SLADKÉ MAKOVKY A JOGURTOVÝ KOKTEJL S JAHODAMI A MANGEM

KOSMETICKÉ TIPY Z DARŮ PŘÍRODY
27.5.2020
OVOCNÝ DORT MOTÝL I BEZ PEČENÍ
1.6.2020

Připravit něco dobrého pro partu dětí nemusí stát fůru času. Jen je třeba mít toho hodně :o)

Sladká svačina ze surovin, které se nepřejí a dají se ujídat uprostřed hraní, zahrnuje ovocný koktejl z jogurtu a sladké houstičky - máslové makovky, které jsou vlastně úplně obyčejné, ale dětem chutnají znamenitě. Ovocný nápoj, který může mít spoustu příchutí - od čokoládové, přes vanilkovou až po všechny druhy ovoce, lze připravit ze zdravého domácího jogurtu plného živých kultur. Jak ho vyrobit, se dozvíte ZDE. Osvěžující pití si děti mohou vychutnat ze stylových lahviček s brčky. Jsou opatřeny uzávěry, takže se do nich nepohrouží nežádoucí hmyz. Víte, že od svačinek se neustále odbíhá. Jogurtový koktejl výtečně doplní jen málo sladké makovky, k nimž je příjemné přidat misku domácího džemu. Není nad to pořádně se při jídle upatlat.

Také stolování přizpůsobte situaci. Nejsnáze prostřete na dětském obrázkovém prostírání, které pak bez problémů skončí v kuchyňském dřezu. Na stůl přidejte spoustu pestrých ubrousků a veselé příbory, aby děti věděly, že tato oslava je jen jejich.

Vše, co budete potřebovat, pořídíte na našem e-shopu, a pokud plánujete k blížícímu se Dni dětí velký, ale snadný dort, brzy nabídneme i ten. Užijte si hezký den!

17753-(3)_eshop_z1
Léto plné ovocných limonád a sladkých koktejlů se blíží. Dětem bude chutnat nejvíce z obrázkových skleněných láhví, které dobře těsní a jsou opatřeny brčkem. Nápoje v nich vypadají lákavěji. Mohou se hodit i na dětskou party, například k blížícímu se Dni dětí.

Příprava makovek: 1,5 hodiny s kynutím * Získáte: 24 makovek = 2 plechy

Makovky

  • 230 ml mléka, plnotučného
  • celé droždí, 42 g
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce hnědého cukru, 4 lžíce, chcete-li těsto sladší
  • 3 lžíce medu
  • 140 g másla, zcela změklého
  • 2 žloutky

Na dokončení

  • 1 prošlehané vejce na potření
  • šálek mletého máku

1. Mléko mírně ohřejte (to je tak na lidskou teplotu těla), droždí utřete se lžící cukru, zalijte částí mléka, poprašte moukou a přikryté nechte vzejít.

2. Do mísy nebo do robotu prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, vše promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj dejte med a po okrajích rozdělte změklé máslo. Doprostřed vložte žloutky a vzešlé droždí.

3. Vařečkou nebo hnětacími háky vytvořte těsto, přičemž po troškách přilívejte zbytek vlažného mléka. Během 10 minut vznikne vláčné a hebké, nelepivé těsto. Udělejte z něj kouli, dejte ji do tukem vymazané mísy, přikryjte ji a na teplém místě nechte 30-40 minut kynout.

4. Plechy vyložte papírem na pečení a vyhřejte troubu na 180 °C. Nyní těsto přesuňte na vál, bouchnutím ho zploštěte a znovu krátce zpracujte (v této fázi můžete přidat rozinky, chcete-li). Pak těsto rozdělte na 2 části, z každé udělejte válec a rozdělte ho zhruba na 12 kousků. Z kousků utvořte bochánky o průměru asi 4,5 cm a dejte je na plechy. Ponechte mezi nimi alespoň 6cm mezery, těsto bude stále kynout. Bochánky přikryjte utěrkou a ještě nechte 30 minut v klidu.

5. Pak je potřete prošlehaným vejcem a hustě posypte mletým mákem. Pečte na středním roštu 17 minut.

Podávejte nejlépe s máslem a džemem, makovky jsou nejlepší v den, kdy jste je pekli.


Jogurtový shake

  • 2 šálky jahod nebo malin, borůvek
  • 1 šálek kompotovaného manga
  • 1 lžíce medu
  • 1 bílý jogurt

Vše dejte do mixéru a prošlehejte. Pokud se vám zdá nápoj hustý, přidejte trochu sladké šťávy z manga nebo mléko. Pro dospělé přidávám špetku skořice nebo kardamomu. Oslazení dle chuti.

Správně nakynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí - až ztrojnásobí svůj objem. V tomto těstě je více droždí, takže kyne báječně. Když kouli těsta vyklepnete z mísy, stlačená místa pod vašimi prsty se zase rychle vrátí zpět.

Dětské lahvičky na mléko jsou rozkošné. Ač jsou malé - mají objem 250 ml, dobře se myjí a uzávěry na nich drží pevně. Pro jogurtový nápoj jsem zvolila kombinaci kompotovaného manga a čerstvých jahod dochucených medem (barvu dodají nejlépe borůvky), ale můžete dát přednost malinám nebo rozehřáté čokoládě.

Jogurtový shake je hustší, než běžný koktejl, ale brčkem jde pít snadno. Podobné nápoje s jogurtem se běžně prodávají, takže je znáte, ale doma si našleháte nejen potřebné množství, ale také je dětem dochutíte tak, jak mají rády. Makovky jsou měkoučké a nadýchané jak obláčky. Snězte je hned první den, kdy jsou nejlepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.