„LÍNÁ“ KUCHYNĚ: NA JAKÉ RECEPTY VÁM STAČÍ PRKÉNKO A HRNEC?

NAKLÁDANÁ ČERVENÁ ŘEPA S KŘENEM
23.9.2024
LEVANDULOVÁ VÁZIČKA
26.9.2024

Neradi myjete nádobí? Jsou recepty, na jejichž přípravu opravdu téměř nic nepotřebujete a jejich příprava bývá jako bonus velmi jednoduchá. 

Jsou dny, kdy člověka baví všechno to opékání, přidávání, podlévání a spousta dalších nenápadných, ale podstatných činností. Nu a pak jsou dny, kdy chce ideálně všechno maximálně nakrájet, hodit do hrnce a mít klid – a je jedno, jestli je důvodem nedostatek času nebo nechuť k mytí nádobí. :-)

V následujících recept najdete ty, ve kterých stačí suroviny očistit a nakrájet (tomu se bohužel člověk obvykle nevyhne... :-)) a pak už stačí promíchat: někdy přímo v hrnci, někdy v míse a pak naložit do pánve či do pekáče. Ať tak či onak, nádobí je opravdu jen trocha, a pokud oželíte přílohu a místo brambor si dáte krajíc chleba, bude ho ještě méně!

Název frittata může evokovat pokrm plný nezdravých tuků, ve skutečnosti je to ale taková o dost lepší omeleta, která vám hravě nahradí teplý oběd: chuťově i výživově. Její obrovská výhoda je (kromě rychlé a jednoduché přípravy) v tom, že do ní můžete zužitkovat spoustu kuchyňských zbytků: brambory od oběda, pár žampionů z předchozího dne, olivy ze dna sklenky i zapomenutý oschlý sýr. 

Jestli je Slovákům kromě Tater a halušek co závidět, tak jsou to kremeše a živáňská pečeně. Plátky masa, které se pečou ve šťávě z čerstvé zeleniny prostě nikdy nemohou dopadnout špatně a přitom opět stačí vše nakrájet a naskládat do pekáče. Kolegyně v receptu maso potírala paprikou a jinak si s ním vyhrála, vzhledem k tomu, že ale umím být mistrem líné kuchyně, dobře vím, že stačí vše vmíchat do marinády a je to taky dobré!

Tenhle recept je takovou kuřecí variantou na výše uvedené. Postup v receptu je opět o něco rozvláčnější, ale vystačíte si v něm rovněž s absolutním minimem nádobí a místo pánve jde vše opékat klidně rovnou v pekáči – taky to dělávám. A pro ty pohodlnější nebo prostě jen unavené či s nedostatkem času to jde skotské kuře z jednoho pekáče opět připravit metodou „smíchej a peč“. 

Pravý mistr vaření s absolutním minimem nádobí dobře ví, že pomazánky patří na jeho každodenní chleba. Takovou klasikou i pomazánka z uzené ryby, kterou můžete udělat voňavější z přepuštěného másla nebo prostě z másla čerstvého, jen povoleného. Netradiční tip, jak ji ochutit, už hledejte v článku.

Hrstkovka je klasikou všech polévek. Univerzální recept je jednoduchý: dej do hrnce po hrsti od všeho, co ve spíži najdeš, a uvař doměkka. Tedy... Úplně tak jednoduché to není, i když ale nahlédnete do tohoto receptu, zjistíte, že o moc víc řádků recept opravdu nemá!

Co by se vám mohlo hodit?

Další zajímavé recepty, na které nepotřebujete skoro nic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *