Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Těžko hledat domácnost, která by neměla ve spíži aspoň pár stroužků česneku – řada klasických, ale i moderních receptů se bez něj neobejde. Jeho tradice v české kuchyni má jednoduchý důvod: je neuvěřitelně zdravý.
Když se řekne superpotravina, většinou se člověku vybaví goji, avokádo a další exotické plodiny, ale zdravím nabité superpotraviny mohou být mnohem prostější, třeba jako česnek nebo kysané zelí.
Česneku navíc naši předkové připisovali magickou moc a stědrovečerní stůl si bez pořádné porce česneku nedovedli představit. Pořádnou dávku ho dávali do hubníku i do kuby, krmili jím na Vánoce i některá hospodářská zvířata, Slováci jím pokřižovali okna a dveře jak ochranu před čarodějnicemi.
Známé byly i jeho zdravotní benefity: česnek čistí střeva, je protizánětlivý, posiluje imunitu, srdce i cévy, je to silný antioxidant a snižuje cholesterol v krvi. Je to také dobré „přírodní antibiotikum“, jako těhotná jsem bolesti v krku úspěšně řešila silnou česnekovou pomazánkou. Odvar z česneku je doporučuje pro problémech s plísní na nohách, rozkrojeným stroužkem se rovněž potírají bradavice. Pokud vám česnek nedělá dobře, zkuste z jeho středu odstranit klíček, ať už je sebemenší. Spoustě lidí totiž žlučníkové obtíže a pálení žáhy způsobuje pouze ten.
Česnečka je absolutní klasika, když jde o pokrmy, v nichž česnek hraje prim, vybaví se člověku asi jako první. Česneková polévka ale nemusí být jen oukrop, tedy vývar z brambor s česnekem, česnekových polévek je spousta – třeba tahle s další superpotravinou, pohankou.
Ke grilovanému i pečenému masu, k zelenině, do salátu nebo třeba k rybě, k tomu všemu (a určitě jsem ještě na něco zapomněla) se hodí španělská specialita jménem aioli. V receptu na tuhle tradiční česnekovou majonézu vás naučíme, jak pasterizovat vejce i jak si připravit skvělou tresku v těstíčku.
Máte chvíli času? Určitě se pusťte do česnekových houstiček pečených v pánvi. Když doprostřed dáte ještě hermelín, máte k nim rovnou i lahodný sýrový dip. Skvělé jsou na snídani i večeři, zejména, pokud rádi stolujete společně s celou rodinou.
Někomu štiplavá chuť česneku nemusí v pomazánce vyhovovat, ale když jej upečete, o svoji ostrost přijde. Jak je příprava jednoduchá, tak je pomazánka z pečeného česneku skvělá. K pečenému česneku přidejte i bylinky a citronovou kůru a nebudete litovat.
Máte zásobu loňského česneku, který začíná ztrácet na síle? Pusťte se do konfitování neboli pomalé přípravy v tuku, v tomto případě v olivovém oleji. Konfitovaný česnek je skvělý k masu, ale i jen tak namazat ne čerstvý černý chléb.
Co by se vám mohlo hodit
Co si ještě uvařit?