NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ KOBLIHY 5X JINAK

KUSKUS S KUŘECÍM MASEM A ZELENINOU
17.2.2025
RÝMOVNÍKOVÁ MAST JE NEJEN PROTI RÝMĚ
20.2.2025

Masopust se slaví už od středověku. Synonymem pro masopust se – kromě zabíjačky a průvodu maškar – staly koblihy. Takže i když třeba vepřovému ani průvodu masek neholdujete, oslavte jej aspoň smaženým zlatem.

Samotný maškarní průvod, který máme s masopustem spojený, je vlastně až vyvrcholením několiktýdenního období mezi Třemi králi a Popeleční středou. Ta je pohyblivá stejně jako Velikonoce a je prvním dnem 40denního půstu, který končí právě Velikonocemi. Maškarní průvod se pak tradičně pořádal poslední neděli před Popeleční středou, letos tedy připadne na 2. března – ačkoliv v dnešní době se oslavy neomezují jen na onu poslední neděli a pořádají se v průběhu únorových víkendů obecně, aby je mohlo navštívit co největší množství lidí. 

Koblihy se obvykle smažily na tzv. tučný (tlustý) čtvrtek, tedy poslední čtvrtek před koncem masopustního období. A smažené těsto se pojí i s Velikonocemi, to se zase pečou boží milosti. Vyberte si sami podle chuti, které koblihy nejvíc zachutnají vám, naše nabídka receptů stojí za to. :-)

Sladké pečivo se smaží kolem dokola celého světa a výjimkou není ani Nizozemsko, kde se na nový rok smaží rozinkové koblížky. Těsto na ně je velmi podobné tomu na „naše“ koblihy, jen se neplní a do horkého oleje se vkládají kousky těsta utržené lžící, takže jejich příprava je o něco rychlejší a jednodušší. Rozhodně se ale oboje na závěr pořádně popráší moučkovým cukrem!

Máte rádi klasiku? Vyzkoušejte višňové a meruňkové koblížky, jak je dělávaly naše babičky. V postupu najdete i fotografie postupu, jak je naplnit – a není to nic těžkého, i když je to rozhodně pracnější než předchozí recept na ty rozinkové. Druhá možnost je usmažit koblížky vcelku a až nakonec je naplnit pomocí cukrářského sáčku s jehlovým nástavcem, podobně se to dělává i v pekárnách.

Kynuté těsto může mít mnoho podob, na tyhle rumové copy jsme zvolili těsto kynuté, ale tvarohové. Těsto je jednoduché na přípravu, rozpočet je totiž přichystaný na sušené droždí, se kterým není třeba nejdřív chystat kvásek. Rum, resp. tuzemák, si ale nachystejte až na závěr, na potírání.

Marmeládovými koblihami končí masopust, božími milostmi končí následný půst – aspoň tak by to zjednodušeně šlo říct. Pokud si nepotrpíte na striktní dodržování často náboženských tradic (které jsou vesměs ale mnohem starší a přejaté), usmažte si boží milosti kdykoliv. V tomto případě nejde o kynuté těsto, vykrajuje se různě do tvaru kytiček, čtverečky s proříznutým křížkem uprostřed atd., záleží na krajových i rodinných zvyklostech.

O něco zdravější, nesmažená verze jsou tyhle kouzelné borůvkové donuty z trouby. Úplně slyším hlasy, že koblihy mají být smažené (ano, to mají), že donuty nejsou koblihy (no, záleží na receptu, těsto může být dost podobné) a že jednou za čas si člověk přece může dopřát i tu poctivou, smaženou koblihu a nic se nestane. To je taky pravda, ale když si je chcete dát častěji než „jednou za čas“ a zároveň neradi hřešíte nebo máte třeba problémy se žlučníkem, pečený koblížek vůbec nemusí být špatná volba!

Mohlo by se vám hodit

Další recepty na masopustní veselí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *