JAK SI UŽÍT HALLOWEEN + RECEPT NA NETOPÝRY

ZBAVTE SVETRY ŽMOLKŮ + VIDEO
22.10.2018
PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVÍ JE BALZÁM NA NERVY
24.10.2018

Přivítejte oranžovou barvu ve svých příbytcích. Je to nejnápadnější barva podzimu, a nabídne vám vzruch a dobrou náladu.

Samozřejmě je řeč o oranžových plodech dýní - okrasných, i těch k snědku, patřících k oslavě Halloweena, kterým je označován předvečer dne všech svatých. Historie tohoto  prastarého svátku vychází z dávných keltských slavností, jimiž se oslavoval nástup zimy střídající plodné období sklizně. Tyto oslavy jsou opředeny mnohými zvyky a čarodějnou mocí, tak není divu, že se usadil i v našich končinách v srdcích mnoha dětí a chtějí se jaksepatří vyřádit. Bývá to tak, že jakmile se setmí, děti se převléknou do strašidelných kostýmů představujících duše zemřelých, a navštěvují sousedy, kteří jim za říkanku musí věnovat nějakou drobnou sladkost, napečené cukroví nebo ovoce. Princip je podobný, jako o našich velikonočních svátcích. Běda však, když o Halloweenu koledníci neuspějí; to pak smějí majiteli domu něco rozumného provést.

U nás se tento svátek v duchu tradic příliš neslaví, ale mnoho domácností jej nemine bez povšimnutí (pokud jste přece jen v týdnu žádné oslavy nestihli, o víkendu je čas to napravit). Minimálně si z něj bereme krásnou a zábavnou výzdobu, sestávající se z dlabání, zkrášlování a rozsvěcení dýní, a v neposlední řadě jsme se naučili dýně konzumovat, vařit, sušit a péct, což je nesmírně záslužné. K dětské zábavě pak patří pomáhání při pečení a vytváření veselých dekorací. Takže se bavte podle svého, a minimálně si něco dobrého upečte v praktickém nádobí a s pěkným kuchyňským vybavením. Bude se vám brzy hodit...


Výroba dýňové vázy patří k mým každoročním potěšením. Podzimně laděný stůl je doma krásným každodenním přivítáním. Oranžové dýně působí optimisticky, a nazdobíte-li je dalšími úlovky ze zahrádky, nespustíte z nich oči.

Tento koláč z dýní nic neobsahuje, ale dělávám ho pravidelně. K Halloweenu se totiž výtečně hodí. Uvnitř je černý jak bota, a když ho nakrojíte, působí překvapivě. Krom toho je nadýchaný a lehoučký jak pírko a potěší každého, kdo má rád mák.

Svícínky z okrasných dýní vyrobíte za chviličku. Uděláte je tak, že v horní části vydlabete otvor a vložíte do něj čajovou svíčku. Celek je pevný a v podstatě nehořlavý, snažte se jen vybrat dýni, která je stabilní, a dobře stojí. I tak dávejte pozor na to, co se kolem svícnů děje.

V článku naleznete inspiraci k tomu, jak snadno dozdobit koupený květináč, nebo jak vytvořit z několika mála přírodnin působivou dekoraci na stůl. Malé okrasné dýně jsou pěkným dárkem, který potěší někoho z vašeho okolí. V tento čas nenajdete nic příhodnějšího :o)

Halloweenský svátek oplývá mnoha symboly. K nejznámějším patří vydlabané dýně, symboly duchů, čarodějnic i jejich miláčků - černých koček. Lebky, pavouci a sítě, to vše se objevuje na zákuscích a realisticky zdobených sladkostech. Jednoduše naplněné košíčky z křehkého těsta i vykrájené perníčky si můžete napéct dopředu a pak je spojit a dozdobit. Potřebovat k tomu budete pouze sadu speciálních formiček.

002

KOŠÍČKY S NETOPÝRY

Příprava: 1,5 hodiny * Získáte: asi 45 ks košíčků

Křehké těsto na košíčky

  • 180 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička medu
  • 2 žloutky z vajec, velikost L
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky, prosáté

1. Kostičky másla vložte do robotu, přidejte ostatní ingredience a nakonec prosátou mouku. Zapněte přístroj na nízké otáčky a vytvořte něco jako drobenku. Jakmile se spojí v těsto, ihned ho vyndejte, smáčkněte do koule a zabalte do fólie. V chladničce ho nechte vychladit minimálně 2 hodiny, chcete-li, pak do druhého dne.

2. Z těsta vyválejte placku vysokou asi 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka asi o 5 mm větší než je průměr košíčků. Každé kolečko vložte do máslem vymaštěného košíčku. Upravte okraje a vidličkou propíchejte dno. Pečte v horké troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi 8-10 minut.

Netopýrci

Chcete-li si ušetřit práci, napečte je z třetiny křehkého těsta. Můžete je ale také napéct z perníku:

  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g Hery
  • 1 lžíce medu
  • 1 plná lžička perníkového koření
  • 200 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička sody

Čokoládový krém

  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany, 30 %
  • 150 g mascarpone

Na dozdobení

  • stříbrné perličky

Čokoládu nalámejte do smetany a zahřejte. Čokoládu dobře rozmíchejte metličkou a před bodem varu vypněte. Nechte vychladit. Potom čokoládu přidejte k mascarpone a krátce vyšlehejte.

Dokončení - Košíčky naplňte krémem pomocí sáčku s ozdobnou hubicí, do každé hromádky zapíchněte netopýrka a krém dozdobte perličkami.

netopyr1

Máslem vymazané formičky naplňte kolečky vykrájenými z křehkého těsta. Snažte se vytvarovat pěkné okraje. Těsto může být silné 4-5 mm, záleží na průměru košíčků. Perníkové těsto na netopýry vyválejte tenčí. Toto těsto obsahuje sodu a v troubě se krásně nafoukne.

netopyr2

A je napečeno. Teď už jen naplňte košíčky a vše zkompletujte. K práci s krémem používám nejraději jednorázové sáčky, které nemusím nijak udržovat. Hotové košíčky dejte vychladit, a těšte se, jak se díky krému nádherně rozleží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *