Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Na různých místech světa se jí různé věci nejen na Vánoce, ale i na nový rok. Pokud už vás nebaví česaká novoroční čočka, pojďte si odskočit do Holandska na novoroční koblihy.
V českých zemích koblihy patří spíš až k masopustu, Nizozemci ale sní spoustu koblih hlavně v období Vánoc a zejména na Nový rok. Ten slaví vůbec zvláštní tradicí: scházejí se u pobřeží Severního moře, aby do něj mohli společně vnořit v té ledové vodě si zaplavat. Není divu, že něco takového je pak třeba zajíst porcí rozinkových koblížků. Osobně hlasuji za jejich smažení a ochutnávání, aniž by kvůli tomu člověk nořil palec do Labe či Moravy.
Příprava: 35 minut + 1 hodina kynutí
Získáte: 12–15 kousků
1/4 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku vlažné vody
4 1/2 lžičky (13 g) sušených kvasnic
2 vejce
2 hrnky vlažného mléka
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na poprášení
Základem úspěchu každého kynutého těsta jsou bezesporu kvasnice. Někdo nedá dopustit na čerstvé, někdo nepeče jinak než ze sušených. Přiznávám, že já jsem se v posledních letech přesunula do druhéí kategorie: sušené jsou vždy po ruce, neplesniví, vždycky nakynou (což se o čerstvývh říct nedá) a snadno se odměřují.
Pokud máte doma jedny a v receptu jsou druhé, tak si množství jednoduše přepočítejte: 2,5 gramu čerstvých odpovídá 1 gram sušených. Tedy našich 13 g odpovídá 32,5 g čerstvého droždí (1 lžička sušeného droždí jsou asi 3 g).
Chcete-li míst jistotu, že je s kvasnicemi vše v pořádku, připravte si nejdřév kvásek, jak je to popsáno v receptu. Pokud by nevzešel nebo bublal jen málo, vylijte jej a připravte nový z jných kvasnic. Pokud nevzdejde dostatečně ani kvásek, těsto rozhodně nenakyne, jak má.
Přijdou vám klasické kynuté koblihy trochu nuda? Nebojte se toho a těsto okořeňte. Někdo ocení špetku muškátového oříšku, někde špetku kradamomu, někdo si libuje ve vanilkovém cukru, skořici, citronové kůře nebo lžíci rumju ře ořechového likéru. Vše je jen na vás. Koření taky můžete přidat až do cukru na posyp.
Co se do nového roku může hodit?
Další skvělé recepty inspirované nejen v Nizozemsku