PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVÍ JE BALZÁM NA NERVY

JAK SI UŽÍT HALLOWEEN + RECEPT NA NETOPÝRY
23.10.2018
RECEPT NA ČAJ ZAHÁNĚJÍCÍ BOLAVOU MYSL
29.10.2018

Pečení vánočního cukroví patří neodmyslitelně k sváteční pohodě. Proč bychom se jinak honili po nocích kolem kamen? Znovu a znovu paseme po nových receptech, a k tomu si pořizujeme další kuchyňské vybavení. Bez toho naše šťastné chvíle nepřijdou...

Když jsem psala vloni Cukrářskou inventuru (čtěte zde), týkala se v podstatě každoročních příprav v kuchyni. Ne jinak je tomu letos, a napřesrok to bude podobné. Tyhle láskyplné práce se totiž odehrávají ve stále stejném rituálu, který si každá z nás nastolí a pak dodržuje po celý život. Přichází jen jednou do roka, ale kupodivu se rychle rozpomeneme na sled jednotlivých prací, úklidu, i na správné pořadí pečení cukrátek, aby se rozležely tak, jak mají a jak rodina s železnou pravidelností očekává.

Někdo peče, někdo nepeče. Taky dobře. Možná stihne víc pohádek a víc koncertů, ale my ostatní, které a kteří jsme potrefení výměnou receptů, společným pečením s kamarádkami a koledami i bráněním naplněných krabic vlastním tělem, víme, že to tak má být, protože tak si přejeme připravit svým rodinám nezapomenutelné svátky.

Tady je jen malý přehled pomocníků, kteří by vám v kuchyni letos neměly chybět:

  • nerezová miska na rozpouštění čokolády v páře - kastrůlek v kastrůlku funguje také, ale krásně stabilní miska s háčkem a dlouhou rukojetí zamezí mnoha nehodám v podobě vyšplíchlé horké vody a pod.
  • sada švédských misek - nepostradatelné lehoučké plastové misky na krémy budete mít v rukou velice často
  • vykrajovátka v odstupňovaných velikostech - milujete-li spojované tvary cukroví jako třeba pyramidky, linecké, stromečky a jim podobné, pak potřebujete základní tvary v sadách, abyste mohli vykrajovat všechny potřebné velikosti
  • trezírovací špičky pro barevné krémy - pokud preferujete čerstvé pečivo zdobené krémy, pak musíte mít speciální nástavce pro vytváření květinových ploch
  • tvarovaná forma na vánočku - neumíte-li uplést vánočku nic se neděje, pořiďte si speciální keramickou formu, z které vypadne hotová vánočka jako malovaná
  • silikonové formy na drobné cukroví - pokud potřebujete ušetřit čas, pořiďte si formy na rohlíčky, ořechy, tlapky i na čokoládu, z kterých vyklopíte celé plato cukrátek najednou
  • mlýnky na kávu a na mák - cukroví s příměsí čerstvé kávy nebo úžasné makové řezy s brusinkami potřebují čerstvý přísun surovin; kvalitní mlýnek, se vyplatí

Až si tedy uděláte potřebnou inventuru v kuchyni a ve spíži, honem dokupte vše, co vám schází, aby ty vaše Vánoce byly přesně podle vašich představ.


V keramické formě na vánočku lze upéct nejen klasickou vánočku, ale připravíte v ní slavnostní aspiky, nádivky i paštiky. Keramika výborně vede teplo, proto je v ní zapékání a pečení rychlé a ekonomické. Před pečením formu pečlivě vymažte tukem a vysypte moukou. Keramické výrobky nevystavujte prudkým teplotním změnám, aby nedošlo k jejich poškození: FORMA NA VÁNOČKU, 33 x 15,5 x 9,5 cm, 219 Kč.
Díky košíčkům napečeným z křehkého těsta budete mít po ruce okamžité pohoštění kdykoli si vzpomenete. Uskladněte je do hermeticky uzavřené dózy a chvilku předtím, než se objeví návštěva, je naplňte smetanovým krémem, ovocem a pod. Pokud si na pečení drobného cukroví nepotrpíte, výroba košíčků je skvělou variantou. Chutnají dětem i dospělým: SADA FORMIČEK NA KOŠÍČKY, 25 ks, průměr 5 nebo 4,5 cm, 149 nebo 139 Kč.
V letošním roce přišlo do módy makové cukroví. Ať už ho vyzkoušíte nebo ne, v každém případě je mák v domácí kuchyni natolik zabydlený, že se bez mlýnku neobejdete po celý rok. Ruční mlýnek na mák má kvalitní třecí mechanismus, který spolehlivě připraví mák podle vašich představ. Mlýnek připevníte k pracovní ploše pomocí klasického šroubu: NEREZOVÝ MLÝNEK NA MÁK, 699 Kč.
Sada 12 pěkně tvarovaných vykrajovátek s vánočními motivky je určena na pečení perníčků. Přizvěte k práci i své děti, protože perníkové těsto jim bude v rukách příjemné. Rovněž zdobení barevnými cukrovými polevami bude skvělou předvánoční kratochvílí: SADA 12 ks VYKRAJOVÁTEK, 140 Kč.

2 Comments

  1. Naty napsal:

    Mooooooc se těším! Tyhle krásné chvilky si vždy užívám. Nedokážu si představit advent a vůbec Vánoce bez pečení cukroví…ta vůně po celém bytě, koledy, horký čaj…už aby to bylo!

  2. Jana napsal:

    … Naty, naprosto vás chápu. Už měsíc ležím v receptech a plánuji. Myslím, že tu pečení bude za chviličku. Mám nové formičky z e-shopu, tak s nimi brzy něco vymyslím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.