PERNÍKOVÉ DOMEČKY JAKO VOŇAVÉ SVÍCNY

ŽIVÝ, NEBO UMĚLÝ? STROMEČKOVÉ DILEMA NENÍ LEHKÉ ROZLOUSKNOUT
9.12.2023
MILUJETE CUKROVÍ S KRÉMEM? TYHLE DRUHY MUSÍTE VYZKOUŠET
13.12.2023

Už jste letos pekli chaloupku? Jestli ne, pusťte se alespoň do výroby perníkových svícnů. Idylické svátky budou zase o krůček blíž.

Tím vás rozhodně nemíním nervovat, takže si perník klidně napečte o svátcích, až se doma všichni sejdete. Je to jedna z nejhezčích rodinných zábav. Nenechte si ji ujít, zvlášť máte-li kolem sebe malé pomocníky. Věnujete jim dárek v podobě vzpomínek na dětství a sladké Vánoce, jichž se momentálně už nemohou dočkat.

Vánoce bez medového perníku si naši předkové neuměli představit. Často to bylo jediné cukroví, kterým se zdobil stromeček a vítali koledníci na Tři krále. Naše prababičky dokázaly napéct tradiční perníky i v kachlové peci, kde bez kontroly teploty vytvořily těsto hladké a bez prasklin. Krajové interpretace receptů a především nepřeberná množství zdobení a tvarování stojí za výpravnou knihu. Perníčky se pečou dodnes a tak to jednou zkuste - možná právě teď...

Na našem cukrářském e-shopu stále ještě naleznete dřevěné formy a vykrajovátka, které vám pomohou s menšími perníčky, ale také i při ztvárnění celého betlému.

NAPEČTE PODLE RECEPTU

RECEPT NA MEDOVÝ PERNÍK NALEZNETE V ZÁVĚRU ČLÁNKU

1  Hladké vláčné těsto je zárukou úspěchu. Jde-li o vytvoření větších tvarů, používám toto své oblíbené těsto. Je chutné hned po upečení, takže hrozí, že budete ujídat. Raději si všeho napečte víc. Třeba vám pod rukama vznikne celé městečko. Ke zpracování těsta jsem využila speciální mouku na perníčky vyráběnou ze směsi pšenice a žita.

2  Velké plochy domečků je třeba dokončit vykrajovátky tak, aby vznikla okna nebo dveře. Oblá okénka vykrojíte tak, že vyříznete kolečko a zbytek dotvarujete nožem. Nebojte se dát vykrajovátka blízko sebe, perník bude dostatečně pevný a po upečení se nezbortí.

3  Vytvořit embosovaný (reliéfní povrch) je další možností jak plochy dozdobit. Embossing je technologie, při níž pomocí lisu (nebo i manuálně) dochází k vytlačení dekoru, písma apod. do hloubky tvárného podkladu. V poslední době je ve velké oblibě scrapbooking, kde se embosování využívá k dekorování papíru. V kuchyni se této techniky chopili cukráři a využívají speciální dřevěné i plastové válečky díky nimž vznikne zajímavě dekorovaný povrch marcipánů i těst. Válečky s vánočními vzory jsou na našem e-shopu momentálně vyprodány, ale vydržte, zase se jich dočkáte :o)

4  Podlážky pro umístění svíček vykrojte o trochu silnější než průčelí domů a vytvarujte je rovně nebo dokulata. Pro úzké domy jsem zvolila hloubku 7 cm, pro široké domy přidejte ještě 1 cm. Pozor - pečte je o minutku déle.

DOBRÁ RADA: Chcete-li mít perník pevnější, například pro tvorbu chaloupky, pečte ho déle a mírně snižte teplotu. U křehkých perníčků určených k okamžité konzumaci je tomu přesně naopak.

