CHLEBY MNOHA CHUTÍ

DIY- RUČNĚ ŠITÝ KRÁLÍČEK + ŠABLONA
21.2.2022
JARNÍ PLÁNOVÁNÍ S NOVÝM KATALOGEM
23.2.2022

Když se ozve skřípavý zvuk krájející se kůrky doma upečeného chleba, pak stačí jen trocha bylinkového másla, abyste měli to nejlepší jídlo na světě.

Přemýšlela jsem, jak vás nalákat na pečení chleba. Každý, kdo to ještě nezkusil, má pocit, že je to hodně složité. Ano i ne; chlebů je totiž veliká spousta. Je to stejné, jako s nadýchaným piškotem, do něhož dáte hrst ovoce a za chvíli už chladne na stole, anebo pečete dort, jehož výrobu je nutné rozložit na dva dny. Při prvním pečení chleba určitě nezačínejte pěstováním žitného kvásku a s propracováním tradičního bochníku. Jsou tu recepty, které jsou zárukou snadnějšího pečení a i tak předzvěstí výtečné kuchyně.

Chlebové těsto je možné dochutit různými surovinami a tak vám příprava chleba bude připadat zajímavá. Ochotně přijímá sušená rajčata, olivy, ořechy a spoustu dalších ingrediencí. Tomu je zapotřebí přizpůsobit druhy mouky a použití kypřidla i tekutin, které se také hodně odlišují. Používá se olej, podmáslí, ale dokonce i sodovka. Kdybyste chtěli poznat všechny druhy chlebů a ostatního slaného pečiva, máte program na celý život.

Podstatné je, že při zpracování těst vám dobře poslouží spousta pomocníků. Silný robot zvládne základ těsta a s vytvarováním vek a bochníčků pomohou ošatky na kynutí i pečicí formy. Na ruce dojde také, nebojte se. Když se prsty zaboří do těsta, a pak sledujete jak se nafukuje utěrka nad mísou v níž kyne, zažijete pocit velkého uspokojení.

Pečení cibulového chleba jsem se po léta bránila. Měla jsem pocit, že se k běžné snídani nehodí, protože jeho chuť je příliš specifická. V podstatě je to tak; s medem si ho určitě nedáte a mnohem víc si na něm pochutnáte pokaždé, když chystáte pohoštění s masem, například při grilování. Ale neméně si ho užijete namazaný máslem s bylinkami. Jeho chuť je jemná a příjemná. Chléb je načechraný droždím, má klasickou střídku, která pěkně vykyne v ratanové ošatce vysypané moukou, a ta na něm dokonale ulpí. V článku naleznete radu, jak zamezit přilepení těsta k ošatce a jak ji snadno udržovat tak, aby vám sloužila dlouhé roky.

Klásek je nahoře! Reliéf se vám obtiskne do povrchu chlebového těsta díky efektní podlouhlé ošatce (viz článek). Chlebové ořechové těsto je těžké, trochu drobivé a strukturou připomíná víc buchtu. Svěříte-li ošatce pěkně hladké kynuté těsto, vyrýsuje ji ještě lépe. Těsto je hodně jednoduché na zpracování a chléb patří k výjimečným a zdravým pochoutkám. Benefity, které přinášejí skořápkové plody rozhodně nejsou pro náš organizmus zanedbatelné, takže si ořechy a oříšky občas dopřejte. Během pečení očekávejte nádhernou vůni a opravdové gurmánské hody nabídne spojení s vyzrálým sýrem typu francouzského camembertu.

Připravit chléb bez kynutí, bez droždí a kvásku, to už je opravdu výzva. Upečte si ho k snídani a snězte ještě než vychladne. Tak je totiž nejlepší. Irský chléb ze žitné mouky zadělaný sodou podle níž přejímáme i jeho název - soda bread, opravdu patří k nejrychlejšímu způsobu, jak si upéct chleba. Chléb má svou historii, a já jsem se k jeho pečení uchýlila v období covidové nákupní horečky, kdy v obchodech nebylo k dostání droždí. Soda a kyselé podmáslí totiž vykoná co je třeba. Sodový chléb je dílem svého složení obyčejnější než ostatní, chutěmi vyšperkovaná těsta. Ale když ho necháte hodně vypéct, aby kůrka pořádně křupala, pochutnáte si.

Pečete-li výtečné cuketové koláče a dortíky, pak víte, jak tahle ingredience odlehčí a vylepší těsto. Pokud ne, pak vám využití křehkých cuket bude připadat vhodnější do slané kuchyně, třeba právě do chleba. Nyní už jsou dovážené cukety na trhu, takže nemusíte čekat na domácí úrodu. Do cuketového chleba dávám špetku česneku, parmezán, hodně čerstvé bazalky (odtud je střídka trochu zelená), a hladkou mouku z části nahrazuji kukuřičnou. Nejraději ho tvaruji ve skleněné formě, z níž však musí po upečení rychle ven, aby se kůrka nezapařila. Tento jemný chléb krájejte až po vychladnutí.

HLASOVÁNÍ JDE DO FINÁLE!

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.