Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Ať už jako dárek nebo jako takové to domácí „mlsáníčko“, s domácím likérem nemůžete udělat chybu. Jaký budete zkoušet letos?
Při návštěvě obchodu si dnes můžete vybrat ze všech možných druhů všeho možného – likéry nevyjímaje. Ty vyrobené po domácku ale pořád mají svoje kouzlo. A ne proto, že by byly levné, pokud použijete kvalitní suroviny, tak mnohdy opravdu neušetříte, ale máte je připravené s láskou, vyladěné přesně na vaše pohárky a přesně víte, co se skrývá uvnitř.
Vánoce bez vaječňáku jsou jako život bez lásky a přátelství – dá se to přežít, ale není to ono. Nebo chcete-li to méně dramaticky, jako jídlo bez soli. Nebo si dosaďte cokoliv, co vás napadne, a o nápady se s námi klidně podělte dole v diskusi. Tak či onak, Vánoce bez vaječňáku by prostě byly jen polovičaté. Jak si jej připravit za studena? To vám poradíme i s receptem na obdobný, slanokaramelový likér. A kdybyste náhodou raději koňak z vajec šlehaných v páře, tak na ten recept máme taky.
A co by to teprve bylo za sladké svátky bez nugátu! Já se mu teda v jeho klasické podobě spíš vyhýbám, protože se hrozně lepí na zuby a to já nerada, takže oceňuji tenhle recept na nugátový likér, jehož hlavní ingrediencí jsou lískooříškový krém a whisky. Taky už se vám sbíhají sliny?
Předem varuji, že zázvorový likér je spíš pro silnější povahy, které zázvor nejen „mají docela rády“, ale opravdu milují. Má totiž opravdu pořádné grády – díky ostré zázvorové chuti a vůni i kvůli vodce uvnitř. Jestli ale kopete za zázvorový tým, už si bez něj zimu nebudete umět představit.
V titulku článku se dočtete, že je to skořicový likér do letních drinků, já bych ho ale klidně přejmenovala na nejlepší likér na ucucávání v průběhu celého roku. V létě do drinků, v zimě na dochucení svařáku nebo horkého cideru. Tajnou ingrediencí je v jeho případě cukrkandl. A pokud náhodou nevíte, co to je, tak rozhodně čtěte dál!
Jestli je někdo machr na ovocné likéry, tak jsou to podle mě Italové a Francouzi – osobně trochu nadržuju Italům, protože tam jezdím ráda, kdežto ve Francii jsem byla jen jednou. Jestli ale něco umí oba národy stejně dobře, je to pomerančový likér. Francouzský Grand Marnier asi ani netřeba představovat, a pokud byste náhodou neznali arancello, tak tady na něj máte rovnou recept.
Z čeho likéry pít?
Co ještě v zimě pít?