PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DO KAŽDÉ KOUPELNY (POZOR, VHODNÉ I JAKO DÁREK!)

HRUŠKY? ZAVAŘTE JE, MUŽI JE MILUJÍ
25.9.2023
KOUTEK PRO MILOVNÍKY ČAJE
29.9.2023

Voňavé kosmetické lahvičky a kelímky umí být ozdobou nejedné koupelny. A když nejsou jen na parádu, ale opravdu je pravidelně používáte, je to ještě lepší. Než půjdete příště do drogerie, mrkněte nejdřív na následující recepty na domácí kosmetiku – je zdravější a ještě ušetříte.

A když říkám zdravější, tak to myslím úplně vážně. Kůže je největším orgánem našeho těla a není to žádný nepropustný igelit: póry dýchá, potí se a samozřejmě i přijímá látky z okolního prostředí. Než se tedy příště zase namažete krémem, uděláte si peeling nebo si umyjete vlasy „obyčejnou“ kosmetikou, zamyslete se, zda by to nešlo lépe.

Naprosto chápu argumenty, že přírodní kosmetika je drahá a některé typy založené např. na olejích a rostlinných máslech se může rychleji zkazit, protože oleje prostě žluknou. Spoustu věcí si ale během pár chvil můžete vyrobit sami doma a jen v potřebném množství. Ušetřené peníze pak můžete klidně investovat třeba do nějakého lepšího krému, jehož příprava v domácích podmínkách už chce přece jen nějaké zkušenosti atd.

A pozor, ráda bych podotkla, že dnes, ve středu 27. září, zbývá do Vánoc už je 87 dní. Necelé měsíce. Datově za tři měsíce už vlastně bude po všech svátcích. Takže následující tipy na výrobu domácí kosmetiky berte klidně jako tipy na vánoční dárky. Ty vyrobené s láskou totiž stejně udělají opravdu radost!

V parcích a zahradách stále ještě dokvétají růže, takže neváhejte a utíkejte si pár hrstí růžových plátků nasbírat. Budou se vám totiž hodit při výrobě růžové koupelové soli. A je jedno, jestli vy či obdarovaný máte vanu – sůl je báječná i na koupele nohou či rukou.

S chladnými dny, které jsou navzdory rekordně teplému září už za dveřmi, je třeba začít o pokožku pečovat o něco intenzivněji než v létě. Časté střídání teplot při přechodech z vyhřátých místností či MHD do sychravého počasí venku jí nedělá dobře. Pomoci vám může i kokosový peeling z třtinového cukru a citronové kůry. A pozor, je návykový i na chuť, zamilujete si jej i jako balzám na rty!

Loni jsme paní učitelky s dětmi obdarovávali přírodními krémy, letos s nimi mám v plánu vyrobit domácí mýdlíčka. Marseillské mýdlo je u nás jako doma, měsíček suším už od léta, tak věřím, že udělají radost. Přemýšlím, že na ně koupím tuhle parádní vánoční silikonovou formu, byla by to opravdu stylovka!

Vlasy, koruna krásy, říkává se. Z vlastní zkušenosti vím, že přestat používat klasické šampony se silikony a začít dlouhodobě používat jen ty přírodní je náročný proces, protože očistná fáze, kdy se vlasy znovu učí mít samočisticí schopnosti, umí být dlouhá a náročná. Aspoň příležitostně ale vlasům dopřát výživnou domácí masku nebo octový oplach je ale velký krok kupředu!

Na výrobu rozčesávače je nejtěžší sehnat rozprašovací lahev - ty já si ale schovávám od čisticích prostředků, protože na zahradě jich mám poměrně spotřebu. Zbytek ingrediencí najdete snad v každé domácnosti. A které že o jsou?


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.