Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kávová zrna jsou absolutní klasikou českých cukráren. Voňavý jemný marcipán naplněný lehce křupavou a v chuti silnou kávovou náplní a politý čokoládovou polevou, to si nikdo, kdo má rád kávu, prostě nemůže nechat ujít.
Já se řadím do skupiny zásvisláků na kafi a kávové dezerty miluju stejně jako nápoj, ke kterému je obvykle jím. Když v kavárně natrefím na pražená kávová zrnka v čokoládě místo obligátní karamelové sušenky, vždycky si jich vyprosím pár navíc. A protože mi tu z vánočního pečení zůstal kousek marcipánu, rozhodla jsem se pustit do výroby klasických cukrárnových kávových zrn, jejichž náplň z mleté kávy je stejně intenzivní jako kávové zrnko samo.
Receptů jsem našla celou řadu: někdo plní čokoládovou ganache ze smetany zavařené s kávou a výsledkem jsou v podstatě pralinky, já ale ale podlehla receptu, do nějž patří mletá káva samotná, to jemné křupání jsem si zamilovala na první ochutnání.
Níže najdete návod na přípravu, ať už formičku máte nebo ne. A ač bude znít návod bez formičky možná komplikovaně, můžu po své zkušenosti říct, že se mi snáze připravovala bez ní, lépe se mi s marcipánem manipulovalo a netrhal se mi tolik.
Příprava: 45 minut
Množství: asi 15 kousků
Na náplň
1. Suroviny na náplň smíchejte všechny dohromady, až vznikne relativně tuhá hmota. Kávu používejte mletou co nejjemněji, v případě potřeby ji namelte klidně dvakrát.
2. Marcipánový váleček nakrájejte na plátky a ty tence rozválejte, k podsypávání podle potřeby použijte moučkový cukr – na silikonovém válu to ale bylo potřeba jen minimálně. Plát by měl být silný 1–2 mm, podle toho, jestli chcete víc náplně, nebo marcipánu.
3. a) Verze pro ty, co mají formičku: vyložte marcipánem formičku tak, aby přečuhoval i okolo. Moje silikonová formička měla zvýšené okraje, které mi překážely, tak jsem je odřízla. Lžičkou zamáčkněte náplň, zarovnejte, překryjte marcipánem a opatrně z formičky vyklepněte/vyloupněte. Přebytky marcipánu okrojte, aby zrno mělo pravidelný tvar.
3. b) Verze pro ty, co formičku nemají: Z marcipánu vyválejte takový „šišatý kruh“ nebo asi lépe řečeno hodně široký ovál. Velikost záměrně nezmiňuji, záleží jen na tom, jak velká chcete mít výsledná zrna, jen pro začátečníky doporučuji vyzkoušet si jako první spíš větší kousky. Na jednu polovinu naneste trochu náplně, přiklopte (viz fotografie níže na zadním talířku), podél náplně prsty přimáčkněte a pomocí hrnku nebo velké kulaté/oválné formičky okrojte tak, aby vznikl pravidelný ovál. Tupou stranou kuchyňského nože do něj opatrně naznačte rýhu zrna.
4. Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu: do většího rendlíku nalijte horkou vodu, na něj položte menší, do nějž nalámejte čokoládu. Vroucí voda nesmí do čokolády prskat! Když je čokoláda rozpuštěná, vmíchejte kousek másla, s olejem je poleva lesklejší a s kakaovým máslem navíc je ještě lepší, ale to má doma málokdo.
5. Připravená zrna položte na mřížku položenou na talíř, ta moje je ze zavařovacího hrnce, použít ale klidně můžete i vyčištěnou mřížku z trouby či grilovací rošt, a polévejte čokoládou. Čím teplejší poleva je, tím je i řidší a zanechá tenčí vrstvu.
Polévání čokoládou na mřížce může vypadat jako plýtvání, ale jedině tak dosáhnete opravdu hladkého povrchu po celé ploše. Kdybyste cukroví polévali na talířku, zůstane louže čokolády okolo, kterou po ztuhnutí musíte olámat, při máčení do čokolády si zase zbytečně zamažete prsty i všechno okolo a ještě poleva nebude po celé ploše zrna jednolitá a hladká.
Čokoládu z talířku prostě nakonec setřete stěrkou a podle potřeby ještě trochu rozehřejte a použijte znovu, nebo ji uschovejte v zavřené krabičce do lednice a použijte zase někdy příště: třeba jako polevu na palačinky či vafle. Já mám takhle průběžně v lednici zavařovací sklenku se zbytkem polevy, kterou i klidně přímo v té sklence rozehřeji a pár lžic polevy tak mám vždy připravených k použití.
Pomocníci každého cukráře
Další zákusky jako z retro cukrárny