LETNÍ PERLIVÉ KOKTEJLY SE SEKTEM ALKO I NEALKO

PODZIMNÍ KATALOG VÁS BUDE HÝČKAT V TEPLE
28.8.2024
KÁVA OSVĚŽUJÍCÍ, OCHUCENÁ, V KVĚTNÍKU. KTERÁ JE TA VAŠE NEJ?
30.8.2024

O tom, že letní drinky rozhodně nemusí doprovázet alkohol, vás přesvědčí koktejly Fragolini a Mimosa. Je příjemné, že si je můžete dopřát i v zimě, tak si jejich receptury neopomeňte zaznamenat.

Ještě než zaboříte zrak do našeho zbrusu nového podzimního katalogu (viz předchozí článek), čeká nás pár posledních teplých prázdninových dní s teplotami kolem třicítky. Kdybychom si tak mohli schovat kousek tepla na zimu! Tohle zařídit nejde, ale přidat k dobré náladě spojené s pozdní dovolenou, něčím svátkem či narozeninami skvělý drink, to můžete. Jak jinak než vonící ovocem. Hlavními parťáky jahod, a v druhém případě pomerančů, jsou bublinky šumivého vína. Jistě víte, že sekt je možné pořídit i nealkoholický, takže žádný problém v současném horku.

Oba koktejly mají bujnou historii a jsou prověřeny roky. Ještě jsem zjistila, že jahodový koktejl Fragolini se prodává i v lahvích - jedná se o ovocné perlivé víno vyráběné z hroznů z oblasti Veneto s názvem Fragolino rosso. Má charakteristickou rubínovou barvu a voní po jahodách. Nicméně smyslně červený koktejl si snadno namícháte doma. Připravila jsem ho z rozmixovaných čerstvých jahod, ale protože jsou na trhu poměrně krátkou dobu, vyplatí se trochu si jich zamrazit formou oslazené jahodové dřeně. Pokud jste to nestihli, nezoufejte, v obchodech je k dostání po celý rok, takže si ji koupíte třeba i na Silvestra.

Oranžová elegantní Mimosa patří k svěžím perlivým koktejlům podávajícím se na mnoha letních oslavách, často i svatebních. Sytou a zářivou barvu má na svědomí šťáva z pomerančů připomínající australský kvetoucí keř stejného jména. Ovšem místem zrodu tohoto drinku je jeden z londýnských klubů, kde ho v roce 1921 namíchal místní barman. Nutno podotknout, že s velkou převahou šampaňského a lahodný nápoj se mezi hosty okamžitě ujal. Teprve v roce 1941 barman pařížského hotelu Ritz recepturu upravil s podílem ingrediencí jedna ku jedné, a tak se míchá dodnes.

Příprava: 15 minut 

MIMOSA

  • 1 díl čerstvé pomerančové / mandarinkové šťávy nebo 100% džusu
  • 1 díl vychlazeného sektu alko /nealko
  • kostky ledu
  • řez pomeranče na ozdobu

Koktejl míchejte v poměru 1 : 1. Vymačkejte šťávu ze sladkých pomerančů či mandarinek a vychlaďte ji, důkladně vychlaďte sekt a připravte si ledové kostky. Do každé sklenice nalijte šťávu a dolijte ji perlivým vínem. Vše smíchejte a přidejte led podle chuti. Sklenici dozdobte.

FRAGOLINI

  • 30 ml pyré z čerstvých jahod / rozmrazeného pyré s podílem minimálně 60 % jahod
  • 70 ml vychlazeného sektu alko / nealko
  • kostky ledu
  • jahody na dozdobení

Jahody rozmixujte a vychlaďte, důkladně vychlaďte sekt. Ve sklenici smíchejte odměřený díl jahod se 70 ml perlivého vína. Přidejte led podle chuti a koktejl dozdobte čerstvým ovocem. POZN.: Jsou-li jahody málo sladké, vytvořte na sklenici cukrový okraj pomocí šťávy z citronu a krupicového cukru.

K dokonalému vymačkání citrusových plodů používám malý elektrický odšťavňovač. Patří k běžnému vybavení kuchyňských linek a pokud si ho pořídíte, uvidíte, že nebude zahálet po celý rok. Čas horkých nápojů na sebe s podzimkem nedá dlouho čekat. Pokud jste si čerstvé jahody zamrazili nebo si dokonce vyrobili jahodovou dřeň, můžete jahodovým nápojům holdovat i v zimě. K zamrazení dřeně používám výrobníky na led, kde mám pak připraveny přesně odměřené dávky.

S pomeranči a mandarinkami to bývá jednodušší, v zimních obdobích jich bude v nabídce obchodů dostatek. Při přípravě koktejlů je důležité, abyste měli k dispozici skutečně zralé a sladké plody. Pak si nápoje jaksepatří vychutnáte.

TIP: K přípravě koktejlu Fragolini můžete vyzkoušet také růžový sekt.

Než začnete podávat koktejly, je vhodné vychladit i koktejlové sklenice. Nápoje se sice podávají na ledu, ale rozpouštějící se kostky vám chutný nápoj naředí. Proto raději doporučuji dokonale vychladit sklo i veškeré ingredience a ledem šetřit.

Na vaše stálé zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *