CO VÁS OCHLADÍ VE VELKÝCH VEDRECH

HEBKÉ DEKY PRO CHLADNĚJŠÍ VEČERY
13.7.2021
TEKUTÉ JAHODY S MÁTOU A ALKOHOLEM
15.7.2021

Přijde-li vlna veder, každý z nás se s ní vypořádává po svém. Někomu se lepí šaty na tělo, druhý v podvečer klidně sáhne po vlněných ponožkách...

Vedra nás mohou pořádně vyčerpat. První věc, kterou řešíme, je pocení. Většinou v nás vzbuzuje negativní emoce. S potem na tváři se cítíme nesví, rozpalující vedro nám takzvaně bere dech a většina z nás se mu vyhýbá. V důsledku toho se dopouštíme řady chyb - střídáme velké rozdíly teplot klimatizovaných prostorů a venkovního okolí, a pak smrkáme a kýcháme, pijeme ledové limonády a bolí nás z nich hlava, ale u vody pak vydržíme na přímém slunci neúměrně dlouhou dobu. Hospodařit lépe se svou tělesnou schránkou by nás možná stálo méně sil. Návaly horka v uzavřených domácích prostorech jsou ze všeho nejhorší. Většinou špatně spíme a po pár dnech cítíme únavu a netrpělivě čekáme na osvěžující pokles teplot.

Odstranit pocení by pro náš organizmus prospěšné nebylo. Je to naše přirozená obrana proti přehřátí, pomoci může i s detoxikací těla, což vám potvrdí milovníci sauny. Léto je nádherné, ovšem na veliká vedra máme málo příležitostí se připravit. V naší kotlině si pomalu začínáme zvykat na prudké výkyvy teplot a rozhodně je třeba udělat pár opatření, která nám horké dny učiní snesitelnějšími: 

5471454_4251838526262_1-2-e_z2

ZATEMŇOVACÍ ZÁVĚSY

se speciální úpravou zastaví horkou vlnu tepla

Udržte přijatelný chlad ve svém bytě. Větrejte nejlépe celou noc a ráno s prvním sluníčkem stáhněte rolety nebo žaluzie. Velkou pomocí jsou vnitřní zatemňovací závěsy typu Blackout se schopností zatemnit prostor až z 90 %. Zároveň fungují jako tepelná izolace. Textilie je z rubu opatřena speciálním zátěrem, který pomůže v létě udržet v místnosti příjemnou teplotu a v zimě brání průchodu chladného vzduchu zvenčí. K zavěšení závěsů slouží narážecí kroužky o průměru 4 cm, díky nimž je závěs rovnoměrně naaranžovaný. V naší nabídce naleznete zatemňovací závěsy s různou propustností světla:

  • s 55 % -  modely Navia, Lamari, 
  • se 77 % - modely Caspe, Peacock
  • s 90 % -  modely Amelia, Notte

Aby se vám v horkých nocích dobře dýchalo, kontrolujte správnou vlhkost vzduchu v místnostech. Optimální vlhkost je klíčem ke zdraví a spokojenému životu. V létě by se měla pohybovat v rozmezí 40 - 55 %. Pořízení malého zvlhčovače vzduchu (např. PERFECT AIR, viz titulní foto) je nejen příjemné a zdraví prospěšné, ale můžete využít i kombinovanou funkci aroma difuzéru s přídavkem esenciálního oleje, který máte v oblibě.

ZÁVĚS BLACKOUT NAVIA zelenkavý, 140 × 250 cm

18984_2_e_z2

CHLAZENÉ SMOOTHIE

s čerstvým ovocem či zeleninou zažene žízeň a v horku i zasytí

Dodržovat pitný režim je v létě důležité, a se stejnou pečlivostí je třeba dohlédnout na děti, které si při hrách na pití nevzpomenou, ale i na starší osoby, které často tvrdí, že žízeň nemají. Pokud jste doma nebo v kanceláři zabraní do práce, použijte malý trik. Postavte si na stůl malou sklenku a jakmile ji vypijete, dolijte ji. Stále vám tak bude připomínat, že je třeba se znovu napít.

