ADVENTNÍ VĚNEC Z KERAMICKÝCH HRNKŮ

SVĚTÝLKA A SVŮDNÉ VŮNĚ VÁNOC
18.11.2021
BRAMBORY VE VÁNOČNÍ KUCHYNI + RADA NAVÍC
23.11.2021

První adventní neděle, železná, je tu. Letos vychází na 28. listopadu a pro nás to znamená start do vánočních příprav.

Předvánoční shon nás obvykle trestuhodně semele. Zatímco dříve patřil adventní čas duchovnímu rozjímání a půstu - přestalo se tančit, ani svatby se nepořádaly, současnost nás vybízí k nadlidským výkonům - k čistoskvoucí domácnosti patří nakoupené dárky a napečená fůra cukroví. Být úžasnými organizátory a skvělými hospodáři je skvělá představa, ale při našich starostech a náročném způsobu života, se vytrácí možnost naplnit všechny úkoly na výbornou. Pak nám obvykle zůstává stres z toho, že povinnosti, které jsme ovšem sami na sebe navršili, nezvládneme.

O co rozumnější je být blíže představám, které o Vánocích máme. K takovým, kde vládne klid a pospolitost, a za okny modré nebe s hvězdami, na které máme čas se podívat. Je přece čas na pohádky, na procházky a na domácí tvoření, ať už z těsta nebo z přírodnin sloužícímu k radosti a vedoucímu k pocitu, že něco děláme pro své blízké.

První radostí, které se můžete zhostit tento týden, je tvoření adventního věnce. Uvařte si vánoční punč (z bílého vína, rumu či brandy, černého čaje nebo džusu, plátků pomerančů, přidejte několik hřebíčků, skořici, hvězdičku badyánu a rozinky) a pusťte se do uklidňující práce. Každý týden si pak udělejte klidnou chvíli a popovídejte si nad další rozsvícenou svíčkou. Vánoce tu budou cobydup.

ADVENTNÍ VĚNEC

  • Adventní věnec symbolizuje cestu slunce a zároveň věčnost, proto by měl tvořit uzavřený kruh.
  • Základ věnce tvořilo chvojí a libovolné přírodniny na dozdobení, nejkrásněji působily drobné šišky a barevné plody. 
  • K dozdobení patřil například zimostráz, malá jablíčka, stuhy a drobné ozdoby, později i napečené cukroví. 
  • Věnce umístěné na stole začaly už před 150 lety zdobit 4 svíce, které se postupně zapalují každou adventní neděli. Správně má být jedna svíčka růžová a tři fialové. Po 1. adventní neděli následuje bronzová, pak stříbrná a zlatá neděle. Letos vychází na 19. prosince a pak už se můžeme těšit na Ježíška.
  • Teprve nedávno se věnce začaly upevňovat na vchodové dveře, aby přívětivě vítaly hosty. Nazdobené dveře dávají tušit, že za nimi je uklizený domov a pohoda.
  • V tuto dobu děti dostávají adventní kalendář, aby se jim večer spokojeně usínalo s tím, že Štědrý večer je zase o den blíž.

TIP: Malé keramické hrnky se najdou v domácnosti každého milovníka kávy. A kdyby ne, určitě si vyberete v našem e-shopu i v případě, že nepomýšlíte na tvoření. Budete-li ovšem vybírat hrnečky pro adventní věnec, zvolte dekor jemuž nevadí, že ho obrátíte vzhůru nohama. Líbí-li se vám hrnečky, které převrátit nejdou, pak je ponechte stát na základně a umístěte svíčky dovnitř, například do drti kamínků nebo nasypané rýže.

Keramické hrnky SHINEY s plastickým plástvovým a kosočtvercovým dekorem zpříjemní vaše chvíle při pití kávy nebo oblíbeného vánočního čaje. Dodáváme je v sadě po 4 ks a jsou hodné do mikrovlnné trouby i myčky nádobí.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU ADVENTNÍHO VĚNCE

Nikde není psáno, že adventní věnec musí být svázaný a vyrobený tradičním způsobem. Aranžmá můžete vytvořit docela volně na libovolně velkém talíři ze dřeva, skla i keramiky. Jeho velikost určuje postavení hrnků. Využijete-li přírodniny, které vydrží po dlouhý čas svěží, dočkáte se společně Štědrého dne. Připravte si:

  • 4 keramické hrnky, tyto mají objem 270 ml
  • 4 svíčky pasující na dna hrnků
  • bílou pracovní svíčku
  • rozměrný talíř
  • čerstvé větvičky borovice
  • libovolné červené bobule
  • větévky se šištičkami
  • drobné kouličky a ozdoby na dokončení
  • barevnou stuhu 1 cm širokou

Větve borovice vydrží opravdu dlouho. Nastříhejte je opatrně, vždy jen pár výhonů z jednoho stromu. V lese se obvykle rozhlížím po náletových stromečcích na místech, kde nemají moc šancí vyrůst. Všechny přírodniny rozstříhejte na krátké úseky, asi 12-14 cm (podle velikosti kruhu, který budete skládat). Na střed talíře umístěte obrácené hrnky. Pomocí pracovní svíčky nakapejte na dno každého hrnečku vosk a pevně do něj zafixujte svíčky. Hrnky nasměrujte oušky směrem ven, kolmo k okraji talíře.

Větvičky začněte skládat kolem dokola, talířem přitom otáčejte, abyste viděli, že aranžmá je pravidelné. Nakonec ouška hrnků provázejte stuhou a zavažte ji na mašličku. Nemáte-li k dispozici talíř, který poničí kapky vody, pak můžete aranžmá občas osvěžit pomocí jemného spreje.

HRNEČKY SPOJTE STUHOU DO KRUHU

Chcete-li porušit přírodní vzhled aranžovaného věnce něčím blýskavým, přidejte kolem ještě pár drobných kouliček. Věnci bude slušet také vizovické pečivo nebo napečené perníčky, které si s vám rády vyrobí děti. Nakonec ouška hrnků provažte pěknou stuhou. Symbolicky tak zdůrazníte a uzavřete kruh, kterým přejete své rodině pevné zdraví v celém dalším roce.

Na výrobu si můžete pořídit na našem e-shopu hrnečky nové, po skončení adventu je můžete rodině věnovat. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.