JAK ZÚTULNIT BYT OD PODLAHY

OVOCNÝ DORT MOTÝL I BEZ PEČENÍ
1.6.2020
CHALUPAŘENÍ JE RADOST
3.6.2020

Textilie provázející podlahy mají za úkol prostor zateplit, ale také chrání naše kroky a spojují všechny prvky v interiéru.

Z toho vyplývá, že jejich pořízení je nejen radostné, protože k němu dochází až ve fázi kdy je náš domov dokončen, ale na druhé straně je to úkol nejednoduchý, neboť najít správné barvy a vzory je leckdy docela složité. Naše nároky na stylotvorné prvky v každé místnosti mohou být vysoké; zahrnují totiž dílem naše představy o bydlení, dílem se necháme ovlivnit módními trendy, a mnozí zapojí svou fantazii. Aby koberce a drobné textilní doplňky nejen sloužily, ale také se nám neomrzely, je dobré ujasnit si své záměry hned na začátku plánování.

Vedle rozměrných koberců je zde ještě celá řada drobných textilních výrobků - kusových koberců různých tvarů, malých tkaných koberečků, koupelnových předložek, rohožek apod., s nimiž je náš domov útulnější. Jejich úžasnou vlastností je to, že je během života několikrát vyměníme, protože jejich úloha je více než praktická a podléhají opotřebení. Interiér tak čas od času dostane nový impulz a nepřestane nás bavit.

To se zdaleka netýká pouze koberců. Tkaní, pletení a háčkování, nebo letos tolik aktuální makramé (drhání), obohacuje interiérové vybavení výraznou měrou. Pokud vládnete některou z technik ručních prací, dokážete si vyrobit rustikální povlaky na polštáře nebo tapiserii na stěnu s níž bude váš příbytek zcela výjimečný. Nejsou to rozměrné práce, ale přitáhnou pozornost velkou měrou. K podobným efektům přispěje také struktura tkaného koberce. S vhodně zvolenými barvami a dekorem se koberec stane tou správnou třešinkou na dortu. Pamatujte však na to, že lehký kusový koberec musí být vždy opatřen protiskluzovou úpravou rubové strany. Pokud tomu tak není, pořiďte si speciální podložku, která koberec upevní na místo.

Hezkými stylotvornými prvky jsou i textilní zarážky za dveře. Jsou mobilní, takže je lze přemístit, kam je třeba. Dostatečně ochrání lak dveří, stěny od nechtěně zabořených klik, nebo zabrání rozbití oken při průvanu a dlouhodobém větrání. Připravte je do místností, kde budou třeba, aby byly pokaždé po ruce. Díky zátěži je figurka stabilní.

Zádveří je takovým vítacím prostorem. Stojíte-li na jeho prahu, mělo by vás přívětivě pozdravit, než vám majitelé otevřou. Toto místo nemá jen komunikační význam, ale je důležitým tepelně-hygienickým filtrem. Zde odložíte mokré šaty, zablácenou obuv, kapající deštník. Je jasné, že nechcete do dalších částí předsíně či haly vnést nepořádek, který by se roznesl do komplexu následujících místností. Důležitým strážcem pořádku je rohožka, která může vypadat docela vesele.

Koberce na schody naleznete v celé řadě velikostí i tvarů. Mohou být půlkruhové či obdélníkové a jsou vhodné na všechny typy povrchů schodů. Textilní nášlapy schodiště nejen ochrání, ale také zateplí a vám dají jistotu, že na něm neuklouznete. Pro přichycení nášlapů slouží lepicí páska, která je součástí spodní strany a je umístěna přímo pod pevnou hranou zajišťující tvar.

2 Comments

  1. Dita25 napsal:

    Dobrý den, ty koberce na schody vidím snad poprvé, dobrý nápad měli by být asi protiskluzové že? My jsme se před rokem stěhovali do nového bydlení kousek od Prahy které jsme našli sehnali tady https://www.ziprealty.cz/ptags/okoli/ a teď řeším koberec do dětského pokojíčku ale chtělo by to nějaký koberec kde moc nebudou vidět žádné skvrny. Ale takový asi neexistuje že? A parkety tam nechceme.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Dito,
    nášlapné koberce mají zdrsněný povrch, jako většina koberců s nízkým vlasem. Další vlasovou úpravu nemají, ale oproti hladkému dřevu na schodišti, případně keramickém obkladu, jsou dobrou bariérou proti uklouznutí (musím dodat, že největším nepřítelem chůze po schodech je nevhodná obuv, především pantofle). Pokud zvolíte do dětského pokoje celoplošný koberec pro zateplení, doporučuji melír tón v tónu. Obáváte-li se skvrn, přece jen je výrazný melír docela dobře „rozostří“. V každém případě budete potřebovat parní čistič na koberce, s nímž dosáhnete velice dobrých výsledků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.