MAGDALÉNY S DÁRKOVÝM HRNEČKEM

ELEGANTNÍ UBROUSEK + JAK NA PŘÍBORY
10.2.2022
SLADKÉ ŘEZY NA PLECH I
15.2.2022

Ke každému svátečnímu dni patří něco dobrého. Rychlé a božské muffiny stihnete ještě dnes.

Máme svatého Valentýna, ale i pokud ho neslavíte, sluší se připomenout, že v pozvolném závěsu bude jaro a to je nepřehlédnutelný lásky čas. Nezáleží totiž na tom, kdy a jak někomu připomenete, že ho máte stále rádi; hlavně, že taková hezká chvíle nastane. Chcete-li si ji oslavit trochu víc, přidejte malý dárek, kytičku nebo něco zmíněného na zub.

Záměrně jsem vybrala recept, který zvládnou děti i partneři. Rychlý, pohodlný a dobrý, až vás to překvapí. Různě ochucené muffiny dělám dost dlouho, abych měla vychytaná těsta. Ale stačí kouknout trochu víc za roh, a zjistíte, že ve Španělsku pečou muffiny, všechna čest! Nazývají se Magdalenas, a jsou to opravdu důstojní příbuzní anglických muffinů. Receptura pochází z Aragonu, což je severní oblast Španělska. Tato tradiční pochoutka se připravovala výhradně během svátků a podávala při zvláštních příležitostech. Zatímco muffiny jsou načechrané kypřicím práškem a jejich těsto umícháte pohodlně v ruce, španělské Magdalény vycházejí z nadýchaného žloutkového základu k němuž patří hodně citronové chuti (přála bych si tamější čerstvé a dozrálé citrony mít) a sušené droždí. Výsledné těsto je jemnější a dlouho vláčné. Magdalény jsem ještě osvěžila borůvkami, protože mi s citrony ladily chuťově, ale můžete jít do dalších oblíbených kombinací.

Když už jsme u těch dárků, k dnešnímu pečení jsem přidala keramický hrnek pro maminky, ovšem v nabídce našeho e-shopu naleznete hrnky pro dědečky, ségry i brášky, tatínky, babičky i zamilované dvojice, a také hrnky s žertovnými průpovídkami, hodící se pro kolegy v práci. Jejich nabídka se neustále obměňuje a doplňuje, takže jistě naleznete ten správný...

Příprava:  20 minut + chlazení a pečení * Získáte: 14 muffinů o průměru 7 cm

  • 4 vejce M
  • 180 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • sáček sušeného droždí, 10 g
  • 180 ml oleje, použila jsem řepkový
  • špetka soli
  • 20 g citronové kůry z bio citronů, jemně strouhané
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • papírové košíčky
  • 100 g borůvek
  • krystalový cukr na posypání

1.  Do mísy robotu rozklepněte vejce a prosejte na ně moučkový cukr. Směs ušlehejte do husté bohaté pěny, která zmnohonásobí svůj objem.

2. Mezitím si do jiné mísy připravte suchou směs. Prosejte mouku, přidejte sáček droždí a ručně promíchejte.

3. Když je hotová žloutková pěna, snižte otáčky na mírné, a po malých částech přidávejte olej a špetku soli. Není třeba šlehat dlouho. Mísu odstavte.

4. Do žloutkové pěny přidejte nastrouhaný citron a šťávu, nasypte suchou směs a stěrkou vše smíchejte dohromady. Nemíchejte razantně, aby se nevymíchaly bubliny vzduchu.

5. Papírové košíčky rozdělte na muffinový plech a pomocí lžíce je naplňte těstem asi do dvou třetin. Přidejte borůvky a trochu těsta tak, aby dosahovalo do výšky košíčku. Plech i s košíčky vložte na 30 - 40 minut do lednice.

6. Troubu rozpalte na 220 °C. Připravené muffiny posypte krystalem a vložte do trouby. Pečte při 200 °C 20 minut.

Sehnat v tuto dobu citrony v kvalitě bio není problém. Ráda s nimi pracuji, protože mi pak po nich voní ruce. Našlehané žloutkové pěny je opravdu hodně. S tím vám bez problémů pomůže robot, ale dále už s ní zacházejte opatrně. Je plná vzduchových bublin a ty s pomocí droždí těsto nakypří tak, že Magdalény budou načechrané a vláčné ještě třetí den. Pokud vám ovšem vydrží...

... s moukou a droždím už je těsto pěkně hutné. Do košíčků ho přesuňte pomocí lžíce a pracujte rychle, protože neustále kyne. Je to vidět i v tak krátké chvíli, než přidáte k těstu borůvky. Můžete si počínat i tak, že borůvky přidáte do mokré směsi, a pak opatrně přimícháte směs suchou. Sem tam některou bobuli rozpůlíte, ale obarvené těsto vypadá při jídle výborně. Košíčky doplňte až nahoru a pak už plech poputuje do lednice. Proces kynutí se ubrzdí, aby se pak o to prudčeji rozvinul v rozpálené troubě.

Váš sladký dárek je hotov! Magdalény jsou posypané krystalem ještě před pečením, je to výborné a pečivo tak má správně vypadat. Ale tento krok klidně vynechávám. Cukru je v těstě dostatečně.

A ještě jedna ochutnávka - a tou je nabídka dárkových hrnečků níže!

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.