SLANÉ DOBROTY, KTERÉ OCENÍTE I MÍSTO CUKROVÍ

HŘEJIVÉ DEKY PRO ÚTULNÝ DOMOV A MNOHO DALŠÍHO
30.10.2023
PAPÍROVÍ ANDÍLCI NA DÁRKY I NA STROMEČEK
2.11.2023

Ano, je to tady. Máme tu listopad a s ním nastává bláznivý čas pečení vánočního cukroví. Co ale dělat, když sladké nemusíte? Napečte si slané jednohubky, které stůl ozdobí stejně dobře jako perníčky a linecké. Ty sice nepotřebují být napečené tak dopředu, ale zase můžete trénovat a ochutnávat.

A taky experimentovat s příchutěmi, místo sýrů jako náplně třeba můžete zkusit pesto, různé bylinky taky udělají divy. A věřte, že všechny tyhle zkušenosti milionkrát zúročíte i kdykoliv jindy, slané jednohubky se hojně pečou i na Silvestra nebo na různé narozeninové oslavy, svatby či jen k partičce karet či sklence vína s přáteli. 

Když si dáte tu práci a kousky uděláte hezky drobné, budou se vyjímat i na ozdobných talířích na svátečním vánočním stole. Aby byly sušenky co nejrůznorodější (protože tady vám čokoládové zdobení službu neudělá), můžete použít různé posypy: světlý i tmavý (neloupaný) sezam, mák, černuchu, tymián. 

Teď už ale dost řečí a pojďme na to!

Tyhle jednoduché sýrové sušenky berte klidně jako slanou variantu lineckého. Místo marmelády je můžete promazat pestem ze sušených rajčat nebo sýrovou pomazánkou, u té ale pozor – při pokojové teplotě nemá dlouhou trvanlivost. Výhoda těchto sušenek je, že je můžete napéct, jakkoliv dopředu se vám to bude hodit. Krekry se nikdy neomrzí.

Vypadají nenápadně a přitom okrasně, s jejich náplní se dá nekonečně experimentovat. To jsou kroucené tyčinky s listového těsta. Použijte sušenou stejně jako klasickou šunku, podmažte ji dijonskou hořčicí nebo nechte jen tak. Tady se opravdu vyřádíte!

V receptu na škvarkové placky najdete větší kousky pečiva, nic ale nebrání tomu napéct z těsta drobnější kousky. Použijte klidně kulaté vykrajovátko na cukroví nebo můžete uplést maličké houstičky či uzlíky. Jen pozor: úměrně velikosti zkraťte dobu pečení, ať si je nespálíte!

Krásným kouskem slaného pečiva je i croissant, a je jedno, jestli jej uděláte z pracného croissantového těsta nebo se prostě jen necháte inspirovat na přípravu drobných rohlíčků. Tady trochu pozor: čerstvé jsou prostě opravdu jen chvíli. 

Tak trochu na poslední chvíli je třeba péct i tenhle chlebíček, na průřezu ale vypadá prostě skvostně. V době, kdy se na Štědrý večer servíruje nejen kapr, ale klidně i losos, navíc není nutné pozastavit se nad netradiční středomořskou náplní. Navíc, nic nebrání tomu vyměnit sušená rajčata a olivy za něco víc českého, třeba sušené houby a bylinky nebo kousky šunky.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.