Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Silvestrovské menu se hodně liší od nabídky svátečních vánočních pochoutek. Teď máme chuť na něco pikantnějšího, a prostírání má uvolněnou atmosféru.
Poslední rok v roce je zasvěcen památce papeže Silvestra I., ale v minulosti se k němu nevázaly žádné oslavy. Teprve v 19. století se tento den stal svátkem, při němž se radostně loučíme se vším, co se nám v minulém roce nepovedlo (protože teď už to bude jiné) a oslavujeme své úspěchy (kéž by to byl setrvalý stav). Především ale plánujeme a těšíme se na nové prožitky, protože jen tak dokážeme překonat věci smutné. Je docela přirozené, že si na to chceme připít a udělat si hezký večer v kruhu svých blízkých. Nový rok k nám přichází o půlnoci se vzájemným přáním štěstí a zdraví, kterého je zapotřebí ze všeho nejvíc.
Protože každá pořádná oslava prochází žaludkem, je čas připravit soupis silvestrovského pohoštění. Bývá hodně pestré, už jen proto, že každý má rád něco jiného, a všeobecně se ochutnává, co kdo přinesl. Připravte tedy stůl plný misek, podnosů, servírovacích prkének a hromadu talířků. Každý si vezme, na co má chuť a docela dobře se v té široké nabídce udržuje pořádek. Pokud si chcete dát záležet, upečte domácí chleba, který je výborný k masovým nářezům a ovarovým kolenům, připravte mističky s dipy, s křenem a kyselou zeleninou, nabídněte sýrovou mísu, a zbude-li čas i trocha surovin, upečte výborné sýrové sušenky k vínu, které zmizí ze stolu první.
Užijte si veselý večer ve zdraví a pohodě!
Příprava: 30 minut + 1 hodina na odležení
1. Na vál prosejte mouku, přidejte vločky a prášek do pečiva a vše promíchejte. Udělejte důlek, vložte na kousky nakrájené máslo, nahrubo nastrouhejte plísňový sýr a posypejte jemně nastrouhaným zrajícím tvrdým sýrem. Přidejte tekuté ingredience, pepř a sůl a těsto zpracujte. Výsledkem je pevnější vláčné a nelepivé těsto. Utvořte válec a vložte ho do lednice na 1 hodinu.
2. Těsto rozdělte na třetiny a z každé vyválejte placku vysokou 4 mm. Vykrájejte zvolené tvary sušenek - mohou být různé, a vidličkou do nich utvořte dírky.
3. Sušenky rozložte na plech opatřený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Povrch mírně posypejte solí a kmínem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 - 13 minut a pečte do zezlátnutí.
Těsto je vláčné a snadno se s ním pracuje. Je trošku hrubé od vloček, ale to ničemu nevadí, sušenkám dají výbornou chuť společně s oběma druhy sýrů. Sušenky vykrojte ve tvarech, které se vám líbí, můžete zvolit i více velikostí a pak je různým způsobem dokončit. Kromě kmínu se k nim hodí i mák nebo rozmarýn. Sušenkám sluší drobné dírky, kterými se do těsta dostane vzduch a nakypří je. Můžete je vytvořit běžným způsobem pomocí vidličky od jídelního příboru, ale já si pomáhám šikovným nástrojem - to je ten zelený ježek - který je součástí mechanických struhadel, a slouží k zachycení suroviny a k tomu, abyste si neporanili prsty. Určitě jste ho poznali, pokud máte doma například ostrou mandolínu.
Pokud necháte sušenky bez vrchního sypání, pak přidejte do těsta o špetku víc soli, protože je málo dochucené. Jakmile přijde sůl a koření ještě nahoru, pak využijte recept tak, jak je. Sušenek udělejte rozhodně víc, protože vám budou mizet pod rukama, jakmile je položíte na stůl. Můžete je podávat třeba v ušatých miskách na polévku a nabídnout je k bílému vínu a oblíbeným silvestrovským delikatesám servírovaným na prkénku.