LEDNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – KVĚTINÁČ S DEKOREM

SMETANOVÉ KUŘE NA PAPRICE Z TROUBY
27.1.2022
5 VALENTÝNSKÝCH SLADKOSTÍ
1.2.2022

Přineste si domů trochu jarní nálady. Cibuloviny přidají ke sněhu za okny barevné akcenty a můžete si pro ně nachystat i odekorované květináče.

Hyacinty a krokusy jsou v květinářství už od Vánoc. Přesto na ně u nás doma došlo až nyní, kdy s koncem měsíce uklízím poslední zbytečky vánočních dekorací. Nahrazují je předměty se zimní náladou, a vévodí mezi nimi bílá a sklo. Zelené tóny, které v sobě nesou život, se k nim přidávají zcela přirozeně a díky tomu, že cibuloviny v teplém prostředí ochotně vykvétají, brzy zazáří pastelovými barvami.

V teplém prostředí se hodně pomaličku začínají vzpamatovávat pokojové rostliny, od nichž získávám mladé výhonky. Každoročně přijdou k užitku misky a velké hrnky vytvářející pěkné skrumáže před okny. Krásně se mezi ně hodí i umělý věnec, který mi tu zbyl od svátků. Brzy do něj zapletu trochu jara. Pro cibuloviny budete potřebovat menší květináčky. Nemáte-li potřebnou velikost po ruce, podívejte se po velkém hrnku, který si můžete libovolně dozdobit, například pomocí papírových ubrousků.

Technika ubrouskových obtisků už patří trochu k retro dekoracím, ale stojí zato ji připomenout. Pomocí ní si velice rychle a snadno vytvoříte malý originál přesně podle svých představ a doladíte jím svůj květinový kout. Podobně vzniknou také osobité dárky pro někoho blízkého, kdo má rukodělné výrobky v oblibě. 

JAK VZNIKNOU PAPÍROVÉ OBTISKY

Ubrousková technika - decoupage, získala na veliké oblibě téměř před 20 lety. Forma přenosu papírových dekorů na podklad však nečerpá pouze z ubrousků. Pracovat lze mimo jiné také s rýžovým papírem, ale také se speciálními holografickými i pyramidovými decoupage papíry. I když zůstanete u „obyčejných ubrousků”, leží před vámi tolik možností, které usměrní jen vaše fantazie. Rovněž předměty, které si přejete ozdobit, mohou být z nejrůznějších materiálů, například ze dřeva, z kovu i plastu. V tomto případě jsem dekorovala keramický povrch velkého hrnku. 

Obrázky lze přenést na jakkoli plastický povrch, protože ubrousky jsou extrémně tenoučké. Pracovat budete totiž jen s horní, potištěnou vrstvou ubrousku. Běžný ubrousek má vrstvy 3, a v okamžiku, kdy 2 spodní vrstvy odstraníte, zůstane papír jako dech; vyzkoušejte si to. K dekorování keramiky si připravte:

  • keramický / porcelánový hrnek potřebné velikosti
  • ubrousek s libovolným vzorem
  • menší ostré nůžky
  • lepidlo na ubrouskovou techniku
  • plochý štětec
  • hadřík, trochu vody

Lepidlo na decoupage - zakoupíte v dobře vybaveném papírnictví nebo v obchodě s výtvarnými potřebami. Lepidlo má zároveň funkci ochranného laku, takže obrázek bude chráněný před sloupnutím i před vlhkostí.

Ubrousky - nemusíte kupovat celé balení, v obchodě s výtvarnými potřebami si vyberete ubrousek podle zvoleného žánru. Můžete si koupit i jediný kus, obvykle stojí od 2 - 5 Kč.

POZN.: Důležité pravidlo - vyberte si ubrousek s podkladem v barvě co možná nejbližší barvě předmětu, který budete dekorovat. Jen tak vystřižené okraje motivků dokonale splynou s novým okolím. Zde je to skořápkově bílá.

Hrnek zbavte nečistot a odmastěte ho vodou se saponátem. Ubrousek před sebe rozložte a pečlivě si rozvažte, které motivky vystřihnete. Vystřihněte je nůžkami buď přesně v linii kresby - tam, kde je oddělujete od dekoru (viz spodní část skupinky růží), nebo s 1-2 mm přídavkem v bílém podkladu - tam, kde je dekor volný (viz horní část skupinky růží).

LEPIDLEM ZAFIXUJTE OBRÁZEK NA MÍSTĚ A ZÁROVEŇ OCHRAŇTE JEHO POVRCH

Na předchozím obrázku je vystřižená skupinka růží a tvoří ji 3 vrstvy ubrousku. Tady již pracuji s horní, potištěnou vrstvou ubrousku, zatímco 2 spodní vrstvy, bílé, už nebudu potřebovat. Získaný obtisk je křehký jak pápěří, ale něco vydrží. Nejprve si vyměřte místo kam ho nalepíte, pak přibližně prostředek tohoto místa natřete lepidlem a obtisk umístěte. Uhlaďte ho prsty, aby přilnul a pak štětcem namočeným do lepidla lehce přetřete povrch celého obtisku. Netlačte a na stejná místa se nevracejte stále dokola. Okraje křehkého a provlhčeného ubrousku byste mohli odtrhnout. Štětec takto obtisk dokonale přitiskne i na nerovný povrch. Pracujte pomalu, aby byl obrázek tam, kde ho potřebujete mít. Pohybovat s ním už nebude možné.

POZN.: Ubrouskové lepidlo je nejdříve bílé a tahy štětce jsou vidět, po chvíli však zprůhlední a vytvoří vrstvičku laku, který povrch ochrání před vlhkostí. 

DEKOR JAKO Z PORCELÁNKY

Ubrouskové obtisky dokonale splynou se svým podkladem. Dáte-li si pozor, aby někde nevznikly faldíky, dekor se stane součástí přetvářeného předmětu a neprozradí svůj původ. Samozřejmě jakmile ho vezmete do ruky, ucítíte, že povrch je trochu plastický, ale na první pohled bude květináč nebo hrnek vypadat velice dobře. Snažte se používat jen malé množství lepidla. Až přilepíte 2 - 3 obtisky, zaručeně to budete mít v ruce...

Kdyby se vám snad náhodou nechtělo do tvoření, mrkněte na náš e-shop, kde naleznete hezké velké hrnky vhodné na dárky i na zmíněné cibuloviny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.