Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Slané vafle jsou další rychlou pochoutkou pro letní večeře. Pořídíte-li si vaflovač, o prázdninách nebude zahálet.
Skvělá teplá večeře, při níž se mohou sejít přátelé a předhánět se, kdo namíchá lepší zeleninový salát či základní těsto do vaflovače, může vypadat obdobně. Vybrala jsem těsto vláčné díky nastrouhané cuketě pro vafle s rajčatovou salsou a bylinkovým máslem. Tahle kombinace vás dokonale zasytí a přitom vás nezahltí kaloriemi.
Zeleninové omáčky - salsy znáte z mexické kuchyně, kde se servírují společně s tortillami či nejrůznějšími druhy chipsů. Mohou být sladké po rajčatech, středně pálivé, ale také vám od některé může shořet pusa. Doma si omáčku připravte podle chuti, a pokud se najde více strávníků, kteří ji mají rádi ostrou, dejte si trochu stranou před její konečnou úpravou.
Příprava: 45 minut + pečení * Získáte: 4 velké vafle
Těsto
Salsa
1. Do misky prosejte oba druhy mouky a zamíchejte do nich droždí. Omytou cuketu nastrouhejte i se slupkou na hrubém struhadle.
2. K moukám přidejte vlažné mléko, vejce, sůl, olej a metličkou prošlehejte hladké těsto.
3. Nakonec vmíchejte cuketu a oregano a těsto nechte 20 minut odpočinout pod utěrkou.
4. Mezitím si vyrobte salsu - Do misky dejte zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, přidejte olej a ostatní ingredience kromě soli a pepře a vše dobře promíchejte. Nechte chvíli rozpustit cukr, znovu promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Misku nechte v chladu.
Upečte vafle a podávejte je teplé se salsou a změklým máslem utřeným s hrstí bazalky nebo koriandru.
Nejprve si připravte těsto. Je docela řídké, ale mezi plotýnkami vaflovače se krásně nadýchne a zpevní. Vaflí si udělejte tak akorát, protože druhý den už to není ono. Vaflovač, který jsem použila, se z naší nabídky na e-shopu povážlivě rychle vytratil. Není divu, začíná jahodová sezona, a tohle ovoce je společně s vaflemi velkým lákadlem. Nevadí, prozatím si vaflové těsto vyzkoušejte na lívanečníkové nebo palačinkové pánvi s nepřilnavou úpravou povrchu.
Zeleninu tvořící základ omáčky rozkrájejte hodně nadrobno. Salsa by měla být kompaktní. Dělám ji jen tehdy, mám-li vyzrálá rajčata a papriky, nepostrádající sladkost; omáčka by neměla být kyselá. Místo čerstvé chilli papričky lze přidat i špetku mletého koření, záleží na tom, co máte po ruce. Omáčka je nejlepší, když se chutě trochu usadí. Máte-li dost času před servírováním, nechte ji alespoň půlhodinky v chladu.
Vafle jsou nejlepší horké. Děláte-li jich víc, a strávníci nejsou hned u stolu, odkládejte je na plech s pečicím papírem přímo do trouby. Vyhřejte ji jen maličko, aby vafle neoschly, ale zůstaly krásně teplé. S kontrastem chladné, a třeba pálivé omáčky, jsou vynikající. Chcete-li své hosty rozmazlovat, utřete změklé máslo s oblíbenými bylinkami, třeba s bazalkou, koriandrem apod., a nechte ho roztát přímo na teplých vaflích.
2 komentáře
Dobrý den,
prosím, poslat až 16.6. po výplatě za ochotu.
Vám předem
S pozdravem
Nováková
Dobrý den, paní Nováková,
buďte tak hodná a zavolejte si ihned na naše zákaznické oddělení, tel.: 491 204 205. Kolegyně potřebují vědět číslo vaší objednávky, aby ji mohli pozdržet, případně zjistit zda už nebyla expedována.