JAK NA ZIMNÍ POLÉVKY

VENKOVSKÝ BÍLÝ KMÍNOVÝ CHLÉB
16.10.2017
IMAGE ZIMNÍ LOŽNICE
18.10.2017

Když je zima po těle, není nad to, dát si dobrou polévku, z které se vydatně kouří. Nezřídka dokáže zasytit jako hlavní jídlo. Přišel čas, polévkám vzdát hold!

Nemějte mi to za zlé, že mluvím o zimě, ale nepřipomínám tím roční období, nýbrž chlad a nevlídno. A to jsem zase v pasti, protože je momentálně naprosto úchvatný a slunečný týden. Berte to tedy tak, že myslím na zadní kolečka…

Husté polévky mají u mě trojí Z – zahřejí, zasytí a zdraví podepřou. Nedá se říct, že jsou raz, dva hotové. To záleží na okolnostech. Ale vydatná polévka mnohdy nahradí hlavní chod, takže stojí za to se s ní trochu zaobírat. Ne nadarmo se říká, že uvařit dobrou polévku, je zkouška pro kuchaře. Kdo umí, poradí si v kuchyni se vším.

Jistě nemusíte nic dohánět; spíš každý vaříme trochu jinak a tak přidávám svou trošku do mlýna. Polévky ráda servíruji do smalťáčků, polévkových hrnků, do objemných misek, z nichž obzvlášť chutná. Podívejte se do galerie pod článkem, zda něco nepotřebujete do zimní výbavy.


polevky1

1 Lahodná a krémová  Rozmixované nebo pasírované polévky jsou většinou jednodruhové. Ať se pustíte do aktuální dýňové, hráškové, špenátové nebo rajské polévky, pokaždé bude v této úpravě hedvábná jako samet. Ve většině případů pro to využijete ponorný tyčový mixér a jemné sítko. Tyto polévky většinou chutnají malým dětem.

polevky2

2 Místo chleba  Základní chutí této polévky – kysela, je chlebový kvásek, který je samozřejmě trochu nakyslý. Do polévky patří ještě vejce, brambory a sušené houby, takže je dost sytá. Kdo dosud neochutnal, zajeďte si někam do Podkrkonoší, kde vám kyselo podají místní kuchaři. Stojí to za to. Pokud si troufnete na výrobu kvásku, což není docela nic složitého, navaříte si kysela, kolik budete chtít.

polevky3

3 Vydatná a vroucí  Masový vývar skvěle drží teplo. Přidejte k němu misku celestýnských nudlí, a všichni se najedí dosytosti. Nudle nakrájíte z jemného palačinkového těsta, a do polévky se vkládají ve větších smotcích až při servírování, aby se nerozmočily. Chutnají výtečně.

polevky4

4  Zdravá a sytící  Polévka z kysaného zelí, patří k lahůdkám. Krajově se připravuje různým způsobem, a každá rodina má ten nejskvělejší recept. Přidat lze sušené švestky, klobásky, smetanu, jak je kdo zvyklý. V každém případě si na zelňačku pořiďte větší hrnec. Budete ji totiž vařit hodně často :o)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.