BEZLEPKOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ BEZ MOUKY

HÝČKEJTE SVÉ NOHY, NOSÍ VÁS NA KAŽDÉM KROKU!
2.3.2024
POZVĚTE SI JARO DO OKEN
6.3.2024

Jablka, mandle a mák, to jsou tři složky koláče, který nezatíží váš organizmus. Týká-li se vás bezlepková výživa, koláč vám udělá radost.

Dezert lehounký jak pírko peču s jarem opakovaně, abych spotřebovala zimní zásoby ve spíži. Zvlášť se to týká máku, který je chutnou potravou pro všemožnou polétavou havěť. Ale nejen proto; většinou si ho rodina vyžádá v období zvýšené námahy, kterou jaro přináší, a taky při shazování kil. Přísady jen ručně vmíchám do pevného bílkového sněhu a o ostatní se postará horký vzduch v troubě. 

Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: koláč o průměru 26 cm

  • 4 vejce M, bílky a žloutky zvlášť
  • 120 g krupicového cukru, 100 + 20 g zvlášť
  • 50 g rozinek + rum / voda
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 200 g jablek, nastrouhaných nahrubo
  • 100 g máku, mletého
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g mandlí, jemně mletých
  • hrst mandlových lupínků

1. Bílky se špetkou soli vložte do mísy robotu a ušlehejte tuhý sníh. Před koncem zašlehejte 20 g cukru. Mísu odložte do chladu, namočte rozinky do rumu nebo do vody.

2. Žloutky prošlehejte, přidejte 100 g cukru a vytvořte bohatou pěnu. Pak snižte rychlost, přidejte vanilku a za chodu po částech zchladlé máslo. Vznikne nadýchaný krém.

3. Mezitím oloupejte jablka (budete potřebovat asi 2 - 3 ks) a nahrubo je nastrouhejte. Odvažte 200 g.

4. Nyní už pracujte ručně. Jablka sceďte, jsou-li hodně šťavnatá, a přidejte je do krému. Zároveň přidejte mák smíchaný s práškem do pečiva, nastrouhané mandle a vymačkané rozinky, vše opatrně vmíchejte. Nakonec přidejte sníh, ale snažte se těsto jen nadlehčovat. Jakmile se veškeré ingredience spojí, těsto přesuňte do rozevírací formy vyložené pečicím papírem.

5. Povrch posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

Vychladlý koláč jemně poprašte cukrem s vanilkou.

Při bezlepkové dietě jste zvyklí, že je třeba kontrolovat každou přísadu, kterou pro pečení kupujete. Je rozdíl v tom, zda jen lepek omezujete nebo zda je to pro vás naprosto nezbytné. Naštěstí je tu řada výrobců, kteří se na potraviny bez lepku specializují. V nabídce jsou už bezlepkové pudinky, kypřicí prášky, polevy apod. 

Hotové těsto je řidší, jak už to při pečení bez mouky bývá. Formu doporučuji vyložit pečicím papírem, aby se těsto nikde nepřichytlo. Přece jen některé formy, které užíváte dlouho, mohou být trošku zkřivené. Vršek koláče hojně pokropím mandlovými lupínky, které po upečení krásně křupou, zatímco těsto zůstane jemné a vláčné.

Koláč nechte po vytažení z trouby trochu zchladnout a otevřete ráfek formy. Pak ho nechte zcela vychladnout a přesuňte ho na tác. Jemné těsto mezitím zpevní a všechny složky se v něm odleží. Nejchutnější je hned první den, kdy jsou mandle na povrchu pěkně křupavé z trouby.

Růžové tóny k jaru neodmyslitelně patří. Máte-li je v oblibě, udělejte si radost a pořiďte si něco růžového do svého domova. Barva výborně naváže na ostatní pastelové tóny v prostoru.

2 komentáře

  1. Eva Gojisova napsal:

    Vaše recepty jsou výborne , jeden jsem již vyzkoušela a všichni jsme si pochutnali !!!
    Dekuji za výborne a snadné inspirace

  2. Jana Pippichova napsal:

    Hezký den, paní Evo,
    a srdečný dík! Užijte si pěkné jaro se spoustou dobrot. :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *