Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tuto večeři jsem doslova vytřepala z jednoho praktického kráječe na ovoce a zeleninu. Šlo to tak rychle, že mi to ani nebudete věřit. Hranolky, žampiony i plátky zeleniny jsem nakrájela na dvě porce zhruba za 15 minut!
Samozřejmě jsem musela zeleninu připravit a očistit a také jsem si nachystala trochu ochucené ricotty do roládek ze sušené vepřové šunky (prosciutta). Nicméně luxusní letní večeře byla během půlhodiny na stole. Recept najdete pod testem.
Použila jsem univerzální kráječ s pákovým panelem do něhož zapadnou výměnné nože, které si zvolíte pro potřebnou hrubost a tvar krájených surovin. Padají do objemného zásobníku, z kterého je vyklopíte na talíř. To nejdůležitější je pouze stanovit pořadí krájení jednotlivých potravin, aby jejich příprava navazovala tak, jak potřebujete na plotně.
TESTUJEME UNIVERZÁLNÍ KRÁJEČ NA OVOCE A ZELENINU
Kráječ je zhotoven z plastu a nerezu a sada obsahuje 3 odlišné nástavce – nástavec na hranolky, na jemné krájení a na plátkování. Zásobník o objemu 1250 ml, kam padají nakrájené potraviny, je opatřen protiskluzovými nožkami. Suroviny do něj protlačíte pomocí pákového panelu. Kráječ vám usnadní práci v kuchyni a díky němu budete mít úhledné porce s pravidelnými kousky.
PŘÍPRAVA HRANOLKŮ A ZELENINY Nejdéle se budou smažit hranolky, začnu tedy s nimi. Sada obsahuje 3 nástavce – jeden na jemné krájení, jeden na hranolky a jeden na plátkování. Na něm nakrájím žampiony, které skončí na druhé pánvi. Zbývá už jen zelenina na oblohu. Drobné hranolky ředkviček a okurky připravil nástavec s jemným rastrem. Zjistila jsem, že jím protlačím i syrovou bramboru – výsledek vidíte úplně vlevo. Klasické hranolky ale vytvoříte nástavcem, který je v pravém horním rohu.
ROLÁDKY S RICOTTOU, HRANOLKY, HOUBAMI A OBLOHOU Všechno je úhledně naservírované a nakrájené na pravidelné kousky rozehrané kuličkami mozzarelly s bazalkou.
SEČTENO A PODTRŽENO
Chutnalo mi a vaření se mi líbilo. Musím přiznat, že dopracovat se k jistému efektu téměř bez práce, je hodně příjemné. Myslím, že kráječ rozhodně nebude zabírat místo v kuchyni, a pokud si ho pořídíte, bude po zbytek léta v plném chodu. Za mě má tři hvězdičky.
ROLÁDKY S RICOTTOU, HRANOLKY, HOUBAMI A OBLOHOU
Příprava: 30 minut * Suroviny: na 1 porci
náplň do roládek
obloha
1. Připravte si porce hranolků a osmažte je na velké pánvi na trošce oleje. Udržujte je teplé.
2. Mezitím si vytvořte náplň do roládek. Ricottu (nebo jiný čerstvý sýr) prošlehejte metličkou se lžící smetany, solí, čerstvým pepřem a nadrobno rozsekanou bazalkou. Soli dejte jen trochu, šunka je chuťově výrazná. Každý plátek šunky potřete našlehaným sýrem, stočte do roládky a zajistěte bambusovou jehlou.
3. Žampiony naplátkujte, zprudka opečte na pánvi na trošce oleje, dochuťte solí a čerstvým pepřem. Hotové žampiony přidejte na pánev k hranolkům.
4. Zatímco se smaží žampiony, připravte si oblohu. Pomocí jemného nástavce nakrájejte ředkvičky, na plátkovači kousky okurky. Mozzarellové třešinky obalte v nasekané bazalce.
5. Směs hranolků a hub navršte na střed talíře, přidejte třešinky obalené v bazalce a okraje talíře obložte zeleninou. Vrchol zakončete porcí šunkových roládek.
Skvělou chuť dokončí sklenka vychlazeného bílého vína.
Na kráječi jsem nevyzkoušela vejce a zeleninu na bramborový salát, ale bude to pohodlná rychlovka. Úplně nejjednodušší je vytvořit si směs čerstvé křehké zeleniny pro míchaný salát. Pak už stačí jen dobrý dresing a další večeře je hotová.