5 TIPŮ NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ S ČOKOLÁDOU

ADVENTNÍ SVÍCEN Z FORMY NA BÁBOVKU
25.11.2019
A VŠECHNO SVÍTÍ!
27.11.2019

Také máte pocit, že s čokoládou je všechno lepší? Pak si při pečení cukroví vyhraďte trochu času navíc. Stojí to zato.

Při vaření se nejčastěji používá tmavá čokoláda, s podílem 50-70 % kakaa. V povědomí máme zdravotní benefity o nichž se při konzumaci čokolády hovoří v souvislosti s vysokým podílem kvalitního kakaa. Přiznávám ovšem, že mám-li na mysli pečení vánočního cukroví, řeč bude čistě o mlsání. Ale bez hříšně dobrých sladkostí by Vánoce nebyly tak kouzelné.

Vysoký podíl kakaa nemusí být vždy zárukou kvality, pozor tedy na příliš levné čokolády na vaření. Než se pustíte do zdobení cukroví, čokoládu je třeba správně rozehřát. Můžete použít mikrovlnku, ale dávám přednost vodní lázni, z níž vyjde čokoládový ideál:

jak na vodní lázeň

  • Připravte si větší a menší hrnek, případně speciální nerezovou nádobu do vodní lázně. Do většího hrnku dejte tolik vody, aby hladina byla pod dnem menšího hrnku a nedotýkala se ho. Počítejte s tím, že voda bude v mírném pohybu.
  • Čokoládu rozlámejte na hrubé kousky, mezitím ohřejte vodu k bodu mírného varu.
  • Kousky čokolády vložte do menšího hrnce a postavte ho nad spodní hrnec s vodou. Voda se nesmí zprudka vařit a dotýkat dna hrnku s čokoládou!
  • Stále míchejte silikonovou stěrkou, dokud čokoláda nebude hladká a lesklá. Dovnitř se nesmí dostat ani pára, ani voda, aby se čokoláda nesrazila.
  • Čokoládu lze naředit do potřebné konzistence dokonale rozpuštěným kusem másla.

Kočičáky jsou takovou lehkou odnoží florentýnek (o původu názvu se dočtete v článku, proklik obrázkem). Je to cukroví rychlé a snadné, takže si ho můžete nechat až na závěr pečení, a vyrábět ho třeba s dětmi, aby jim uběhl čas. Do cukroví krásně  spotřebujete vše, co vám po velkém pečení zbylo - nasekané oříšky, rozinky, kousky čokolády. Díky tučné čokoládě, do níž se kočičáky ještě namáčejí, se cukroví rychle rozleží.

Toto cukroví jsem pojmenovala „pečené pralinky”, ovšem pralinky jen vzdáleně připomíná svým tvarem. Kuličky jsou poctivě upečené v troubě, a uvnitř schovávají lískový oříšek. Moc dobře a rychle se vyrábějí, ale čokoládové těsto potřebuje rozležet. Čokoláda mu pomůže, nicméně je nenechávejte na poslední chvíli.

 

Abych napravila šramot v pojmenování předchozího cukroví, přidávám pralinky opravdové. Obsahují pomerančovou kůru, dost likéru a kvalitní čokoládu. Francouzi jim říkají truffles, a není pochyb, že tyto lahodné hrudky čokolády znáte. Ještě než se pustíte do domácího vyrábění, podotýkám, že jejich konzumace je silně návyková. K tvoření kuliček se používají dvě lžičky, jimiž vykrájíte tvary z vychlazené a předem připravené čokoládové hmoty. Já si práci usnadňuji tím, že používám tvořítko na melounové kuličky. Jde to s ním leště lépe.

Slepované perníčky s čepicí husté čokolády hodně připomínají mikulášský perník, který se kdysi prodával ve velkých tvarech s obrázky čertů a Mikulášů. K tomuto cukroví patří jablečná povidla (chcete-li švestková) s chutí a vůní skořice, nezbytný rum, kakao a čokoláda. Perníčky si vyrobte hned teď, aby se vám krásně rozležely. Až budete otvírat plechovou krabici, těšte se, jak její obsah zavoní. Právě tak voní Vánoce.

Od košíčků očekáváme máslovou chuť korpusu a zakousnutí do sladké náplně plné oříšků, zavařeniny a likéru. Netvrdím, že tohle cukroví je bez práce, ale zase na druhé straně - košíčky si můžete napéct dopředu a naplnit je později. Podávejte je mírně vychlazené a dozdobené cukrovými perličkami a barevným máčkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.