TEKUTÉ JAHODY S MÁTOU A ALKOHOLEM

CO VÁS OCHLADÍ VE VELKÝCH VEDRECH
14.7.2021
JAK SI VYBRAT LOŽNÍ PRÁDLO
16.7.2021

Název nejlépe vystihuje to, co při prvním doušku polknete. Našlehané jahody provoněné mátou a vanilkou jsou ovšem jen pro dospělé, protože jsou říznuté alkoholem.

Dnes vám předkládám sympatický nápoj, který má sice daleko do zdravého smoothie, ale hodí se na dámské letní dýchánky naprosto znamenitě. Pokud dokážete své rodině utajit porci čerstvých jahod a schovat si ji pro své hříšné chutě, udělejte to. Připravíte si nápoj přímo božský a i když vás budu nabádat, abyste se o požitek podělili a někomu blízkému věnovali tekutý dárek, nemáte-li obří koš jahod, neuděláte to :o)

Jahody jsou dobré na všechny způsoby, to není třeba říkat, nicméně se špetkou alkoholu zachutnají až nebezpečně. Abyste se v horkých dnech cítili dobře, můžete vytvořený nápoj využít jako základ pro lehčí letní koktejl a naředit si ho ledem a jahodovým džusem. Naopak, chcete-li podávat řízný koktejl na zahájení večírku, přidejte k tekutým jahodám ještě trochu bublinek formou italského Prosecca.

Příprava: 40 minut + chladnutí * Získáte: 2 láhve, tj. asi 700-750 ml

  • 400 g jahod, očištěných a okapaných
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 130 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 lístky máty, rozdrcené
  • 100 ml limetové šťávy
  • 250 ml vodky

1. Očištěné jahody zakápněte vanilkovou esencí a ponorným mixérem rozmixujte na hladkou kaši.

2. Do kastrolku dejte vodu s cukrem, přidejte mátové lístky a vše svařte na sirup. Stále míchejte, aby se cukr dobře rozpustil.

3. Pak lístky odstraňte a přidejte rozmixované jahody, limetovou šťávu a nechte krátce přejít varem. Pokud se začne tvořit pěna, seberte ji. Není-li jí moc, při chladnutí se většinou rozpustí.

4. Ovocnou směs nechte volně vychladnout. Teprve pak přidejte vodku, jahody promíchejte a naplňte sterilizované láhve nebo karafu pro přímou konzumaci.

Nápoj podávejte dobře vychlazený, nejlépe s kostičkami ledu. Pokud se vám zdá silný, nařeďte si ho jahodovým džusem. Dárkové láhve na uskladnění těsně uzavřete a uchovejte v chladu a temnu.

Letos se mi na zahrádce urodila spousta lesních jahod, a tak jsem si mohla dovolit jejich výraznou chuť a vůni utopit v alkoholu. V každém případě do jahodových dobrot je třeba dávat jahody vyzrálé a zdravé. Zvláště pak, chcete-li si nápoj nějaký čas uchovat v chladničce. Přiznávám, že nejdelší čas, po který jsem se snažila láhev ignorovat, byly 3 týdny. Jak tedy dlouho vydrží, vážně nevím.

Po uvaření cukrového rozvaru přidejte našlehané jahody do kastrůlku zároveň s limetkovou šťávou. Do tohoto množství dávám 1 deci (viz minulé foto). Přidávám šťávu kupovanou, v bio kvalitě, která neobsahuje konzervační látky, barviva a síru (např. Rinatura Bio, zakoupíte ji i v lékárnách). V kuchyni lahodnou limetku využijete k dochucení omáček, salátů nebo nápojů se sladkými ovocnými sirupy.

Nápojový set WELLNES s karafou a dvěma sklenicemi se pro servírování tekutých jahod dobře hodí. Jahody na skle ulpívají, takže je šikovné využít karafu se širokým hrdlem, nebo džbán, protože se snadno vymývají. Karafa je zhotovena z bezolovnatého křišťálového skla a má objem necelý litr, takže ji nápojem akorát tak naplníte. Příjemná letní party může začít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.