DÁTE SI DNES DO POLÉVKY NUDLE, TAŠTIČKY NEBO KNEDLÍČKY?

ČESKÉ KLASIKY: ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY S CIBULKOU
7.10.2024
BYLINKY A ČESNEK: VYROBTE Z NICH SKVĚLÉ OLEJE A OCTY
10.10.2024

Udělat tu nejlepší polévku je kumšt – základem je bezpochyby pořádný a silný vývar.

Ten sám od sebe nic nespasí a bez dalších dobře odvedených proměnných se neobejde, bez poctivého, pomalu taženého vývaru ale polévka bez ohledu na zbytek prostě nikdy dobrá nebude. Dnes se však nebudeme věnovat kvalitě a s ložení vývaru, dneska se vrhneme ty proměnné: vložky do polévky.

Polévkové nudle jsou klasika, možností ale mnohem víc: nejrůznější knedlíčky, nočky, kapání, drobení, strouhání, kuskus, hrst luštěniny, pečené taštičky, vařené taštičky, smažený hrášek, vaječná sedlina... No prostě pojďme honem na to!

Jak pohodlně udělat domácí nudle, aniž by člověk strávil mládí jejich krájením? Pořiďte si mlýnek, který tenké pláty těsta nakrájí za vás. O všechnu tu parádu s pláty těsta schnoucími na utěrkách pověšených všude po bytě nepřijdete, ale krájet už je nebudete chtít jinak. V článku najdete i video, abyste viděli, jak moc jednoduché s tím mlýnkem je. Hodí se do vývarů, ale i lehce zahuštěných polévek.

Zejména do jemných vývarů, jako jsou ty rybí, někdy stačí pár nudliček zeleniny a pár krutonů. Aby krutony ale nebyly už nikdy nuda, připravte je třeba tak jako my. A mimo vánoční svátky použijte na jejich vykrojení klidně jinou formičku .

Mezi zavářky pro opravdové fajnšmekry patří celestýnské nudle. A je jedno, jestli jimi vybavíte zeleninový či rybí vývar. Technicky vzato se jedná o takovou tlustější palačinku z polohrubé (nebo dokonce hrubé) mouky, kterou nakrájíte na silnější nudle. Jen pozor, stejně jako nudle úplně vlasové se v polévce snadno rozmočí, servírujte je tedy až rovnou do talíře.

Knedlíčky obvykle patří k pracnějším zavářkám, u svátečního oběda ale vyniknou jako máloco jiného. U této zeleninové polévky najdete předpis na parmazánové knedlíčky, použít můžete i jiný podobný sýr, např. pecorino. Válení knedlíčků mezi dlaněmi zabere trochu času, výsledkem ale rozhodně nebudete zklamáni.

Nejedná se přímo o zavářku, ale používají se stejně. Na první pohled vypadají pečené taštičky možná ještě pracněji než knedlíčky, ale jsou to vlastně jen slepená kolečka těsta. Práci si můžete urychlit tím, že na plát těsta dáte v pravidelných rozestupech hromádky sýru (nebo jiné náplně), přiklopíte a budete taštičky rovnou vykrajovat, jen počítejte s větším odpadem těsta.

Na polévku ideální...

A pozor, všechny hrnce jsou i na indukci a dostupné v několika velikostech

Bez čeho se ještě polévka neobejde?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *