JAK SI DNES USTELEME…

7 NÁPADŮ PRO JARNÍ SVÁTEČNÍ PEČENÍ
4.4.2017
JARNÍ ŠPENÁTOVÉ KNEDLÍČKY V HRNCI MORRETI
6.4.2017

Na lůžku trávíme třetinu dne. Měli bychom se postarat o to, aby tyto hodiny byly ničím nerušené a pro nás příjemné, abychom ráno vstali s novou energií.

Nezřídka se o nekvalitní spánek postarají opotřebované matrace, nekvalitní lůžkoviny nebo pozice lůžka. Právě matrace mají lví podíl na tom, aby si vaše tělo správně odpočinulo. Začněte tedy odtud a nejlépe hned. Při výběru matrací platí v zásadě tato kritéria, o která se jako kupující zajímáte:

  1. Životnost matrace  V podstatě jsou tu dvě hlediska – hygienické a mechanické. V druhém případě se setkáte s tím, že výrobci uvádějí životnost 20-30 let, což matrace kvalitativně zcela jistě splňují. Ovšem udělejte si svůj názor na to, zda byste chtěli matraci užívat tak dlouho. Z hlediska hygienického odborníci radí matraci vyměnit už po 8 letech. Není divu, vždyť každodenní dávka potu plného odpadních látek životnost matrace pořádně zkrátí.
  2. Pružiny nebo pěna?  Pružinové zdravotní matrace už jsme si v minulosti asi všichni vyzkoušeli. Protože vývoj poskočil kupředu, a většina z nás si přeje pořídit si něco nového, dáváme přednost matracím z polyuretanové pěny (PUR), jejíž výroba je technologicky stále vyspělejší.
  3. Oddělené matrace nebo dvojmatrace?  Tak to je hodně individuální. Jistě si umíte odpovědět na to, zda vaše partnerské soužití na lůžku má shodné, nebo odlišné potřeby. V případě dvojmatrace hraje roli především rozdílná váha těla – zvláště při otáčení se mohou partneři pohybem matrace rušit. Samozřejmě bývají různé požadavky i na tuhost matrace. V tomto případě je rozhodně rozumnější zvolit dvě matrace, byť mezi lůžky vzniká mezera.
  4. Rozměry  Délka matrací se pohybuje v rozmezí 200 až 210 cm. Šířka se pohybuje v rozmezí 80-90 cm. Pokud smím poradit, široké lůžko je rozhodně příjemnější. Zvláště mladé rodiny, kde se do postele často přitulí i děti, by se měli rozhodnout pro lůžko široké 180 × 200 cm.
  5. Měkká či tvrdá? Obecně platí, že čím vyšší je váha člověka, tím tvrdší matrace by měla být. Je fakt, že měkčí matraci si většinou volí ženy. Pokud spíte po větší část noci na boku, vyberte si měkčí matraci a pokud spíte více na zádech, bude pro nás vhodnější tvrdší matrace. Tuhost matrací se obecně označuje stupnicí od 1 = měkká, po číslo 5 = extra tvrdá.
  6. Jak matrace ochránit? Matraci je třeba větrat a pravidelně otáčet, aby se vyrovnávaly proleženiny. Vyberte si matraci, která má pratelný potah. Potahy bývají někdy obohaceny výtažky Aloe Vera, levandule nebo eukalyptu. K tomu si ještě pořiďte praktické chrániče matrací, které zachytí pot a nečistoty. Vhodné může být i provedení, které tekutiny vůbec nepropustí.

Velký výběr krycích matrací, podložek, podhlavníků a komfortních matrací naleznete zde. K ne malé pohodě přispějí i nové hřejivé vlněné pokrývky a peřiny z ničím nepřekonaného peří.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.