JOGURTOVÝ KOLÁČ S REBARBOROU A DROBENKOU

MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD
MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD
21.5.2025
LISTOVÉ KREMEŠE: VĚTRNÍKY NA PLECH, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ
KOLEKCE ROSE PRO MILOVNÍKY KVĚTIN
28.5.2025

Jednoduchý, ale tak dobrý! Řeč je o jogurtovém koláči s drobenkou, který nezklame snad s žádným ovocem, ani zeleninou. Zeleninou? Ano, je to tak! Právě začíná sezóna rebarbory, která je se bude do koláče hodit jako ulitá.

Ačkoliv je rebarbora zelenina, používáme ji zejména tam, kde jsme zvyklí na ovoce – jde právě o různé druhy koláčů, dezerty s krémem, crumble atd. Připravujeme ji nejčastěji nasladko, ale své místo najde i v různých čatní nebo jako netradiční doplněk k různým úpravám masa. Její nakyslá chuť se v moučnících a dezertech velice dobře pojí se sladkými jahodami. Můžete proto zkusit tento koláč o jahody obohatit. A pokud rádi experimentujete, do těsta vmíchejte i hrstku nakrájené máty. 

Na blogu pro vás máme i další recepty z rebarbory

Drobenkový koláč

REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Ingredience na formu o průměru 28 cm:

3 stonky rebarbory

2 vejce

160 g cukru

150 g hustého bílého jogurtu (cca 3,5 % tuku)

50 g oleje

250 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

Špetka soli

Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Drobenka:

70 g polohrubé mouky

50 g cukru

40 g másla

 

Suroviny na drobenkový rebarborový koláč

Rebarbora se dobře kombinuje s mléčnými produkty

Postup přípravy: 

  1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na slabší plátky.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
  3. Do mísy přidejte jogurt, olej a prošlehejte.
  4. Ve vedlejší misce promíchejte sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Sypké ingredience důkladně promíchejte s jogurtovou směsí.
  5. Těsto nalijte do vymazané a vyspané formy.
  6. Z mouky, cukru a másla vytvořte prsty drobenku. Jak název napovídá, výsledkem by mělo být drobivé těsto. Někdy se drobence také říká žmolenka. Všechny suroviny dejte do mísy, zabořte prsty do másla a spojte ho s moukou a cukrem do drobečků. Výsledek nesmí připomínat souvislé těsto, ale musí se rozsýpat na malé žmolky (drobečky). Na pomoc můžete vzít i pulzní robot se sekáčkem. 
  7. Koláč posypte drobenkou a pečte při 180 °C 40 minut.
Rebarborový koláč

S drobenkou rozhodně nešetřete

Kdy jíst rebarboru 

Spoustu zajímavých informací o rebarboře najdete v našich dalších receptech. Proto jen stručné shrnutí:

  • rebarbora se sklízí od dubna do konce června 
  • jedlý je tedy pouze stonek reveně
  • rebarbora obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, jako je hořčík, železo, fosfor, sodík, jód; také obsahuje draslík regulující rovnováhu tekutin v organizmu, nebo pektiny, příznivě působící na střevní flóru.
  • pro vysoký obsah kyseliny šťavelové (kterou obsahuje i oblíbený špenát) je nevhodná pro lidi trpící dnou, revmatizmem a onemocněním močových cest. Nevhodná je i pro děti do 10 let.
  •  ideální je konzumovat ji s mléčnými výrobky, protože v malé míře dokáže odvádět vápník z těla (např. ze zubní skloviny)

 

Jak rebarboru uchovat 

Rebarboru si můžete zmrazit.  Stonky oloupejte, nakrájejte na úhledné špalíčky a vložte do speciálních sáčků určených k zamrazení. V zimě ji využijte třeba jako náplň do buchet nebo do knedlíků.

Můžete si z ní připravit i lahodný džem. Skvěle si rozumí s jahodami. 

A jeden trik na závěr. Reveňové řapíky mohou mít různé zabarvení. Pokud má rebarbora načervenalé pouze konce stonků, a vzhledem k tomu, že je nutné jejich povrch sloupnout, pak zůstává jen šťavnatá zeleň. Když nakrájenou rebarboru naložíte na krátkou dobu do výrazně červeného sirupu, vše bude, jak si přejete. 

Pomocníci pro vaření

Kuchyňské potřeby dokáží zjednodušit a zpříjemnit vaření a další práci v kuchyni. Na náš e-shop pro vás stále hledáme nové.

Další recepty pro milovníky rebarbory

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *