Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.

Každá rodina má svůj recept na perníčky, ale zkusit občas něco nového umí příjemně překvapit. Proto vznikl tento článek – malá sbírka osmi oblíbených receptů na různé druhy perníčků, od těch měkkých k zakousnutí hned až po ty, které vydrží jako dekorace celé svátky. Nechybí také recept na perník na plech, pro ty, kteří neholdují malým tvarům. A protože bez dobrého perníkového koření neupečete, přidáváme i recept, jak připravit domácí perníkové koření.
Perníčky patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako vůně jehličí nebo světýlka na stromku. Užít si je můžou i masožravci. Taková perníková omáčka je určitě potěší.
K českým Vánocům neodmyslitelně patří vůně perníku. Pokud nepečete drobné perníkové tvary zdobené cukrovými polevami, udělejte si alespoň litý perník na plech. Doma to bude vonět stejně, a neskutečně si pochutnáte. Tento recept vychází ze staročeských zvyklostí – místo cukru obsahuje med a švestková povidla, a vedle nezaměnitelného perníkového koření také oříšky, a novodobě pomerančovou kůru. Navrch mu štědře nadělte čokoládovou polevu, takže souhrn obsahuje pořádnou porci lahodných chutí.
Ptáte se, proč perník v hrnci? To proto, že základ tvoří porce medu a másla, kterou je třeba nahřát, opatrně rozpustit a roztavit s cukrem. No, a pak už tam jen přidáte zbytek perníkových přísad.
Perník je nacpaný vlašskými ořechy, mandlemi a rozinkami, které v něm krásně křupou. Nejedná se o nadýchané řezy, jako je recept výše, ale o hutné a pevné těsto, které je snad ještě lepší na druhý den.
Recept pro všechny, kteří si netroufají na klasickou perníkovou chaloupku jsou tyto svícny lehčí alternativou. Hladké vláčné těsto je zárukou úspěchu. Jde-li o vytvoření větších tvarů, používám toto své oblíbené těsto. Je chutné hned po upečení, takže hrozí, že budete ujídat. Raději si všeho napečte víc. Ke zpracování těsta jsme využili speciální mouku na perníčky vyráběnou ze směsi pšenice a žita.
Trochu jiné těsto než v předchozích případech. Těsto na tyto perníčky je voňavé a vláčné jak plastelína, není ale tak pevné, jak jste u perníčků zvyklí. Je to proto, že je ho třeba snadno vmáčknout do formy a vytvarovat kolem oček pro zavěšení. Jsou měkké hned, takže pozor, ať je nesníte už během zdobení.
Pečením pravého medového perníku obvykle začíná vánoční klání s cukrovím. To proto, že většina perníčků se musí pořádně nazdobit a hlavně rozležet, takže začátek adventu je k tomu ideální. Kdyby se mezi vámi přece jen nalezl někdo, kdo bude péct perníčky poprvé, nabízíme osvědčený rodinný recept na perníčky, s nimiž zas tak spěchat nemusíte. Díky většímu podílu másla - a díky super tajné ingredienci - trochy sádla, které naše babičky často propašovaly do cukroví i kynutého těsta, bude pečivo okamžitě dobré a měkké.
Proč si nedat o svátcích perníkový dort. Ve variantě tzv. nahého dortu je třeba, aby se dortové pláty střídaly s pevnějším krémem. To proto, že pláty jsou ve čtyřech vrstvách poměrně těžké, a krém by se mohl vytlačovat ven. Používáme krém doplněný mascarpone, který perfektně drží. Po vychlazení je možné i takto vysoký dort dobře rozkrájet.
I když máme perníkové koření spojené nejvíc s pečením moučníků a lidových perníčků, hodí do celé řady domácích pochoutek, a to i do těch slaných - možná jste ho vyzkoušeli i k masu a omáčkám. Každá směs je jiná a není neobvyklé, že v mnohých rodinách naleznete hájený recept pro její domácí přípravu, opatrovaný jako oko v hlavě. Jedině s ní pak chutná pokrm přesně tak, jak to milujete.
Naše finále pro masožravce - vydatný zimní guláš. Tou nejlepší třešinkou je však omáčka zahuštěná strouhaným perníkem se sušenými švestkami navrch. Připravte si tvrdý perník na strouhání. Prodává se v takovém menším kvádříku, jak vidíte vlevo. Nastrouhejte ho najemno, aby se později v omáčce rychle rozpustil.