KOBERCOVÉ NÁŠLAPY NA SCHODY

LETNÍ NÁPADY SE SKLENICEMI
16.7.2019
VINYLOVÉ UBRUSY NĚCO VYDRŽÍ
18.7.2019

Schodiště patří k významné části interiéru, a to nejen z hlediska praktického. Musí sloužit po mnoho let, takže se často staráme o jeho ochranu.

Málokterá část nové stavby má tak blízko k individualitě. Schodiště může být obdivovaným středobodem společenské části prostoru, záleží na tom, kolik chceme do stavby investovat. Pokud řešíte renovaci schodů, pak nejefektněji pomohou dřevěné nášlapné desky z tvrdých dřev. K nejoblíbenějším strukturám dřeva patří dub, buk a jasan, zaručující dlouhou životnost.

Na finální povrch dřevěných nášlapů se používají lesklé laky, oleje proti skluzu, drásané povrchy. Všechna ta paráda něco stojí, a tak možná uznáte za vhodné, následně své schody ochránit. K tomu slouží kobercové nášlapy na schody, nebo-li schodnice, zabraňující prošlapům a opotřebení hran schodů, a snižující riziko podklouznutí při rychlé chůzi. Schodnice bývají často lemovány pevným obšitím zabraňujícím třepení okrajů. Hrany tvarovaných koberců jsou zpevněny lištou ve tvaru písmene L a k upevnění na schod slouží samolepicí plochy. Pokud dojde k zašpinění koberců, pak většinou postačí měkčí kartáček a mýdlový roztok. Výběr kobercových nášlapů usnadňuje nabídka různě strukturovaných povrchů a barev, z nichž určitě vyberete tu, která se vám lépe hodí.

Kobercové nášlapy chrání namáhané středy schodů. Mají tvar obdélníku nebo půlkruhu, a každý koberec je v ohybu opatřen pevnou hranou pro udržení pěkného tvaru, která navíc slouží k dokonalejší ochraně schodu. K hladkým plochám schodů je snadno upevníte a zafixujete pomocí samolepicí pásky. Některé typy kobercových schodnic - například Birmingham nebo Udinese, jsou lemovány obšitím. Jsou zhotoveny z polypropylenu nebo z polyamidu, buď s výraznějšími smyčkami či prošíváním. Povrch koberců se dobře čistí, postačí běžný prací prášek vhodný pro ruční praní a měkký kartáček, který nepoškodí smyčkový povrch. V obchodech naleznete také vlasové povrchy koberců, ale tyto úpravy jsou méně praktické jak na čištění, tak i pro chůzi. Dejte přednost pevným a hrubším povrchům, které jsou bezpečnější: PŮLKRUHOVÉ NÁŠLAPY BIRMINGHAM, 169 Kč/1 ks a JEDNOBAREVNÝ NÁŠLAP QUICKSTEP béžový, 169 Kč/2 ks nebo 790 Kč/10 ks.
Kobercové nášlapy jsou na rubové straně opatřeny samolepicí páskou umístěnou v hraně ohybu. V případě obdélníkových schodnic naleznete ještě další samolepky v rozích nášlapné plochy. Přesné umístění nášlapů si nejprve vyměřte - trošku složitější to bude u točitého schodiště, kam se hodí půlkulaté koberce. K označení využijte praktickou lakýrnickou pásku, kterou po umístění schodnice bez potíží sloupnete. Na celé délce profilu chránícího hranu schodu je pod páskou lepidlo. Ochrannou pásku sloupněte, a nášlap pevně přimáčkněte na vymezenou plochu. Lepicí schopnost se většinou rozvine po krátké době.
Ochrana nových, či renovace starších schodů, je díky nášlapným kobercovým schodnicím jednoduchá. V mnoha případech prodlouží životnost schodům z měkčích dřev, kde nejvíce ze všeho trpí hrany. Nášlapy jsou vhodné také pro vstupní prostory, kde se pohybujete ve venkovní obuvi. Kobercům nevadí běžná vlhkost, materiály v normálně větraných prostorech rychle schnou. Nášlapy ale nejsou určeny jenom pro dřevěná schodiště. Zateplí a zútulní také betonové schody na krytých místech, nebo schodiště s obkladem dlaždic, na němž také zahlodal zub času. Zkontrolujte, zda nášlapy na nerovných površích dobře drží, aby se mohly dobře postarat o vaše bezpečí: NÁŠLAPY QUICKSTEP šedé, sada 2 ks/169 Kč, sada 10 ks/790 Kč.

4 Comments

  1. Kobercové nášlapy napsal:

    Dobrý den,
    prosím nevíte, zda existují kobercové nášlapy na tvarované mlynářské schody?
    Nedaří se mi je sehnat.
    Předem děkuji za odpověď
    LL

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    s nášlapy na mlynářské schody jsem se bohužel nesetkala. Tento typ schodů má mnoho atypických variant. Nezbývá, než porovnávat typové výrobky nášlapů s vaším schodištěm. Zkusila bych se obrátit na firmy, které vyrábějí zakázková schodiště; mohly by na váš problém zareagovat.

  3. Lenka napsal:

    Dobrý den, potřebovala bych nášlapy ze zátěžového čisticího koberce. Nechci gumové.Bývají takové i do exteriéru nebo pouze nášlapy na interiérové použití?
    Moc děkuji za odpověď.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, Lenko,
    aktuální nabídku nášlapů na schody naleznete zde: https://www.decodoma.cz/Naslapy-na-schody/ – článek je staršího data.
    Naše současná nabídka se týká pouze interiérových nášlapů ze zátěžových kobercových materiálů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.