SLAVNOSTNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT JINAK

SVÁTKY KONČÍ VESELÝM SILVESTREM
18.12.2019
PF 2020
23.12.2019

Bramborový salát dělá každá rodina po svém. A je to pokaždé ten nejlepší na světě. Tu a tam však stojí za to ochutnat jinde.

Sláva bramborám! Tato skromná plodina dokázala obohatit jídelníček naprosto všech národů. Saláty z brambor miluji. Teplé i studené, pokaždé dodají jídlu šmrnc. Samozřejmě záleží na kvalitě surovin, na chuti domácích okurek, na domácí majonéze, na čerstvosti. V žádném případě se nepouštím do nabídky receptu na štědrovečerní salát ke kapříkovi, každý máme ten nej. Bylo by bláhové porovnávat domácí vanilkové rohlíčky, kvalitu vánoček nebo bramborového salátu. I já mám - dle své rodiny - ten stoprocentně nejlepší salát na světě. To je dobře, vážím si toho a ochotně ho připravuji každý rok.

Ten dnešní salát je trochu jiný, a je výtečný k pečeným masům. Dělám ho k nadívané krůtě, bažantu a ke všemu, co zavání divočinou. Je trošku navinulý od nakládaných houbiček a vinného octa, nasládlý od paprik i červené cibulky. Místo majonézy je dochucený olivovou zálivkou. Tentokrát jsem prostřela s keramickými jídelními miskami Heart, k nimž si můžete opatřit i hrníčky různých tvarů (viz galerie pod článkem). Spolu s miskami se hodí ke svátečním snídaním, ale hrnky samotné teď můžete naplnit domácím cukrovím a vytvořit z nich dárky na poslední chvíli.

A pokud vyzkoušíte salát, pak vám přeji dobrou chuť a překrásné svátky plné skvělých překvapení!

Příprava: 45 minut * Získáte: 1,5 kg salátu

Na salát

  • 1000 g brambor, uvařených večer předem
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 g hub, ve sladkokyselém nálevu
  • 2 červené cibule, středně velké
  • 1 velká sladká červená paprika, nebo 2 střední kapie
  • 5 vajec, uvařených natvrdo

Zálivka

  • 2 lžíce vinného octa, bílého
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce cukru
  • ½ lžičky soli

1. Brambory ve slupce uvařte večer a nechte vychladnout. Druhý den je oloupejte, rozkrájejte na kostičky, osolte a opepřete, aby byla výsledná chuť tak akorát.

2. Přidejte odkapané houby vcelku, cibuli a papriku nakrájejte na maličké kostičky. Salát lehce promíchejte. Vejce oloupejte a pomocí tvořítka rozkrájejte na kostičky, zatím je nechte stranou.

3. Metličkou našlehejte zálivku, a asi dvě třetiny nalijte do salátu, přidejte rozkrájená vejce a salát opatrně promíchejte, aby se vejce příliš nerozdrobila. Salát ochutnejte a pokud chcete, dochuťte solí a pepřem, případně zakápněte zbytkem zálivky.

Chuť tohoto bramborového salátu je hodně vyvážená, víceméně v ní vítězí sladkokyselost hub a čerstvé zeleniny. Salát tak výborně doplní maso okořeněné divokým kořením a bylinkami. Na jaře ho ještě zdobím hrstí naťové cibulky, ale v zimě mu nechávám rustikální barvy.

Na salátu si o svátcích pochutnáte jen tak, když už budete všech ostatních dobrot přejedení. Výborný je i vychlazený. Tajemství všech salátů spočívá v tom, že zvolíte správný typ brambor. Brambory považujeme za univerzální surovinu, kterou zkrátka koupíme, kdy je třeba, ale není brambora jako brambora:

varné typy brambor

  • Brambory obsahují celou řadu důležitých vitaminů a minerálů. Jsou výtečné studené i teplé, pečené, plněné i gratinované se smetanou, nemluvě o hedvábné kaši. Naprostou delikatesou jsou brambory rozšťouchané a v salátech, tedy dochucené dalšími surovinami.
  • Existuje asi 5 tisíc odrůd, takže buďme rádi, že se setkáme jen s několika z nich. Většinou nám stačí raný a pozdní sběr, a tři základní typy brambor, v nichž je třeba se zorientovat:
  • TYP A - má málo moučné hlízy s pevnou dužinou. Hodí se k vaření ve slupce, k pečení a na přípravu salátů.
  • TYP B - je naprosto univerzální a bramborám se říká přílohové; mají střední moučnatost a výtečné budou v polévkách, guláších, hodí se na příměs do těst, například do chlebových.
  • TYP C - je varný a hodně moučný typ brambor, hodí se na bramborové kaše a pojivá těsta na bramborové knedlíky, škubánky, bramboráky a placky všeho druhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.