Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zeleninové chipsy už jednou musíte ochutnat. Jsou zdravé a především moc dobré. Vylaďte si je do ostra či do slana, a večer si k chroupání pusťte skvělý film...
V centru zábavy bude opět moje oblíbená sušička potravin, případně klasická trouba, chcete-li. S nákupem sušičky jsem dost dlouho otálela, a teď se holka nezastaví. Pokud ji nemáte, nastartujte troubu. Docela hezky vám zateplí kuchyň a výsledek vašeho zápolení bude na stole ještě o trošku dříve.
Sušičky slaví velký boom. Jednak se dá usušit téměř všechno, takže nic z přebytků na zahrádkách a v domácnosti nepřijde nazmar, a jednak je známo, že si veškeré ovoce a zelenina uchová téměř 80 % všech živin, což už si zaslouží trochu té naší práce. Máte-li svou vlastní úrodu, pak vás hřeje vědomí, že konzumujete potraviny bez chemie. Sušičky suší při nízkých teplotách, tudíž jsou v chodu dlouhé hodiny a mohlo by se zdát, že spotřebují hodně energie. Ovšem vážně to není tak horké. Nechcete-li sušit zrovna ananasy - to trvá vážně dlouho, s běžnými potravinami - jako jsou houby, brambory, kořenová zelenina a ovoce, si poradí úplně běžný stroj. Nemáte-li sušičku s tichým nočním režimem, můžete ji na noc vypnout a pokračovat opět zrána (to je tzv. kontinuální sušení).
Takže zpět ke konkrétnímu úkolu, na který jsem byla před časem vážně zvědavá. Konečně jsem ochutnala domácí zeleninové chipsy z cuket, mrkve, petržele a batátů. Natolik nám doma zachutnaly, že si tu sušička vrní každou chvíli. Zkuste to taky!
Příprava: 6-8 hodin, dle jednotlivých receptů a typu sušičky
Cuketové chipsy
Cukety umyjte, osušte, a i se slupkou je nakrájejte na 3 mm plátky. Do misky dejte veškeré ingredience, přidejte cukety a rukama je promíchejte. Plátky rozložte na jednotlivá síta tak, aby se nedotýkaly, a sušičku zapněte na 50-52 °C. Sušte přibližně 7 hodin a během sušení plátky obracejte a síta prohazujte. Hotové chipsy uložte do hermetické dózy a uchovejte v pokojové teplotě. V krátké době je zkonzumujte.
Mrkvové a petrželové chipsy
Varianta - kurkuma nebo uzená paprikamísto chilli.
Mrkev a petržel očistěte a oloupejte. Nakrájejte ji na tenká kolečka. Používám struhadlo v robotu, ale lze využít i ruční struhadlo s jedním ostrým nožem, které znáte pod názvem mandolína. Postup přípravy je stejný, jako u předchozího receptu. Sušičku nastavte na 60 °C a sušte přibližně 7-8 hodin.
Chipsy z batátů
Batáty umyjte a oloupejte, nakrájejte je na 3 mm plátky. Opět je postup stejný - v míse smíchejte veškeré ingredience, promíchejte je a plátky obalte. Rozložte je na síta a sušte při teplotě 60 °C. Jakmile plátky začnou prosychat, snižte teplotu na 50 °C a pokračujte až do úplného dosušení. Plátky by měly zůstat křupavé.
Čerstvě nakrájená zelenina vypadá úchvatně. Pokud neznáte sruhadlo typu mandolína, vypadá takto. Dávejte pozor na ruce. Kořenová zelenina je pevná a musíte trošku přitlačit, a struhadlové listy bývají pořádně ostré. Krásně barevné plátky zeleniny ale dosud chutnají tak, jak jste zvyklí. Počkejte si na výsledek, budete překvapeni...
A je dosušeno. Sušička dostává pochvalu a já se jen pokaždé snažím nakrájet velké plátky a divím se, jak se zase smrskly. Pokud vás zajímá, které chipsy jsou nejlepší, nevím - cuketa je výrazně česneková a skvělá jako vždy, batáty jsou nejvýrazněji okořeněné a mrkev s petrželí zesládne. U mě kupodivu vítězí petržel, je senzační...
4 komentáře
Dobrý den, chci se přihlásit.
Dobrý den, paní Poláková,
pokud chcete odebírat naše novinky, nalezněte si prosím na této stránce fialové tlačítko *Přihlásit se k odběru*; je třeba abyste zde vyplnila svou e-mailovou adresu. Děkujeme moc, a budu se těšit.
zajímavé recepty
Zdenko,
moc děkuji, ať vám chutná!