JAK PEČOVAT O RUCE A NEHTY

NEDĚLNÍ SEKANÁ S MANDLEMI
28.4.2022
5x ROZKVETLÝ DOMOV
3.5.2022

Začnete-li zkoušet vyrábět své pěsticí prostředky doma, může se vám zdát, že pokroky na sebe nechají déle čekat, ale vytrvejte.

Kosmetika, kterou si přinesete z obchodu, může být účinnější a fungovat rychleji. Domácí experimentování vám může přinést i rozčarování v podobě podrážděné pleti. Zůstanete-li však u surovin, které vám denně procházejí rukama, při pravidelném používání zaúčinkují a vaše snaha rozhodně nepřinese nulový efekt. Možná, že jimi po čase nahradíte přípravky, které máte v koupelně.

Nevýhodou domácích kosmetických prostředků je často jejich krátká životnost. Pokud na sebe máte čas, vadit vám to nebude. Navíc, vyberete-li si receptury, které namícháte doslova za pět minut, není co řešit. Opakem - tedy velkou výhodou je běžná dostupnost surovin, z nichž mnohé máte doma. Udělejte si chvilku pro sebe. Vždyť strčíte-li ruce do medu, těžko po vás může rodina něco chtít! :o)

MASKA K PĚSTĚNÍ PLETI RUKOU

manikura1

MASKA PROTI STÁRNUTÍ JEMNÉ PLETI RUKOU

  • 2 plné lžíce tučného jogurtu
  • dužnina i šťáva z ½ malého pomeranče
  • 2 plné lžičky dužiny z aloe vera
  • 5 kapek šípkového oleje, např. Soloos

1. Do misky dejte jogurt, pak nasekaný pomeranč nadrobno i se šťávou.

2. List aloe rozřízněte podél, lžičkou vydlabejte dužinu a přidejte ji do základu, promíchejte. Nakonec vmíchejte šípkový olej.

Dejte si ručník do klína a přes něj mikrotenovou fólii. Masku bohatě naneste na hřbet rukou a zápěstí. Na druhou ruku to jde samozřejmě hůř, ale zvládnete to, případně si nechte od někoho pomoct. Zavřete oči, opřete se, a minimálně 15 minut relaxujte. Pokud masku nespotřebujete, vydrží v lednici ještě jeden den, pak zbytky zlikvidujte. Kúru opakujte 1× za týden z čerstvých surovin.

Řeč je samozřejmě o tenké a jemné pleti na hřbetu rukou. Ta nejrychleji ukáže naše stáří. Pěstěný obličej dokáže roky ubrat, ale nestaráte-li se o své ruce, tady se roky podepíšou. 

DOBRÉ RADY:

  • použijte raději jogurt s vyšším obsahem tuku, protože je hustší a pomeranč jej dost naředí; gel z aloe jej zase mírně zahustí
  • něž si masku vyrobíte, měli byste vědět, zda nemáte alergii na pleťové přípravky s aloe vera

ALOE VERA - je nazývána rostlinou nesmrtelnosti, i královna Kleopatra ji využívala k pěstění své krásy. Pokud rostlinu pěstujete, víte, že slizovitý gel vytékající z dužnatých listů má hojivý účinek na drobné ranky, štípance apod. Protizánětlivé látky podporují hojení popálenin (i od sluníčka) a odřenin. Místní aplikace je bezpečná, nemáte-li zmíněnou alergii.

ŠÍPKOVÝ OLEJ - má vysoký podíl esenciálních mastných kyselin a výjimečně prospívá pokožce. Má antioxidační a astringentní účinky, takže dělá dobře stárnoucí pleti, ale při pravidelném užívání dokáže zmírnit vzhled jizev po akné a striích na mladé pleti. Patří do skupiny tzv. suchých olejů; po jeho samostatné aplikaci dojde k rychlému vstřebání, přičemž na vaší pleti nezůstane mastný film.

VÝŽIVNÁ KÚRA PRO REGENERACI NEHTŮ

manikura2

KOKOSOVÁ KÚRA PRO ZDRAVÍ NEHTŮ

  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 4 kapky rozmarýnového oleje

1. Ingredience smíchejte v misce a zahřejte je ve vodní lázni, aby se spojily. Pozor - jen do rozpuštění, nevařit!

2. Do vlažné směsi ponořte nehty a 15 minut odpočívejte. Po aplikaci se snažte zbytky emulze z prstů vmasírovat do zbytku rukou. Na ozdravnou kúru najděte čas alespoň 1× za týden. Při plísňovém napadení nehtů aplikujte každý den.

DOBRÁ RADA:

  • emulzi přesuňte do široké misky s víčkem, do níž lze ponořit všech deset drápků najednou; kúru tak budete mít připravenou  připravenou pro časté užívání
  • jakmile směs zchladne, oddělí se med od oleje, a olej ztuhne; při následné aplikaci emulzi můžete mírně zahřát v mikrovlnce, nebo ji ponechat v pokojové teplotě, kde neztuhne, a stačí ji promíchat lžičkou

Naše ruce jsou neustále vystavovány těžkým podmínkám. Kolikrát za den je namočíme a špatně osušíme? Vystavujeme je chemickým prostředkům i těžké práci. Nehty, které chceme mít krásné, nalakované a zpevněné, však potřebují v mezidobí výraznou kúru, která jim dodá pružnost a zabrání jejich třepení. Neocenitelným pomocníkem je kokosový olej.

KOKOSOVÝ OLEJ - kdykoli máte čas, vmasírujte si trochu oleje do nehtů a jejich okolí. Jakkoli se zdá mastný, po chvíli se vstřebá. Jeho pravidelné používání chrání nehty před houbovými infekcemi. Olej obsahuje látky, které úspěšně zapracují proti plísním, hluboko zvlhčí pokožku a dodávají nehtům živiny k růstu.

ROZMARÝNOVÝ OLEJ - pomůže při uvolnění revmatických kloubů, takže častější vmasírování emulze můžete příjemně pocítit i při celkové kondici rukou.

Manikúra, to je nepostradatelný pomocník doma i na cestách. Většina žen ji má stabilně v kabelce, protože nikdy nevíte... Vyberte si z elegantních typů v pouzdrech, nebo se při domácí péči naučte pracovat s elektrickou manikúrou. 

STŘEDNĚ VELKÁ MANIKÚRA S HADÍM VZOREM

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.