HORKÉ NÁPOJE JSOU V KURZU. DÁTE SI SVAŘÁK, GLÖGG NEBO

MARCIPÁNOVÁ KÁVOVÁ ZRNA V ČOKOLÁDĚ
27.1.2025

Zimní svařáková sezóna se dělí na dvě vlny: adventní a horskou. Zatímco před Vánoci se na trzích popíjí hlavně svařák a punč, na výletech na hory z horkých nápojů prý vede zase bombardino.

Jaké horké nápoje vedou? Asi dost záleží, jestli hledáte recept na horkou čokoládu, nebo zda si chcete dát „něco ostřejšího“. Recepty na různé čaje proti nachlazení atd. najdete v galerii dole pod článkem, do dnešního výběru jsem ale zařadila nápoje alkoholické. Svařeného vína se totiž člověk sice jen tak nepřepije, ale změna je život a ochutnat něco nového nemůže být v tomto případě na škodu. Omrkněte naše tipy na horké alkoholické nápoje, jejich verze se často liší jen v pár detailech, o to lákavější ale může být jejich vyzkoušení.

 

 

Leckdo by jej nazval skandinávským svařákem. Glögg pochází ze Švédska a jejich originální receptury vodkou úplně nešetří, takže těžko říct, jestli by Švéd náš recept ještě vůbec označil za glögg, kdo to ale s alkoholem v zimě někdy přehnal, dobře ví, že hřeje jen naoko a že je s ním v mrazech lepší zacházet střídmě. Takže na zdraví, ale poměr vína a vodky volme s rozumem. :-)

Kdysi byly hitem instantní směsi koření na svařák, kdo jste ale svařené víno s nimi ochutnali, určitě mi dáte za pravdu, že to nebyla žádná velká výhra – a předem už okořeněné svařáky v lahvích často nadmírou cukru jen maskují nekvalitní víno. Mám ale dobrou zprávu: když si připravíte vinný sirup z koření a cukru, tak pak už stačí víno zahřát a ochutit podle nálady a klidně do každého hrnku jinak. (P. S.: A když přidáte ještě kapku likéru z černého rybízu, bude ještě voňavější!)

Na letních párty se podává punč ananasový nebo bowle, na těch zimních by zase neměl chybět voňavý punč se zázvorem. Stejně jako v případě svařáku zapomeňte na lahve ochucené směsi z obchodu, připravit punč doma je jednoduché a rychlé. A v dobré termosce vydrž horký celé odpoledne.

Když už se dělá svařené víno, proč si nedat třeba svařený cider? Tento alkoholický jablečný nápoj má dvě domoviny: na britských ostrovech se mu říká cider (čtěte sajdr) a jedná se o obvykle kratší dobu kvašený mošt (někdy se dokonce vyrábí už z jablečného koncentrátu), který se do lahví stáčí hotový, asi jako pivo. No a pak tu máme francouzký typ cidre (čtete sídr), který kvasí pomalu, nedoslazuje se a zraje ještě v lahvích, asi jako víno. Který použijete, je ale jedno, horké s kořením budou skvělé oba.

Už dávno není bombardino k dostání jen na italských sjezdovkách. Tam se totiž nesmazatelně zapsalo do lyžařských srdcí a v těch bylo dovezeno i do českých luhů a hájů, takže si ho klidně můžete dát i pod Milešovkou. Spíš než na sjezdovkách si jej ale užijte na balkonu či terase, kam se usadíte zachumlaní třeba do beránkové deky po skončení lyžovačky. Protože jestli si chcete dát něco ostřejšího i nahoře na kopci, potřebujete na to i připojištění, tak bacha na to. :-)

Ve skle vypadá horký nápoj nejlépe!

Zimní nápoje nejen pro zdraví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *