ADVENTNÍ SVÍCEN Z FORMY NA BÁBOVKU

MÁČENÉ ČOKOLÁDOVÉ PERNÍČKY
21.11.2019
5 TIPŮ NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ S ČOKOLÁDOU
26.11.2019

Přiblížil se adventní čas, a kromě tradic, kterých je s ním spojeno hned několik, nastaly dny šedé a kraťoučké. Prosvětlete si je kouzelným světlem svíček.

Denního světla je začátkem prosincem nejméně z celého roku. Už v odpoledních hodinách se snese tma, že se dá krájet, a nezbývá než se uchýlit pod rozsvícené lustry, neboť šero našemu zdraví nijak neprospívá. Již reklamní slogany z přelomu první republiky hlásaly: „Elektrické vánoční svíce rozjasní každému líce.” Dnes, když vyšetříme chvilinku času a pohody, s velkou potěchou elektrická světla vypínáme a uchylujeme se k plápolajícím plamínkům svíček. Advent nás vybízí k tichému rozjímání, a tak budiž tento čas pochválen, že alespoň trochu zpomalí naše kroky.

V neděli přivítáme 1. adventní neděli - železnou, jejíž název doplňuje bronzovou, stříbrnou a zlatou neděli. První svíce - svíce naděje, která se v tento den zapaluje, by měla být fialová (jako další dvě), až čtvrtá svíce symbolizující radost, byla růžová. Ještě máte chvilku pro vymýšlení tradičního adventního věnce, nebo volnějšího seskupení svíček, které mohou být ukotveny v samostatných hrnečcích, ve velkém hliněném květináči, ve sklenkách na víno, zkrátka jak se vám zalíbí. Vaše sváteční aranžmá by mělo harmonizovat s okolním prostředím, ale především by mělo být bezpečné.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VÝROBĚ ADVENTNÍHO SVÍCNU

Adventní svícen si skutečně můžete vytvořit z čehokoli. Já jsem měla původně jinou představu, ale v okamžiku, kdy přišly na scénu červeně puntíkaté polštáře Lyna (viz níže), bylo jasné, že sáhnu po tradičních materiálech - po jehličí, oříšcích, jablíčkách... Když jsem sundala ze stěny starodávnou formu na bábovku (stejně použijte i zbrusu novou), všechno do sebe zapadlo. Jestli pečete, zcela jistě doma najdete podobnou. Připravte si:

  • bábovkovou formu
  • 1½ sáčku burských oříšků
  • silnější provázek nebo stuhu
  • 4 silné svíce vysoké 12 cm
  • 4 skleněné stojánky na svíčky
  • vlašské a lískové ořechy, mandle ve skořápce
  • větvičku chvojí
  • drobnější šišky
  • kuchyňské vykrajovací formičky s vánočními tvary

Jedinou starost jsem měla s tím, jak ukotvit svíce. Zvolila jsem robustní tvary se širokou základnou, nakapaným voskem jsem je připevnila na skleněné svícny ve tvaru talířků, které se pěkně usadily do urovnaných burských oříšků, a to vše zahrnula dalšími dekoracemi.

ADVENTNÍ SVÍCNY A VĚNCE NIKDY NENECHÁVEJTE V PRŮVANU A BEZ DOZORU!

Skleněné svícny se perfektně opřely o stěnu bábovky a její kovový střed a tím se ukotvily. Je důležité, aby na nich svíce pevně držely. Můžete je přilepit také lepidlem v tavné pistoli. Nálitek jde později ze skla odstranit, i když ne beze stopy, ale to nevadí. Nejdůležitější je, aby bylo vytvořené aranžmá stabilní. Kvalitní svíčky dnes už nekapou a hoří pomalu a hodně dlouho, takže svou úlohu v adventním svícnu dobře splní. Přesto je nenechte dohořet dále, než do poloviny, a z cesty jim odstraňte vše, co by svými plamínky ohrožovaly. Až svícny z aranžmá odstraníte, zbude vám mísa plná dobrot...

Dekorace, které dodají vašemu domovu tu správnou atmosféru, najdete na našem e-shopu ZDE. 

2 Comments

  1. Mirka napsal:

    Opravdu NEJKRÁSNĚJŠÍ blog, co znám!!!!!!
    Jemný, něžný, kouzelný; tolik romantické a zároveň i praktické invence! Myslím např. adventní kalendář s neskutečnými nápady na adventní „věnec“.
    Nebo jedlé dárky! Překrásná – a opakuji se – něžná fota. Podrobný návod.
    Děkuji! Ať se Vám opravdu moc hezky daří!
    Mirka

  2. Jana napsal:

    Mirko,
    velký a upřímný dík! Jsem moc ráda, že blog je pro vás inspirací i potěšením. Za tímhle naplněním běží veškerá naše snaha :o) Přeji vám krásné vánoční svátky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.