BRAMBORY VE VÁNOČNÍ KUCHYNI + RADA NAVÍC

ADVENTNÍ VĚNEC Z KERAMICKÝCH HRNKŮ
22.11.2021
VYBERTE SI Z VÁNOČNÍCH TRENDŮ PRO ROK 2021
24.11.2021

Brambory - jak obyčejná potravina, ale umíte si představit svátky bez nich? Těžko, vždyť recept na bramborový salát patří v každé domácnosti k rodinnému stříbru.

Vánoční menu je plné výtečných pochoutek. Ať už je doplníte zajímavou bramborovou přílohou, nebo si z brambor uděláte hlavní chod, v každém případě se otevírá obrovské pole možností, jak je zpracovat.

Brambory patří v prvé řadě do vydatných zimních polévek. Taková zelňačka či bramboračka se bez nich neobejde ani náhodou. K jídlům, které jsou k ujedení patří lokše, langoše i bramborák vonící majoránkou. Brambory zvláční chlebové těsto a dokonce pomohou zachránit i přesolenou polévku a omáčku, protože dokážou absorbovat sůl. Pokrm z brambor může být vítaným odlehčením mezi masovými jídly. Zkrátka tahle lilkovitá rostlina si zaslouží veškeré naše uznání. Největší oslavou brambor je bezesporu štědrovečerní bramborový salát. Ten nejúžasnější děláte přece doma.

 

praktické rady

  • Syrové hlízy brambor obsahují mnoho nestravitelného tvrdého škrobu, který měkne až tepelnou úpravou.
  • Bramborové klíčky a nazelenalé hlízy obsahují jedovatý solanin, tato místa je třeba dobře odstranit.
  • Struhadla, škrabky a nádoby, kde brambory zpracováváte, volte nejlépe z nerezového materiálu.
  • Rané brambory házejte ihned po oškrábání do vařící vody; nedělejte z nich kaši, nebyla by chutná.
  • Na salát jsou vhodné pevné hlízy typu A. Vařte je ideálně ve slupce a využijte je také k pečení na plátky v troubě. 
  • Varný typ B je univerzální, hlízy jsou polopevné a tyto brambory se hodí jako přílohové, do polévek i k restování.
  • Brambory typu C při vaření měknou a rozpadají se. Jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. Škrob je skvělým pojivem v těstech, takže céčko využijte pro přípravu kaší, bramboráků a do těst určených k pečení. Pokud si rádi děláte hranolky, pak rovněž sáhněte po typu C.
  • Vodu, v níž jste brambory vařili, nevylívejte. Přidejte ji například do polévky, využijete tak veškeré živiny v bramborách obsažené.
  • Na konci zimy nevařte brambory ve slupce, ale škrábejte je.
  • Očištěné brambory rozkrájejte těsně před vařením a pečením, jinak ztratí barvu i chuť.

Pro přípravu brambor zapečených v troubě se nejlépe hodí varný typ A. Hotové brambory s bazalkou a oreganem vypadají úhledně, a tak si pro ně pořiďte pěknou zapékací mísu, s níž lze servírovat pokrm z trouby přímo na stůl. Díky dokonale izolujícímu bambusovému prkénku se stolní desce nic nestane. Brambůrky jsou křtěné bílým vínem a hodí se nejen k pečeným masům, ale také k rybám, kterých si o Vánocích všichni hodláme užít. 

Tento výtečný pokrm, který odlehčují brambory, k nám doputoval z Maďarska. Vidím to tak, že se horkých a sytých langošů už jen tak nevzdáme. Někdo dává k jejich konečné úpravě přednost domácímu kečupu, někdo zvolí raději zakysanou smetanu. V každém případě se rozhodně nejedná o postní jídlo. K Vánocům však patří nejeden kulinářský hříšek, a musím říct, že jakmile se vrátíte vymrzlí ze zimní přírody, ochotně se postavíte k plotně.

Téma štědrovečerního bramborového salátu je naprosto zbytečné probírat. I letos vyhraje ten, co se na něj těšíte po celý rok. Ať už patří ke kapříkovi nebo k řízkům, ke smaženému celeru či k lososu, pokaždé to bude ten ze všech nejlepší. Pokud byste však přece jen chtěli ochutnat z jiného soudku, tady je výtečný salát, který připravuji kolem Silvestra a Nového roku - hodí se k nadívané krůtě, bažantu a ke všemu, co zavání divočinou. Je trošku navinulý od nakládaných houbiček a vinného octa, nasládlý od paprik i červené cibulky. Místo majonézy ho dochucuji olivovou zálivkou. 

Škvarkové placičky doporučuji napéct na hory nebo připravit jako silvestrovské pohoštění. Úplně čerstvé jsou nejlepší, placičky vytažené z trouby pěkně křupou, ale studené také nejsou k zahození. Základ tvoří uvařené a najemno rozstrouhané brambory, čerstvé škvarky a kvásek. Je jasné, že výsledek nemůže být jiný, než skvělý. Placičky kynou pod rukama a ty nejklasičtější mají povrch rozdělený do malých kostiček. Charakteristický reliéf vytvoříte proříznutím těsta nožem. Já jsem si práci urychlila a kostičky nahradila  hvězdou, k jejímuž vytvarování jsem použila nástroj sloužící k rozkrojení jablka na dílky. Určitě ho máte doma někde v šuplíku. 

Jak vidíte, brambory vás mohou provázet doslova po celý čas vánočních oslav, k nimž patří rodinné láskyplně opatrované recepty. Užijte si pohodu a spoustu dobrého jídla!

brambory5

Rada navíc: JAK NA BROUŠENÉ SKLO

Předvánoční generální úklid se nevyhne ani cídění křišťálového skla. Vázy, sklenice, svícny i části broušených lustrů čistily pomocí brambor už naše babičky. Vyzkoušejte to, slibuji lesk jako blesk. Návod naleznete v článku (proklik obrázkem).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.