CHLÉB SE ŠPALDOU A UZENÝM MASEM

KÁVA A ČAJ – STARTÉR DO NOVÉHO DNE
16.10.2019
HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA + VIDEO
21.10.2019

Upečte si chléb z celozrnné špaldové mouky vonící po kmínu a uzeném mase. Je to ten nejlepší start do podzimních chutí.

Chléb peču ze světlé špaldové mouky, aby v něm pěkně vynikly růžové kousky uzeného kuřete, a ještě na jednu vychytávku musím hned v začátku upozornit. Těsto z části zadělávám zelnou šťávou z kysaného zelí. V zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvásku, takže těstu prospěje podobným způsobem. Chléb s vypečenou kůrkou vypadá tradičně, ale když zakrojíte, nemusíte už nic dalšího chystat na stůl.

Bochník vytvarujte podle svých představ, ale těsto se špaldou je měkčí a vláčnější, než jak jste zvyklí od jiných kynutých těst, takže jej můžete vytvarovat nějakou formou. Pekla jsem v podélné rozevírací formě na sladké i slané pečivo, která se mi tak dobře osvědčila při přípravě dýňového chlebíčku. Vřele ji doporučuji, zvlášť proto, že je na pečení chleba dostatečně velká.

003

CHLÉB SE ŠPALDOU A UZENÝM

Příprava: 30 minut + kynutí a pečení * Získáte: veku dlouhou 35 cm

   150 ml vlažné vody
   1 balíček čerstvého droždí, 42 g
   430 g špaldové celozrnné světlé mouky
   2 lžičky celého kmínu
   1 lžička soli
   3 lžíce slunečnicového oleje
   100 ml šťávy z kysaného zelí, pokojové teploty
   200 g uzených kuřecích stehen
 
 
1. Kuřecí maso si připravte předem. Stehýnka zbavte kůže a uvařte je v osolené vodě. Nechte vychladnout a studené maso nakrájejte na kostičky.
 
2. Z trochy vlažné vody vypracujte kvásek z droždí a lžičky cukru, zaprášený moukou.
 
3. Do velké mísy (případně do robotu) prosejte mouku, přidejte lžičku kmínu a lžičku soli a směs promíchejte. Vytvořte důlek, vložte vzešlý kvásek, přidejte olej, šťávu z kysaného zelí a zbytek vlažné vody. Vodu přidávám postupně podle toho jak je potřeba, každá mouka pracuje jinak.
 
4. Hladké a dokonale zpracované těsto vytvarujte pomoučněnýma rukama do koule a nechte jej v zakryté míse kynout na teplém místě po dobu 45-60 minut.
 
5. Když ztrojnásobí svůj objem, rukama rychle zapracujte do těsta kostičky masa a přesuňte ho do olejem vymaštěné a vysypané formy. Opět ji přikryjte a chléb nechte znovu nakynout, alespoň po dobu 35 minut. Troubu vyhřejte na 200 °C.
 
6. Před pečením povrch těsta navlhčete vlažnou vodou, posypejte druhou lžičkou kmínu a poprašte moukou. Ostrým nožem můžete udělat mělké zářezy. Pečte 60 minut na střední příčce.

Z trochu neobvyklých přísad vznikne malá, mírně lepivá koule těsta, kterou můžete vypracovat za pomocí svalů tradičně - vařečkou, ale také ji směle svěřte výkonnému robotu. Hladké těsto bude kynout prozatím bez příměsi masa. Nesmírně zdravou kvašenou zelnou šťávu získáte z kvalitního, nejlépe domácího zelí. Právě teď je čas jeho nakládání, takže si možná budete muset chvíli počkat.

Velká zadělávací mísa je plná těsta. Nejdřív se krčilo u dna, ale po vykynutí a přídavku slušné hromádky masa se už teď lze těšit na výsledek. Ještě poznamenám, že v receptu je málo soli. Upravte si toto množství podle toho, jak slané máte maso. Nechávám vždy jen 1 lžičku, dosolit upečený chléb jde vždycky. Teď nechám chléb v připravené formě ještě dokynout, zatímco se mezitím ohřeje trouba...

...no, a je hotovo. Kuchyň voní, a až forma trochu vychladne, může chleba ven. Tento chléb je kupodivu lepší vychladlý. Masová chuť se ve střídce lépe rozvine. Nezbývá, než trénovat trpělivost. Nechte si chutnat!

Na závěr dobrá rada - při pečení dejte do trouby malý kastrůlek s vlažnou vodou. Pára pomůže k nadlehčení těsta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.