DIY- RUČNĚ ŠITÝ KRÁLÍČEK + ŠABLONA

UBRUSY PRO DOBROU NÁLADU
17.2.2022
CHLEBY MNOHA CHUTÍ
22.2.2022

Obdiv k ruční práci a lidským dovednostem máme v naší zemi vrozený, a po vzoru svých předků veškeré činnosti stále napodobujeme.

Vůbec nezáleží na tom, jak jsme šikovní. Důležité je vyzkoušet to. Vyrobit cokoli vlastníma rukama je nesmírně uklidňující.

Vzpomínám si, jak jsem v dětství milovala okamžik, kdy maminka otevřela starou proutěnou krabici se šitím. Měla své neobyčejné kouzlo a byla plná tajemných plechových krabiček a předmětů, o jejichž funkci jsem nic nevěděla. Možná to byly okamžiky, které ve mě nastartovaly fantazii a později chuť něco vytvořit. Časem, kdy už jsem neječela nad každým propíchnutým prstem, jsem směla vnitřek krabice přerovnat, smotat zacuchané pramínky bavlnek a stuh do úhledných válečků - a navlékat jehly. Mohla bych vzpomínat dlouho, ale o to tu nejde. Chtěla jsem jen říct, že i když doba pokročila, tu zadýchanou radost lze stále předávat dál. Stačí jen, když si pořídíte kufřík na šití. To ostatní přijde docela samo.

Mám tu čerstvou ochutnávku z našeho nového jarního katalogu. Jsou to kufříky na šití ve dvou velikostech a svůj šicí sortiment si můžete roztřídit také do praktických plastových boxů s víky i bez, protože pokud opravdu tvoříte, úložných prostorů není nikdy dost (více v galerii pod článkem).

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VYTVOŘENÍ KRÁLÍČKA

Pokud se šitím začínáte, vymyslete si nějaký malý projekt, který určitě zvládnete. Nejlépe se pracuje podle šablony, kterou si nakreslíte na papír a vystřihnete (proklik na králíčka naleznete níže). Pak už potřebujete jen chvilku pro sebe. Připravte si:

  • papírovou šablonu
  • 2 kousky bavlněné látky, nejlépe s dezénem a bez
  • jehlu a nit potřebného odstínu
  • nůžky, špendlíky
  • výplňový materiál
  • drobný dekor - kousek kraječky, stužky, knoflíčky, růžičky ze stuh apod.
  1. Králíček má výšku 17 cm. Pokud chcete ušít většího, šablonu si zvětšete na kopírce. Počítejte s tím, že vyplněná postavička bude o 1 cm menší.
  2. Látky vyžehlete. Podle přerušované čáry na šabloně vystřihněte králíčka z jednobarevné látky, pak šablonu zrcadlově převraťte a nastříhejte druhý díl např. z puntíkované látky.
  3. Oba díly dejte lícem k sobě a zadním stehem látky prošijte. Stále dodržujte 0,5 cm okraj a tvořte krátké a pevné stehy. Spodní část šablony vynechejte.
  4. Nyní králíčka obraťte na líc. Krajní stehy musí být dobře zapošité, aby se šití nepáralo. Obracení je trochu pracnější, čím menší tvar máte v rukách, tím hůř. U oušek si pomáhejte třeba neořezanou tužkou. Pokud si zakreslíte ouška oddělená, bude to ještě složitější.
  5. Obrácený tvar urovnejte, je-li potřeba, vyžehlete ho. Opět pomocí tužky zatlačte dovnitř výplň, ideální je kuličkové rouno nebo výplň do polštářů.
  6. Otevřenou část králíčka sešijte z lícové strany, látkové přídavky přitom vsuňte dovnitř. 
  7. Králíčkovi uvažte mašli a z obou stran ho dozdobte podle své fantazie.
kralik1024_1

STÁHNĚTE SI ŠABLONU

Šablona je připravena na papír formátu A4, takže si ji pohodlně vytisknete. Králíčka si můžete samozřejmě zvětšit do potřebných rozměrů. Pro získání šablony pouze ťukněte na obrázek. Plná čára znamená linii šití, přerušovaná čára znamená švový přídavek.

KRABICE NA ŠITÍ JE VYBAVENÁ PATREM NA ŠICÍ DROBNOSTI

Králík je hotov. Až bude vyparáděný podle vašich představ, je třeba jen urovnat veškerý šicí sortiment. Krabice na šicí potřeby má uvnitř šikovné transparentní patro na drobnosti, nad nimiž potřebujete mít neustálou kontrolu. Jsou totiž malé, ostré a neustále se ztrácejí. Uprostřed patra jsou praktické průhmaty, za něž se dobře vyndává ven. Srovnejte si tam vše, co ke své práci potřebujete. Do spodní části krabice uložte větší předměty, jako jsou smotky gumy, zažehlovací materiál apod.

S KOŠÍKEM NA ŠITÍ A LÁSKOU K NOVÉMU HOBBY

Objevit tvořivý svět je dar. Pokud váš zájem padne právě na šití, určitě vám vyplní každou volnou chvíli a časem získáte spoustu hezkých věcí. Můžete šít na stroji, ale pro začátek i v ruce. Malé výtvarné objekty - jako je třeba postavička ušáka, mohou být hezkými dárky přidanými k jarní nadílce (není zase tak daleko), podobně si vytvoříte pevněji vyplněný jehelníček do svého zbrusu nového šití, anebo v létě zvolte pro králíčka řidší materiál a vnitřek vyplňte květy levandule. Jak říkám, všechno přijde docela samo...

HLASOVÁNÍ JDE DO FINÁLE!

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.