NEJLEPŠÍ SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ + RECEPT NA RYCHLÉ LISTOVÉ TĚSTO

NOVOROČNÍ KOBLÍŽKY S ROZINKAMI
30.12.2024
KLIŽKA NENÍ JEN NA GULÁŠ. UPEČTE SI JI NA BÍLÉM VÍNĚ
6.1.2025

Poslední den v roce je tu a vy hledáte inspiraci, čím hosty dnes večer překvapit? Ať si ještě stíháte nakoupit nebo ne, z těchto receptů si vyberete.

Pokud tedy doma máte alespoň pár základních surovin a v mrazáku třeba balíček křehkého nebo listového těsta – pokud ani to, nezoufejte, i tak si společně určitě poradíme. Křehké těsto vyrobíte za chviličku (s robotem za ještě menší), u náplní jde vždycky  improvizovat i bez ztráty hvězdičky a pár brambor ve spíži nebo kousek masa z mrazáku určitě vždycky vylovíte. A kdyby ne, recepty na listové těsto nebo domácí tortilly najdete níže taky!

Ať už s našimi recepty nebo bez, přejeme vám z decoDoma šťastný celý nový rok a hlavně hodně zdraví! Slibujeme, že se i v dalším kalendářním roce budeme snažit vyslyšet vaše přání, nabízet vám kvalitní a krásné zboží, které vám bude dělat radost, a psát pro vás blog, který vás bude bavit!

Listové těsto, kousek šunky (jakékoliv!) a třeba i sýru na strouhání máte? Pak se pusťte do přípravy rozmarýnových tyčinek. Nemáte listové těsto a přesto se nechcete vzdát? Mám pro vás tip na rychlé domácí listové těsto: 90 g másla dejte do mrazáku. V míse smíchejte 280 g hladké mouky, trochu soli, 1 lžíci krupicového cukru a 1 lžičku prášku do pečiva. Zmrzlé máslo nakrájejte na co nejtenčí plátky, můžete i strouhat nahrubo, ale pozor, ať moc nepovolí. Kousky másla odhazujte do mouky, aby se k sobě co nejméně lepily, vždy opatrně promíchejte, ať se obalí moukou. Když je hotovo, vidličkou dál míchejte a po trochách opatrně přilévejte asi 170 ml studeného mléka. Nakonec rukama vypracujte hladké těsto, které nechte 30 minut odležet v lednici. Hotovo!

Příprava louhových preclíků už zabere o trochu víc času, ale máloco chutná tak skvěle, jako čerstvě dopečené preclíky jako takové pohoštění na přivítanou. Všechny suroviny nejspíš najdete doma ve spíži (u mě doma je vždycky vše ze jmenovaného) a v lednici, tak recept minimálně omrkněte pro inspiraci.

Tortilly možná máte doma, možná bude potřeba pro ně ještě rychle zaběhnout, ale originálně upečené do podoby mističek (které můžete plnit čímkoliv!!!) zvládne každý, kdo má formu na muffiny a troubu. Nebo si tortilly připravte doma: 500 g hladké mouky smíchejte se lžicí soli a lžičkou prášku do pečiva, 120 ml olivového oleje a 120 ml vlažné vody. Všechny suroviny přidávejte postupně po částech. Vypracujte hladké těsto, které nechte 30 minut odpočinout. Rozdělte jej na 16 stejně velkých kousků a každý z nich rozválejte na pomoučeném válu. Placky opékejte nasucho na pánvi nebo na tálu, než rozválíte další, první bude téměř hotová.

Vypadá to úžasně, voní to úžasně a chutná to úžasně. Co to je? Česnekové houstičky pečené v pánvi i s hermelínem. Těsto na houstičky sice chvíli kyne, mezitím se ale můžete hodit do gala (nebo aspoň nohy nahoru :-)). Čím houstičky posypat, ochutit nebo klidně naplnit, necháváme jen na vás.

Někdo možná řekne, že tenhle recept na bábovkovou roládu s masem a houbami je pořádné retro a že objevujeme ameriku, jenže retro v tomto případě znamená osvědčenou klasiku, která nezklame. V receptu najdete kynuté těsto, pokud ale nemáte času nazbyt, klidně sáhněte po listovém, křehkém nebo ještě rychle doběhněte do obchodu pro už rozválené kynuté pizza těsto. A náplň klidně přizpůsobte vašim zásobám, já tyhle recepty pro inspiraci miluju!

Co by se vám v novém roce mohlo hodit na zahřátí?

Další tipy na slané pohoštění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *