DOMÁCÍ ZELENINOVÉ CHIPSY

BEZPEČNÁ CHŮZE A NOHY V TEPLE
7.11.2018
S CUKRÁŘSKÝM SÁČKEM ZA EFEKTNÍM POHOŠTĚNÍM
13.11.2018

Zeleninové chipsy už jednou musíte ochutnat. Jsou zdravé a především moc dobré. Vylaďte si je do ostra či do slana, a večer si k chroupání pusťte skvělý film...

V centru zábavy bude opět moje oblíbená sušička potravin, případně klasická trouba, chcete-li. S nákupem sušičky jsem dost dlouho otálela, a teď se holka nezastaví. Pokud ji nemáte, nastartujte troubu. Docela hezky vám zateplí kuchyň a výsledek vašeho zápolení bude na stole ještě o trošku dříve.

Sušičky slaví velký boom. Jednak se dá usušit téměř všechno, takže nic z přebytků na zahrádkách a v domácnosti nepřijde nazmar, a jednak je známo, že si veškeré ovoce a zelenina uchová téměř 80 % všech živin, což už si zaslouží trochu té naší práce. Máte-li svou vlastní úrodu, pak vás hřeje vědomí, že konzumujete potraviny bez chemie. Sušičky suší při nízkých teplotách, tudíž jsou v chodu dlouhé hodiny a mohlo by se zdát, že spotřebují hodně energie. Ovšem vážně to není tak horké. Nechcete-li sušit zrovna ananasy - to trvá vážně dlouho, s běžnými potravinami - jako jsou houby, brambory, kořenová zelenina a ovoce, si poradí úplně běžný stroj. Nemáte-li sušičku s tichým nočním režimem, můžete ji na noc vypnout a pokračovat opět zrána (to je tzv. kontinuální sušení).

Takže zpět ke konkrétnímu úkolu, na který jsem byla před časem vážně zvědavá. Konečně jsem ochutnala domácí zeleninové chipsy z cuket, mrkve, petržele a batátů. Natolik nám doma zachutnaly, že si tu sušička vrní každou chvíli. Zkuste to taky!

001

ZELENINOVÉ CHIPSY

Příprava: 6-8 hodin, dle jednotlivých receptů a typu sušičky

Cuketové chipsy

  • 3 větší cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Cukety umyjte, osušte, a i se slupkou je nakrájejte na 3 mm plátky. Do misky dejte veškeré ingredience, přidejte cukety a rukama je promíchejte. Plátky rozložte na jednotlivá síta tak, aby se nedotýkaly, a sušičku zapněte na 50-52 °C. Sušte přibližně 7 hodin a během sušení plátky obracejte a síta prohazujte. Hotové chipsy uložte do hermetické dózy a uchovejte v pokojové teplotě. V krátké době je zkonzumujte.


Mrkvové a petrželové chipsy 

  • 4 mrkve
  • 4 petržele
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • sůl a mletý pepř
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

Varianta - kurkuma nebo uzená paprikamísto chilli.

Mrkev a petržel očistěte a oloupejte. Nakrájejte ji na tenká kolečka. Používám struhadlo v robotu, ale lze využít i ruční struhadlo s jedním ostrým nožem, které znáte pod názvem mandolína. Postup přípravy je stejný, jako u předchozího receptu. Sušičku nastavte na 60 °C a sušte přibližně 7-8 hodin.


Chipsy z batátů

  • 2 velké kusy batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli

Batáty umyjte a oloupejte, nakrájejte je na 3 mm plátky. Opět je postup stejný - v míse smíchejte veškeré ingredience, promíchejte je a plátky obalte. Rozložte je na síta a sušte při teplotě 60 °C. Jakmile plátky začnou prosychat, snižte teplotu na 50 °C a pokračujte až do úplného dosušení. Plátky by měly zůstat křupavé.

Čerstvě nakrájená zelenina vypadá úchvatně. Pokud neznáte sruhadlo typu mandolína, vypadá takto. Dávejte pozor na ruce. Kořenová zelenina je pevná a musíte trošku přitlačit, a struhadlové listy bývají pořádně ostré. Krásně barevné plátky zeleniny ale dosud chutnají tak, jak jste zvyklí. Počkejte si na výsledek, budete překvapeni...

A je dosušeno. Sušička dostává pochvalu a já se jen pokaždé snažím nakrájet velké plátky a divím se, jak se zase smrskly. Pokud vás zajímá, které chipsy jsou nejlepší, nevím - cuketa je výrazně česneková a skvělá jako vždy, batáty jsou nejvýrazněji okořeněné a mrkev s petrželí zesládne. U mě kupodivu vítězí petržel, je senzační...

4 komentáře

  1. Soňa Poláková napsal:

    Dobrý den, chci se přihlásit.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Poláková,
    pokud chcete odebírat naše novinky, nalezněte si prosím na této stránce fialové tlačítko *Přihlásit se k odběru*; je třeba abyste zde vyplnila svou e-mailovou adresu. Děkujeme moc, a budu se těšit.

  3. Zdenka napsal:

    zajímavé recepty

  4. Jana napsal:

    Zdenko,
    moc děkuji, ať vám chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *