7 NÁPADŮ PRO JARNÍ SVÁTEČNÍ PEČENÍ

VELIKONOČNÍ MANDLOVÝ ZAJÍČEK
3.4.2017
JAK SI DNES USTELEME…
5.4.2017

Jarní svátky se ve většině rodin neobejdou bez nádivky, zlatavé pečeně a bez mazance. Pokud vám zbude čas ještě na nějaké další sladké přípravy, pak jste tu správně.

Stačí ráno vkročit do sluncem pozlacené kuchyně a hned víte, že je něco ve vzduchu. To krásné, co vás obklopuje, je probouzející se jaro. Mám hned pocit, že musím někomu udělat radost, no a čím jiným, než dobrým jídlem. Je tu radostná příležitost oprášit zahálející bábovkové formy, vydrhnout vál na mazancové klání, a poohlédnout se na stáncích plnících se tržišť po dobrých vejcích.

Je čas vrátit se k fortelným recepturám i k jednoduchým laskominám pro děti. Já už zůstávám u svých léty vybroušených receptů vyzkoušených na všech mých blízkých, kteří se už náležitě těší… Když se má sejít více hostů, peču sladkosti do ruky. Prostě takové ty kousky, které se rychle rozeberou a každý si vybere, co má nejraději. Ještě jedno kritérium zvažuji – zda jde většina těch dobrot sbalit na cesty, vytvořit z nich výslužku a nabídnout dětským koledníkům.

K tomu všemu vám přeji hezké chvíle v jarní kuchyni, a kdyby vám cokoli scházelo, vybírejte zde, nebo mi dejte vědět. Podívejte se, co letos můžete udělat trochu jinak…


 

peceme1

1  Upečte mazanec trochu jinak  Tak toto je klasický a dobrý mazanec, ale upletený do věnce. Do vnitřního otvoru naaranžujte hnízdečko z kokosového vlákna a naplňte ho mandlovými vajíčky. O Velikonocích se musí nejdříve najíst oči, a tak prostřený stůl s novým jarním ubrusem může hýřit barvami. Nepřehlédněte ani smetanové talíře z keramické sady Kristen, které mám ve velké oblibě.

peceme2

2  Naučte se trik pro plnění rohlíčků  Je to tak, žádné motání, žádné vytlačování náplně ven. Mrkněte na video, jak jdou křehoučké rohlíčky vyrábět doslova v metráži. Na chalupě si k nim prostřete na plastových prostírkách s dekory ve stylu retra, které jsou do terénu ideální.

peceme3retus

2  Naplňte muffiny vaječným žloutkem  Nebojte se, žádné nezdravosti vám nepodsouvám. Upečte jednoduché třené těsto, vydlabejte důlek a vnitřek zaplňte lahodným citronovým krémem. Recept na lemon curd naleznete zde, a vše ostatní k pečení (košíčky, formy na muffiny, plnicí sáčky apod.) opět na našem e-shopu.

peceme4

4  Vykrájejte sušenky na pučící větvičky i na zdobení oken  Větvičky plné kraslic můžete doplnit cukrovím, a vesele pozorovat, jak se za vašimi zády nenápadně ztrácí. Zjistila jsem, že do hry na neviditelného se ochotně zařadí i dospělí. Pokud máte zálusk na porcelán s půvabným dekorem sov, vykrájejte z těsta malé sovičky. Pokud chcete jarní tvary, jsou zde.

peceme5

5  Naplánujte si pečení s dětmi  Vystříhat papírová ušiska k zaječím muffinům zvládnete jedna dvě. Nehledě na to, že většinu bábovek si děti nejspíše s chutí dozdobí samy. Kdybyste se chtěli vyhnout sladkému cukrovému zdobení (i když výjimečně můžete přivřít oko), pak se inspirujte u dalšího nápadu a obličejíky dokončete barveným kokosem.

kokos velikonocne (2)

6  Nachystejte si barevný kokos na zdobení cukrovinek  Obarvení pár lžic kokosu trvá asi tak 10 minut. Dost jsem se u toho bavila, navíc nejkrásnější bylo všechny barvy smíchat dohromady. Než se tak stane, získáte zářící jednobarevné hromádky (viz úvodní fotka), které si můžete nechat na dozdobení pohárů i dortíků. Od původního barvení potravinářskými barvami už jsem pokročila, a vyzkoušela šťávu z kompotované aronie a ze zmrazeného rybízu. Jde to skvěle, jen musíte kokos déle sušit.

peceme6

7  Vyzkoušejte koblihové těsto  Donuty jsou takovou celoroční láskou. Vykrájejte je do tvaru klasických kroužků, nebo si pohrajte se srdíčky. Žádná práce navíc z toho neplyne, a na plnou mísu se opravdu srdce směje. Jejich výroba je víc jak jednoduchá.

Teď mě tak napadá, jak by vypadaly donuty ve tvaru vajíček?? Sadu vykrajovátek na ně máme :o)


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.