Jakmile v horku začne pracovat náš termoregulační systém, rozšíří se cévy a prokrví se kůže. Tělo se následně snaží ochladit pomocí potu, a nám je nepříjemně. Nepijte tedy nárazově velké množství tekutin a nepodchlazujte se ledovými nápoji. Nevystavíte tak svůj organizmus zbytečně výkyvům, kterým se musí přizpůsobovat.

Jdete-li ven na delší dobu, nikdy neopomeňte vzít tekutiny s sebou. Na trhu je dostatek efektních těsnicích láhví (neobsahujících BPA) do nichž lze přidat i snítku bylinek nebo mražené kousky ovoce. Skvělým řešením - například při pobytu u vody - je příprava láhví s čerstvým smoothie. Máte-li s sebou chladicí tašku, po čase si tak nejen doplníte podíl tekutin, ale ještě se dobře zasytíte. Pomocí smoothie makeru si doma vyrobíte přesnídávky pro děti, ovocné i zeleninové koktejly nebo mléčné či zmrzlinové šejky. Součástí přístroje jsou 2 tritanové láhve s praktickým otvorem na pití, které si můžete vzít s sebou do práce, do školy, na trénink i na výlety. 

SMOOTHIE MAKER ProfiCook SM 1153 se 2 tritanovými láhvemi a receptářem

54244_img_6893_eshop_z1

MIKROVLÁKNO

s chladivým dotekem na kůži v provedení Dual Feel

Příjemný a pohodlný spánek je uprostřed horkých nocí někdy nedosažitelným snem. Abyste docílili pocitu uvolnění, je třeba zvolit chladivé příjemné povlečení, které vám dovolí lehce se přikrýt. Ideálními společníky jsou textilie s krepovou úpravou, prodyšná bavlna a v neposlední řadě mikrovlákno, na první dotek chladivé a dokonale hladké. V nabídce našeho e-shopu je mimo jiné také povlečení Lima z kolekce Dual Feel, které kombinuje dvě zdánlivě neslučitelné funkce, a to je zateplení i ochlazení. Zimní stranu povlečení tvoří jemný jednobarevný chloupek, zatímco letní strana je z hladkého mikrovlákna. Výhodou je, že můžete povlečení používat celoročně. Pokud si oblíbíte sametový dotek samotného lehkého mikrovlákna, vyberte si také ze samostatné nabídky letního povlečení, které se téměř nemačká.

POVLEČENÍ LIMA  V PROVEDENÍ DUAL FEEL pro jednolůžko i v sadě na dvojlůžko

14099_b1_z1

DOMÁCÍ ZMRZLINY

s čerstvým ovocem ochladí, osvěží a udělají radost malým i velkým

V létě má rád zmrzlinu i ten, kdo ji během zbylého roku nemusí. Po rychlém receptu sáhněte pokaždé, kdy jsou ve vašem dosahu děti a dožadují se sladkého pamlsku. Domácí zmrzliny mohou být plné vyzrálého ovoce ze zahrady, s jogurtovým základem a s malým obsahem cukru. To vše je předurčuje k jasnému vítězství nad kupovanými mraženými krémy. Zmrzlinu vytvoříte i bez speciálního zmrzlinovače, jen je třeba uložit ji do plastových krabiček nebo zábavných tvořítek na nanuky. Pro letní období si zamrazte i veškeré přebytky ovoce, které by se nestihlo sníst a zpracovat. I malá množství meruněk nebo jahod nakrájejte na větší kousky a vložte do krabičky. Později je použijte místo ledových kostek do nápoje na prázdninové cesty.

Recept na domácí nanuky z kokosového mléka naleznete ZDE.

FORMA S 6 PLASTOVÝMI TVOŘÍTKY NA ZMRZLINU, velikost 1 ks 5,5 × 8 cm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.