VYTVOŘTE SVÍCÍNKY

PERNÍKY SLEPTE POMOCÍ CUKROVÉHO LEPIDLA

5  Teď je důležité, aby vše drželo pěkně pohromadě. Nejprve perník nechte vydýchat na rovné ploše. Kdybyste ho zdobili i s mírnou vlhkostí uvnitř, mohl by se zkroutit, případně je to důvod pro opadání polevy. Pokud perník nebudete jíst, zachovejte se barbarsky a slepujte lepidlem v tavné pistoli. Pro konzumaci, které rozhodně dejte přednost, použijte cukrové lepidlo. Připravíte ho následovně. Smíchejte

  • 1 bílek
  • 11 rovných lžic moučkového cukru
  • 1 lžičku bramborového škrobu

Bílek dejte do misky, přidejte lžičku škrobu a postupně přidávejte pečlivě prosátý moučkový cukr. Míchejte metličkou, až vznikne hustší krém, který se táhne. Když ho necháte stéct z metličky, měla by být chvilku vidět jeho stopa. Lepidlo lze také přikrýt fólií a nechat v chladu odstát do druhého dne. Pak ho znovu prošlehejte a začněte lepit. Nejprve dozdobte průčelí domů a nechte je uschnout. Pak ke každému přidejte podlážku a zkontrolujte, zda je perník rovný a dobře přilne k sobě. Namažte obě plochy, slepte je a přidejte vrstvu dovnitř spoje. Z obou stran svícen podepřete a nechte uschnout do druhého dne. Vrstvu cukrového lepidla můžete zevnitř nanést ještě jednou.

6  Nakonec dejte čajové svíčky do malých skleněných kalíšků a podlážky svícnů jimi zatižte. POZOR - Svícínky přenášejte opatrně a bez světýlek, spoj by zatížení nevydržel.

V ZÁVĚJÍCH Z KOKOSU

Perníkové svícny můžete jen tak rozmístit po svátečně prostřeném stole, hezky se budou vyjímat na okenní římse. Perníku nevadí vlhkost, ba naopak, takže je směle přibalte i na chalupu. Pokud byste si chtěli vytvořit zasněženou kompozici, pak je ideální miska mletého kokosu. Kokos je hrubší materiál a snadno se usadí na hranách perníku; chcete-li, přidejte i spršku moučkového cukru. Celou dekoraci naaranžujte na kulatý či hranatý tác, abyste si neudělali všude nepořádek. Pak už si jen užívejte příjemnou vůni, kterou teplo svíček nádherně podpoří.


 

20231207_014

ZÁKLADNÍ TĚSTO NA MEDOVÝ PERNÍK

  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla / Hery
  • 2 lžíce medu, pokojové teploty
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 400 g hladké mouky na perníčky
  • 1 lžička sody

1. Cukr a vejce ušlehejte do pěny, přidejte změklý tuk. Pak přimíchejte med a koření, nakonec prosátou mouku smíchanou se sodou.

2. Těsto zpracujte hnětací metlou do vláčné konzistence, kouli těsta přesuňte na vál, krátce propracujte a vytvořte válec. Nechte ho alespoň hodinu odpočinout v lednici.

3. Z těsta vyválejte silný plát a vykrojte tvary domečků. Zvolila jsem velikost pro široký dům - 11 × 15 cm, pro vysoké domy - 8 × 14 - 17 cm. Nožem a vykrajovátky je různým způsobem vytvarujte. Zároveň si ze zbytků těsta vykrájejte detaily na tvoření - např. srdíčka kolečka ve tvaru věnečku, zvířátka apod. Podlážky vykrojte rovně nebo dokulata ze silnějšího plátu. Mají hloubku 7 a 8 cm. 

4. Tvary opatrně přeneste na plech s pečicím papírem a vložte ho do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte 10 minut nebo podle výšky těsta do zezlátnutí. Pro podlážky platí asi 11 minut.

POZN.: Nejste-li si jisti tvarováním domů, nakreslete si šablony na obyčejný kancelářský papír a přikládejte je na vyválené těsto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.