Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Taky řešíte, jak zpracovat přerostlé bylinky, kterým spolu s přicházejícím podzimem už začíná zvonit hrana? Přidejte olej nebo ocet a případně i trochu česneku a báječné dárky pro vaše blízké jsou na světě.
Zní to až příliš jednoduše? Je mi líto, ale prostě to opravdu takhle jednoduché je. Každoročně před Vánoci v obchodech vídám fajnové oleje a octy v luxusních baleních, v nichž plují snítky bylinek nebo stroužky česneku a stojí nemálo peněz. To je samozřejmě taky cesta, ale pokud máte za oknem nebo v záhonech nějaký ten bylinkový keřík, jistě víte, že právě teď je ten čas, kdy je třeba bylinky zastřihnout, přerostlé větvičky úplně odstranit a celkově vše připravit na zimu. Já mám ze svého tymiánu, šalvěje a saturejky vždycky pořádnou hromadu zeleně, kterou je potřeba zpracovat. A jednou z možností je vše zpracovat právě do olejů nebo octů – a jako bonus přidávám i recept na konfitovaný česnek, který se vyrábí podobně a je to náramná lahůdka.
Vyjímají se v lahvích a sklenicích s klipovým uzávěrem, které zakoupíte i u nás na e-shopu, a i taková lahev pak najde v domácnosti využití.
Ať už se jedná o ochucený olej nebo v oleji konfitovaný česnek, vždycky vybírejte kvalitní, panenský (za studena lisovaný) olej – a je jedno, jestli sáhnete po olivovém nebo třeba slunečnicovém. Nebojte se ani nefiltrovaných olejů, jejich aroma je prostě nádherné a po aromatizaci bylinkami z něj bude naprosto dokonalá zálivka na salát. Technicky vzato se tenhle způsob výroby bylinkového oleje jmenuje macerování a principem to má velmi blízko ke klasickému marinování, jen tu ta tuhá složka ochucuje tu tekutou okolo. Bylinky vždy nejdřív propláchněte vlažnou vodou a nechte osušit, výborná je na to salátová odstředivka.
Obvykle je to prostě ta vaše, můžete udělat klidně jen jednodruhový. Tady ale nabízím pár nápadů:
OLEJE
rozmarýn + růžový pepř + česnek
tymián + citronová kůra
plocholistá petržel + chilli
bazalka + česnek + chilli
oregano + petržel + citronová kůra + nové koření
šalvěj + tymián + česnek
OCTY
bílý vinný ocet + estragon
bílý vinný ocet + rozmarýn + česnek + chilli
bílý vinný ocet + koriandr + sušený zázvor + chilli
jablečný ocet + tymián
jablečný ocet + meduňka + šípky
jablečný ocet + citronová kůra
světlý balzamikový ocet + bobkový list
Olivový olej a česnek jsou perfektní dvojka. Využijte sezóny česneku za dobrou cenu na uskladnění a část si ho naložte do oleje. Procesu, kdy se surovina dlouho a při nízkých teplotách upravuje v tuku, se říká konfitování, určitě znáte třeba konfitovanou kachnu.
Mohlo by se vám hodit...
Další dárky z domácí dílny