NOVOROČNÍ KOBLÍŽKY S ROZINKAMI

SUPER JEDNODUCHÉ LISTOVÉ JEDNOHUBKY
27.12.2024
NEJLEPŠÍ SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ + RECEPT NA RYCHLÉ LISTOVÉ TĚSTO
31.12.2024

Na různých místech světa se jí různé věci nejen na Vánoce, ale i na nový rok. Pokud už vás nebaví česaká novoroční čočka, pojďte si odskočit do Holandska na novoroční koblihy.

V českých zemích koblihy patří spíš až k masopustu, Nizozemci ale sní spoustu koblih hlavně v období Vánoc a zejména na Nový rok. Ten slaví vůbec zvláštní tradicí: scházejí se u pobřeží Severního moře, aby do něj mohli společně vnořit v té ledové vodě si zaplavat. Není divu, že něco takového je pak třeba zajíst porcí rozinkových koblížků. Osobně hlasuji za jejich smažení a ochutnávání, aniž by kvůli tomu člověk nořil palec do Labe či Moravy.

koblihy-4

HOLANDSKÉ KOBLIHY OLIEBOLLEN

Příprava: 35 minut + 1 hodina kynutí
Získáte: 12–15 kousků

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1/4 hrnku krupicového cukru

  • 1/2 hrnku vlažné vody

  • 4 1/2 lžičky (13 g) sušených kvasnic

  • 2 vejce

  • 2 hrnky vlažného mléka

  • 1–2 hrsti rozinek
  • rostlinný olej na smažení

  • moučkový cukr na poprášení

  1. Do vlažné vody nasypte lžíci hladké mouky, lžičku cukru a sušené kvasnice. Nechte asi 10 minut odstát, dokud se kvasnice neaktivují a nezačnou bublat.
  2. Vzniklý kvásek přilijte ke zbytku proseté mouky, přisypte cukr, přidejte vejce a mléko a vypracujte hladké těsto, v robotu nebo s ručním šlehačem s hnětacími háky to zabere asi 10 minut. Nakonec vmiste i rozinky.
  3. Mísu překryjte, aby těsto neosychalo, a uložte na teplé místo kynout, já ji obvykle zabalím do deky a uložím na křeslo k topení.
  4. Rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, je potřeba asi 7–8 cm vysoká, aby koblížky mohly plavat. Správně nahřátý olej poznáte tak, že když do něj vložíte rřevěnou vařečku, začne to kolem ní hezky perlit, ve fritéze postačí cca 160 °C. Kousky nakynutého těsta (ano, stále je dost mokré!) nabírejte na lžíci a vkládejte do oleje, smažte z obou stran dozlatova, celkem asi 6 minut. Pokud bude olej moc horký, koblížky na povrchu spálíte, ale uvnitř zůstanou syrové, tak pozor na to!
  5. Hotové koblížky nechte okapat od přebytečného oleje a podle chuti podávejte poprášené moučkovým cukrem se skořicí či vanilkou.
koblihy-1

Vše potřebné na koblížky nejspíš najdete ve spíži

Základem úspěchu každého kynutého těsta jsou bezesporu kvasnice. Někdo nedá dopustit na čerstvé, někdo nepeče jinak než ze sušených. Přiznávám, že já jsem se v posledních letech přesunula do druhéí kategorie: sušené jsou vždy po ruce, neplesniví, vždycky nakynou (což se o čerstvývh říct nedá) a snadno se odměřují.

Pokud máte doma jedny a v receptu jsou druhé, tak si množství jednoduše přepočítejte: 2,5 gramu čerstvých odpovídá 1 gram sušených. Tedy našich 13 g odpovídá 32,5 g čerstvého droždí (1 lžička sušeného droždí jsou asi 3 g).

Chcete-li míst jistotu, že je s kvasnicemi vše v pořádku, připravte si nejdřév kvásek, jak je to popsáno v receptu. Pokud by nevzešel nebo bublal jen málo, vylijte jej a připravte nový z jných kvasnic. Pokud nevzdejde dostatečně ani kvásek, těsto rozhodně nenakyne, jak má.

koblihy-2

Hotové koblihy nechte okapat a poprašte je cukrem

Přijdou vám klasické kynuté koblihy trochu nuda? Nebojte se toho a těsto okořeňte. Někdo ocení špetku muškátového oříšku, někde špetku kradamomu, někdo si libuje ve vanilkovém cukru, skořici, citronové kůře nebo lžíci rumju ře ořechového likéru. Vše je jen na vás. Koření taky můžete přidat až do cukru na posyp.

koblihy-3

Jak na Nový rok, tak po celý rok: sladce!

Co se do nového roku může hodit?

Další skvělé recepty inspirované nejen v Nizozemsku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *