PAPÍROVÍ ANDÍLCI NA DÁRKY I NA STROMEČEK

SLANÉ DOBROTY, KTERÉ OCENÍTE I MÍSTO CUKROVÍ
1.11.2023
ZAJDĚTE SI LETOS PRO BETLÉMSKÉ SVĚTLO
3.11.2023

Všichni, kdo chystáte vánoční dárky s předstihem, děláte dobře. Adventní čas strávíte v poklidu a volné chvilky věnujete sami sobě. 

Patříte-li k lidem, s nimiž svátky ani nehnou, nečtěte dál. Patřím přesně k opaku a na Vánoce se moc těším. Mám ráda čekání na hezké chvíle, a když přijdou, pak si užívám vzájemnosti všech, které mám ráda. Takže v tom už vězím až po uši - myslím v náladě rezonující s nekrásnějšími svátky v roce, a chci vám, stejně naladěným, kousek předat formou nápadů do bytu i dobrot na stůl. 

Zatímco zde na blogu s tématy zlehka začínáme, kolegové na e-shopu s obrovským předstihem připravili pořádnou přehlídku vánoční inspirace nejen pro vás, vaše domovy, ale i pro rodinu a přátele, kterým začínáte shánět dárky. Já u těch dárků hned zůstanu, protože je můžete postupně a pomaličku balit i zdobit, aby toho nebylo na poslední chvíle moc...

CO BUDETE POTŘEBOVAT

ANDĚLÍČEK Z PAPÍRU A JAK HO VYTVOŘIT

Nejprve chci vysvětlit, že velikost skládanky si můžete zvolit, takže hotová dekorace bude vyhovovat různým záměrům. Pod rukama vám totiž vzniknou docela pevné ozdoby hodící se leckams. Menšími tvary lze dozdobit visačky na dárcích a ty větší se mohou hodit i do prostoru - na vánoční věnce i na stromeček. Existují totiž i oboustranně potištěné či jednobarevně probarvené papíry, takže andílci budou hezcí ze všech stran. Na andílka 11 cm vysokého si připravte:

  • 2 archy papíru 13,5 × 15 cm, s gramáží křídového papíru
  • dřevěnou kuličku - korálek o průměru 2 cm
  • lepidlo na papír
  • horké lepidlo v tavné pistoli
  • nůžky, pravítko, tužku
  • zlatý provázek na očko
  • libovolné drobné ozdůbky - hvězdičky, nitěné knoflíky, korálky, třpytivé glitry atd.

1  Nejprve si ze dvou stejných archů vytvořte šaty andělíčka - První arch si položte před sebe 15cm stranou na šířku. Abyste vytvořili pravidelné plisování, nejprve si na archu vyznačte sklady. Slouží k tomu malý trik:

  • a) papír přeložte napůl směrem doleva, výsledný obdélník znovu přeložte v půli a tak až do konce, až vám zůstane asi 1 cm široký naskládaný proužek 13,5 cm vysoký. Hrany skladů vždy přejeďte pravítkem, aby byly ostré
  • b) arch rozbalte a nyní začněte ve vyznačených hranách skládat harmoniku, tedy jeden sklad nahoru, druhý dolů; opět máte v rukách proužek s ostrými hranami
  • c) na vnější straně proužku si tužkou odměřte shora 5 cm a proužek zlomte - viz foto; vytvořili jste budoucí rukáv šatiček s pomyslným křídlem
  • d) zrcadlově vytvořte protilehlou část z druhého archu papíru

2  Nyní slepte rukávy šatů (vyznačeno šipkami) lepidlem na papír, proužky na chvíli zatižte a nechte zaschnout. Pak k sobě slepte střed šatů. Nakonec jemně prsty roztáhněte plisování do libovolné šířky. Dobře naskládaný papír krásně drží tvar.

ANDĚLÍČKA ZKOMPLETUJTE

Ze zlatého provázku (drátku, gumičky apod.) vytvořte smyčku pro zavěšení, protáhněte ji dřevěnou kuličkou a zajistěte uzlíkem. Konec zakápněte kapkou horkého lepidla a kuličku (hlavu andílka) vlepte mezi křidélka.

Šaty andílka libovolně dozdobte. Můžete použít glitrový posyp, přilepit drobné knoflíčky, dekorační hvězdičky, pod krk dát textilní mašličku apod.

POZN.: Většího andělíčka, kterým je dozdoben termofor, jsem zhotovila z archu papíru velkého 15 × 15 cm. Hlavu pak tvoří korálek o průměru 2,5 cm. 

POUŽITÉ MATERIÁLY

TERMOFOR JAKO TIP NA DÁREK - ZAHŘEJE I RUCE!

Vymyslet veselý a užitečný dárek nebývá jednoduché. Zahřívací láhev patří k retro dárkům, ale nikoliv zapomenutým. Do dnešního času se převlékla do moderního hávu, konkrétně do slušivého zimního svetru. Hřejivý povlak je opatřen ještě jednou vychytávkou a to jsou dva otvory po stranách, do nichž lze vsunout ruce. Je to opravdu příjemné. Takový dárek není třeba balit do papíru. Místo toho vyrobte skládanou ozdobu, připojte jmenovku, a je to.

Už jsem se zmínila, že velikost andílků může být různá. Drobné tvary se budou hůře skládat, pro ně si nachystejte slabší papír. Ozdoby se plisováním dost zpevní. Pro velikost, kterou jsem zvolila, můžete využít i pevnější dárkový papír s vánočními motivy, jen pamatujte, že rubová strana bude nepotištěná, takže andílci budou jednostranní.

Oboustranný potištěný papír zakoupíte v potřebách pro výtvarníky, ale zajímavě vypadá i vytržená stránka ze staré zažloutlé knihy, nepotřebný notový papír apod.

Pasteloví jednobarevní andílci, s jejichž skládáním si poradí i malé děti, vzniknou z barevných školních papírů.

Najděte si na skládání společnou chvilku, ať to dětem do Vánoc lépe utíká.

2 Comments

  1. Milena napsal:

    Trochu bych návod zjednodušila. Myslím si, že tavná pistole zrovna není nutnou potřebou. Taková pomůcka při výrobě může leckterého čtenáře odradit. Nemyslím si, že každý má doma tavnou pistoli, která není zrovna nejnutnějším vybavením domácnosti (já zrovna ne, ani o ní neuvažuju). Zajištění šňůrky apod. umí šikovné ruce udělat i jinými způsoby než horkým lepidlem z tavné pistole.

  2. Jana Pippichova napsal:

    … je-li otvor v korálku velký, uzlík proklouzne. Kápnutím lepidla otvor uzavřete a zároveň přilepíte korálek k tělíčku. Ke spojení nerovných povrchů je horké lepidlo ideální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.