NANUKOVÉ ŘEZY ANEB SUPER RETRO 60. LET

UDĚLEJTE SI RADOST (TŘEBA K SVÁTKU)
8.3.2023
5 TIPŮ NA JARNÍ DEKORACE S ŽIVÝMI KVĚTY
10.3.2023

O tom, že pečení na plechu je ekonomické, protože pečete jen malou chvíli, není pochyb. Kromě toho jsou řezy nejsnadnějším pohoštěním všeho druhu.

Řezy zvládne každý. Nemusíte rozdělovat vysoký korpus na jednotlivá patra, většinou ani není třeba vládnout zdobičkami a cukrářským sáčkem. Stačí „jen” skvělý recept.

Jeden tu mám - jedná se o dobrotu z přelomu 60. a 70. let. Jmenuje se nanukové řezy, a vylovila jsem ji ze vzpomínek na dětství a z rukou psané receptové knížky mé maminky. Aby recept tehdy získala, musela dát v plen své dva luxusní rodinné recepty. A ještě čekala, až si to kolegyně z práce rozmyslí. Chtěla totiž hrát navždy prim, kdykoli se s řezy objevila na prahu kanceláře.

Nanukové řezy jsou tak zvané proto, že krém tvořící jejich náplň, výrazně připomínal chuť nanuků tehdejší doby. I z těchto důvodů se řezy krájely na obdélníčky, aby nanuky připomínaly. Dále k nim patří ořechový piškotový korpus a fůra čokolády navrch. Pak už nic. Žádné zdobení a vylomeniny. Řezy vypadají celkem obyčejně, takže můžete mít spoustu nápadů, jak je dotvořit. Ale vážně k nim nic nepatří. Až na řádné vychlazení, řekla bych - podchlazení. Řezy podávejte výhradně vyndané z lednice.

Tahle poznámka je důležitá. Nejen, že náplň s vanilkou a máslem víc připomíná nanuk, ale na konci 60. let měla lednice přímo magický zvuk. Zdaleka ne každá domácnost ji už vlastnila. Takže servírováním nanukových řezů hospodyňka ledabyle poukazovala na to, že lednici má. V době dnešní by mohla poukazovat na to, že do náplně vrazila celou kostku másla, a to také něco znamená!

Ale dost o době, kdy sáček mleté kávy znamenal velký úplatek, nosily se dederonové košile, lodičky s kačenkou (to je prosím specifický podpatek) a ve vlasech široké látkové čelenky. Právě teď si můžete vyzkoušet rychlé řezy na plech, kterými oslníte i po uplynulých šedesáti letech. A jak :o)

Příprava: 1 hodina + pečení a chlazení * Získáte: 14 - 16 ks řezů /plech 25 × 36 cm

Korpus

  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 7 lžic silné zrnkové kávy / instantní  
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g vlašských ořechů / lískových, jemně mletých

Nanukový krém

  • 250 ml smetany, 12%
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 polévkové lžíce hrubé mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 250 g másla, povoleného
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 3 lžičky tmavého rumu

Čokoládová poleva

  • 150 g hořké čokolády
  • máslo na zředění, asi 50 - 60 g

1. Bílky dejte do misky, přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Nechte stranou.

2. Žloutky vložte do mísy robotu, přidejte cukr a šlehejte na střední otáčky. Když je hmota spojená a začíná houstnout, přidejte horkou kávu, lžíci po lžíci. Šlehejte na vyšší otáčky, až vznikne nadýchaná pěna, která zvětší svůj objem. Vystoupá až do poloviny mísy.

3. Potom pomalu přisypte mouku smíchanou s 1 lžičkou prášku do pečiva. Krátce zašlehejte.

4. Ručně stěrkou přimíchejte jemně mleté ořechy a nakonec sníh z 5 bílků.

5. Nadlehčené těsto rozetřete na plech opatřený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 18 minut, až těsto odskočí od okrajů. Nechte vychladnout.

6. Nanukový krém - Smetanu dejte do kastrolku, přidejte cukr, mouku a škrob, a za stálého míchání zvolna uvařte mléčnou kaši. Vznikne středně hustá vláčná a hladká kaše, kterou nechte vychladnout. Když je kaše zchladlá, vyšlehejte máslo s vanilkou a rumem až zesvětlá, pak po lžících zašlehejte kaši. Vytvořte hladký krém.

7. Krém rozetřete na korpus a nechte alespoň 1 hodinu vychladit. Pak rozpusťte čokoládu a máslo ve vodní lázni do požadované hustoty a polevu nalijte na krém. Vrstvu rozetřete a opět nechte ztuhnout.  Řezy nakrájejte ostrým nožem a podávejte vychlazené.

Základem řezů je ořechový piškot. Kromě vlašských ořechů můžete použít také lískové oříšky. Tajnou příměsí je pár lžic silné horké kávy. S ní našleháte vaječný základ až do nebe. Nejste-li zvyklí na zrnkovou kávu, použijte i instantní.

TIP: Protože tento recept určitě uvízne ve vašich rodinných záznamech, pořiďte si hned teď pěkný notes, do něhož si zaznamenávejte všechny dobroty, které vaše rodina nade vše miluje. Jednou ho po vás zdědí vaše dcery, a budou ho pocákaný od čokolády, a promaštěný od másla, opatrovat jako poklad. 

KNÍŽKA NA RECEPTY S PROPISKOU

Pevný, ale dobře roztíratelný krém bohatě navršte na upečený ořechový korpus a urovnejte ho do roviny. Pak dejte celý plech do lednice vychladit a teprve poté nalijte na studený povrch horkou čokoládu...

... čokoládu rozetřete cukrářským nerezovým nožem, anebo na povrchu vytvořte vlnky silikonovou mašlovačkou. Řezy krájejte řádně vychlazené ostrým nožem, který po každém použití očistěte.

Zde je ještě trocha důležitého vybavení, bez něhož se při pečení neobejdu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.