pelargonií nebo levandule. Květy se používají výhradně sušené, takže mýdlo můžete vyrobit kdykoliv později, až nebude letní počasí lákat k pobytu venku.

Dobrým důvodem, proč růže i další květy sušit, i kdyby na domácí mýdlárnu nakonec nedošlo, je možnost využít je jako pot-pourri. Převoněné bytové parfémy plné syntetických vůní z obchodu leckomu nevyhovují, něžná přírodní vůně v podobě misky plné sušených květů nejen úžasně vypadá, ale navíc podtrhne příjemnou a útulnou atmosféru domova.

Růže můžete použít i při pečení. Na dochucení moučníků (viz třeba nabídka našich receptů níže) je skvělá růžová voda, použít můžete klidně tu pleťovou z drogerie, pokud je v bio kvalitě. Jako dekorace pak dokonale vypadají kvítky nazdobené cukrovými krystalky, které se na jejich okvětních lístcích nádherně třpytí.

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Jak ještě si zpříjemnit život malinami?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *